Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την πρόθεση να αναλάβει η χώρα του πρωτοβουλία για την αναζωογόνηση της διαδικασίας της Κωνσταντινούπολης για ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο.

«Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή της Ρωσίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελενσκι, μετά τη συνάντησή που διήρκεσε περίπου μιάμιση ώρα στο πρωθυπουργικό γραφείο στο Ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ.

«Δεν έχει γίνει καμία διπλωματική κίνηση για την εγκαθίδρυση της ειρήνης ανάλογη με το τραπέζι των διαπραγματεύσεων που οργανώσαμε στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2022. Από την αρχή, έχουμε συμβάλει τα μέγιστα για τον τερματισμό του πολέμου με διαπραγματεύσεις», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνάντηση συζητήθηκε λεπτομερώς η τελευταία κατάσταση στις επαφές σχετικά με τη συνέχιση της συμφωνίας για τον διάδρομο των σιτηρών. «Κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεών μας ανταλλάξαμε επίσης απόψεις για θέματα που αφορούν τη σταθερότητα στη Μαύρη Θάλασσα, όπως οι διάδρομοι εξαγωγών και η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η πρωτοβουλία για τη Μαύρη Θάλασσα απέτρεψε μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση, επιτρέποντας σε σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνους σιτηρών να φτάσουν σε όσους έχουν ανάγκη. Η συμφωνία αυτή συνήφθη επίσης σε αυτή την αίθουσα. Εάν υπάρχει πρόθεση να επιτευχθεί νέα συμφωνία μεταξύ των μερών, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την καλύτερη δυνατή υποστήριξη όπως και στο παρελθόν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Εξέφρασε επίσης τη στήριξή του για την ένταξη της Ουκρανίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς: «Κατά την προσεχή περίοδο, είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό για την Ουκρανία να καταστεί οικονομικά αυτάρκης και ασφαλής. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την ενσωμάτωση της Ουκρανίας στους ευρωπαϊκούς και ατλαντικούς θεσμούς».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία θα τηρήσει στάση αλληλεγγύης προς την Ουκρανία, καθώς θα συνεχίζει να εργάζεται για έναν ειρηνικό και δίκαιο τερματισμό του πολέμου και είπε ότι θα υποστηρίξει τη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της χώρας.

Στον οικονομικό τομέα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι, παρά τον πόλεμο, συμφώνησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εντείνουν τις προσπάθειές για την επίτευξη του στόχου των δέκα δισεκατομμυρίων δολαρίων στον ετήσιο όγκο συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η εφαρμογή της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με την Ουκρανία το συντομότερο δυνατό θα δώσει αναμφίβολα νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.

Στην αρχή της ομιλίας του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ευχήθηκε περαστικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την ρωσική επίθεση στην Οδησσό. «Εκφράζω τις ευχές μου για περαστικά και στις δύο χώρες για την πυραυλική επίθεση κοντά στην περιοχή όπου βρίσκονταν την Τετάρτη ο κ. Ζελένσκι και ο κ. Μητσοτάκης», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν και τον τουρκικό λαό για την υποστήριξή τους στην κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Ζήτησε μία δίκαιη ειρήνη που επείγει και σημείωσε ότι συναντήθηκε στην Τουρκία με εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας. Ανέφερε ότι η Ουκρανία και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία οικονομικής συνεργασίας που θα διευκολύνει το εμπόριο.

«Η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας είναι επίσης πολύ σημαντική. Πολλά πλοία έχουν περάσει από εκεί. Περισσότεροι από 30 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν ήδη περάσει από αυτόν τον διάδρομο», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ουκρανός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική