Τις θέσεις στο Κυπριακό αλλά και μέχρι που φτάνουν οι ανοχές ενός εκάστου κόμματος επιχειρεί να καταγράψει η Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ μέσα από τις συναντήσεις της με την κυπριακή πολιτική ηγεσία. Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, στις συναντήσεις της με τις πολιτικές ηγεσίας του τόπου προσπαθεί να καταγράψει αντιδράσεις επί διαφόρων ζητημάτων μέσα από ερωτήματα που τίθενται τόσο από την ίδια όσο και από τους συνεργάτες της.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας η προσωπική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών προσπάθησε να αλιεύσει τις προσεγγίσεις/θέσεις των πολιτικών δυνάμεων επί επίμαχων θεμάτων και ζητημάτων αιχμής που βρίσκονται στην ατζέντα του Κυπριακού. Η βεντάλια των ερωτημάτων που έθετε η ίδια και οι συνεργάτες της ήταν από γενικά για το πως μπορεί να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, τη συμβολή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην όλη προσπάθεια, μέχρι και πιο συγκεκριμένα ερωτήματα που αφορούσαν τις προτάσεις και απαιτήσεις της τουρκικής πλευράς, αλλά και τον ρόλο των τρίτων στο Κυπριακό. Επίσης ζητούσε να μάθει τις θέσεις τους για το τι πήγε λάθος στο Κραν Μοντάνα

Σε κάθε περίπτωση δόθηκαν απαντήσεις και έγιναν τοποθετήσεις επί των θεμάτων που ηγέρθησαν. Παράλληλα εξηγήθηκε από πλευράς των αρχηγών των κομμάτων αλλά και των συνεργατών τους γιατί συγκεκριμένες απαιτήσεις που εγείρονται από τουρκικής πλευράς, όπως είναι η κυριαρχική ισότητα, δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στη βάση και του διεθνούς δικαίου. Στο θέμα των ΜΟΕ εκείνο που άκουσε η Ολγκίν είναι πως τα όποια μέτρα θα πρέπει να λειτουργούν προς όφελος της διαδικασίας και όχι να λειτουργούν αντιπαραγωγικά ή να χρησιμοποιούνται ως αντικίνητρα για να προχωρήσουν οι συνομιλίες.

Στις συναντήσεις της με τους αρχηγούς του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών έδειξε ότι πήγε καλά διαβασμένη για το τι πρεσβεύει μια εκάστη πολιτική δύναμη. Ενώ τους έδειξε ότι μπήκε στο Κυπριακό για να εργαστεί αποτελεσματικά.

Περιεκτική και παραγωγική χαρακτήρισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου την συνάντηση που ο ίδιος και αντιπροσωπεία του κόμματος, είχαν με την προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ και την ομάδα της. Σε δηλώσεις μετά από την συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, ο Στέφανου Στεφάνου ανέφερε ότι συζήτησαν για το μακρύ αδιέξοδο που υπάρχει από το 2017, την ανάγκη να σπάσει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για τις θέσεις που έχει το ΑΚΕΛ για το πως αντιμετωπίζουμε την παρούσα κατάσταση, είπε.

Ερωτηθείς εάν μίλησαν για την τ/κ κοινότητα, ο κ. Στεφάνου είπε ότι ενημέρωσαν την κ. Ολγκίν για την δράση που αναπτύσσει το ΑΚΕΛ προς την τ/κ κοινότητα, για τις σχέσεις που έχουν με τ/κ κόμματα, οργανώσεις και κινήματα και για τις ομάδες εργασίες που δημιούργησαν με το ΡΤΚ. Στην ερώτηση εάν υπάρχει χρονοδιάγραμμα στην αποστολή της κ. Ολγκίν, είπε ότι γι’ αυτά θα πρέπει να ερωτηθεί η ίδια η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, αυτό είναι κάτι που χειρίζεται ο ΟΗΕ ενώ σε άλλη ερώτηση είπε πως δεν έχει ενημέρωση για το τι συζήτησαν η κ. Ολγκίν και ο ΠτΔ.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση είχαν την ευκαιρία να απαντήσουν στα ερωτήματα που έθεσε η Ολγκίν και παράλληλα «να τις μεταφέρουμε τις πάγιες διαχρονικές θέσεις του ΔΗΚΟ ότι η μόνη βάση για τη λύση του Κυπριακού είναι η συμφωνημένη βάση». Πρόσθεσε ότι αυτό που επιδιώκει η τουρκική πλευρά είναι να οδηγηθούν τα πράγματα σε ένα τελικό αδιέξοδο και με αυτό τον τρόπο να πετύχουν να θέσουν στο τραπέζι την αλλαγή της βάσης των συνομιλιών στα δύο κράτη ή να ξεκινήσουν και πάλι τις προσπάθειες αναγνώρισης του ψευδοκράτους είτε της προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος  ανέφερε πως «κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης απαντήσαμε στις εξειδικευμένες ερωτήσεις οι οποίες ειπώθηκαν στο πλαίσιό του να δώσουμε πρόσθετες διευκρινίσεις για τις θέσεις και τις προτάσεις μας που κυρίως στηρίζονται πάνω στη βασική αρχή της ΕΔΕΚ, ότι η οποιαδήποτε λύση για να είναι δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη θα πρέπει ουσιαστικά να διαμορφώνει ένα κράτος και ένα λαό».

Πηγή: Φιλελεύθερος