Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν την Τετάρτη να παράσχουν 5 δισεκατομμύρια ευρώ (5,48 δισεκατομμύρια δολάρια) για στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία ως μέρος της ανανέωσης ενός ταμείου βοήθειας της ΕΕ, δίνοντας έγκαιρη ώθηση στο Κίεβο καθώς οι δυνάμεις του αγωνίζονται ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Οι πρεσβευτές των 27 χωρών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν στην αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης (EPF) σε μια συνάντηση στις Βρυξέλλες μετά από πολύμηνη διαμάχη, με την Γαλλία και τη Γερμανία να βρίσκονται στο επίκεντρο του μεγάλου μέρους της συζήτησης.

«Το μήνυμα είναι σαφές: θα στηρίξουμε την Ουκρανία με ό,τι χρειαστεί για να επικρατήσει», ανάρτησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο Χ μετά την απόφαση.

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι βρέθηκε συμβιβασμός που επιτρέπει ευελιξία στους κανόνες «ευρωπαϊκής αγοράς» και λαμβάνει υπόψη μέρος της αξίας της διμερούς βοήθειας κατά τον υπολογισμό των οικονομικών συνεισφορών των μελών.

«Αυτή είναι μια ακόμη ισχυρή και επίκαιρη ένδειξη ευρωπαϊκής ενότητας και αποφασιστικότητας για την επίτευξη της κοινής μας νίκης», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα. «Ανυπομονούμε να εγκριθεί η τελική απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ».

Το τελικό κείμενο λέει ότι το σχέδιο θα πρέπει να δίνει προτεραιότητα στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, ενώ «επιτρέπει κατ’ εξαίρεση ευελιξία σε περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να παράσχει εντός χρονικού πλαισίου συμβατού με τις ανάγκες της Ουκρανίας».

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική