Με τη φράση «όλες οι επιλογές είναι πιθανές» ο Εμανουέλ Μακρόν για ακόμη μία φορά δεν θέλησε να αποκλείσει το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία – παρά τις αντιδράσεις που είχε πυροδοτήσει η πρόσφατη σχετική επισήμανσή του τόσο στο εσωτερικό της Γαλλίας όσο και σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι», εξήγησε.

«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», επέμεινε ο Εμανουέλ Μακρόν. 

Καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο, επιχειρηματολόγησε.

«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο — όχι εμείς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης», πρόσθεσε μολαταύτα.

«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, για τον οποίο η «όρεξη» του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Ναυτεμπορική