Γαλλία , Ινδία 7 Μαρτίου 2024

Δυναμική ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ινδίας και Γαλλίας

Δυναμική ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης Ινδίας και Γαλλίας

Και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της πρόσφατα υπογεγραμμένης επιστολής πρόθεσης για την αμυντική διαστημική συνεργασία…αναφορές 

Ο δεύτερος Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος Ινδίας-Γαλλίας πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί τη Δευτέρα 5 Μαρτίου 2024.  Της συνάντησης συμπροήδρευσε ο υπουργός Εξωτερικών Vinay Kwatra από την ινδική πλευρά και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Ευρώπης και Εξωτερικών, κα Anne-Marie Descotes από τη γαλλική πλευρά.

Όπως αναφέρει το Asian Lite, κατά τη συνάντηση, και οι δύο πλευρές εξέτασαν την πρόοδο που σημειώθηκε από τον πρώτο Στρατηγικό Διαστημικό Διάλογο Ινδίας-Γαλλίας και συζήτησαν τη συνεχιζόμενη ισχυρή διμερή δέσμευση στον διαστημικό τομέα και τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασίας στο G2G (Government-to-Government) και στο εμπορικό τμήμα.

Επιπλέον, και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την εφαρμογή της πρόσφατα υπογραφείσας επιστολής προθέσεων για την αμυντική διαστημική συνεργασία, την ανάπτυξη ικανοτήτων και την εκπαίδευση, τις διαστημικές ανταλλαγές και την αμυντική διαστημική βιομηχανική συνεργασία.

Ο υπουργός Εξωτερικών (ΕΑΜ) S Jaishankar δήλωσε τη Δευτέρα ότι η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ινδίας και Γαλλίας ενισχύεται δυναμικά.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας υποδέχθηκε τη Γενική Γραμματέα της Γαλλίας Anne-Marie Descotes στο Δελχί που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία.

Σε ανάρτησή του στο X, ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι Διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική των διμερών σχέσεων.

«Χαίρομαι που υποδέχομαι τη Γενική Γραμματέα της Γαλλίας Anne-Marie Descotes σήμερα το πρωί. Η στρατηγική μας συνεργασία αυξάνεται από δύναμη σε δύναμη. Βέβαιοι ότι οι Διαβουλεύσεις του Υπουργείου Εξωτερικών και ο Στρατηγικός Διαστημικός Διάλογος θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δυναμική του», ανέφερε το ΕΑΜ Τζαϊσανκάρ σε ανάρτησή του στο X.

Με την εγκαθίδρυση μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 1998, οι δεσμοί Ινδίας-Γαλλίας έχουν κάνει τεράστια άλματα με στενή συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων από την εκπαίδευση έως το εμπόριο και την άμυνα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε την τρίτη επίσκεψή του στην Ινδία φέτος την Ημέρα της Δημοκρατίας μετά το 2018, κατά την οποία συζητήθηκε ένας ολοκληρωμένος αμυντικός βιομηχανικός χάρτης πορείας με στόχο την προώθηση της συνεργασίας στη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, τα αυτόνομα οχήματα, τις πλατφόρμες και την άμυνα στον κυβερνοχώρο.

Επιπλέον, υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της New Space India Ltd και της γαλλικής Arianespace για την ενίσχυση της συνεργασίας στις εκτοξεύσεις δορυφόρων και την προώθηση πρωτοβουλιών εξερεύνησης του διαστήματος.

Αποφασίστηκε επίσης να οριστεί το 2026 ως «Έτος Καινοτομίας στην Ινδία-Γαλλία».

Ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφθηκε επίσης την Ινδία κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής των G20 πέρυσι, μετά την ιστορική επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στο Παρίσι πέρυσι ως επίτιμος προσκεκλημένος την Εθνική Ημέρα της Γαλλίας στις 14 Ιουλίου 2023.

Τιμήθηκε επίσης με την επίσκεψη η 25η επέτειος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ινδίας-Γαλλίας.

Οι δύο ηγέτες αναγνώρισαν τους ισχυρούς πολιτικούς πυρηνικούς δεσμούς Ινδίας-Γαλλίας και την καλή πρόοδο στη συζήτηση για το έργο του πυρηνικού εργοστασίου Τζαϊταπούρ και χαιρέτησαν τη συνεχιζόμενη δέσμευση και των δύο πλευρών για επέκταση της διμερούς συνεργασίας.

Στα τέλη του περασμένου μήνα, ο Jean-Marc Sere-Charlet, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Βομβάη, επαίνεσε τον πρωθυπουργό Μόντι, λέγοντας ότι είναι «φίλος της Γαλλίας. Το έχει αποδείξει σε διάφορες περιπτώσεις. Η σχέση του με τον Πρόεδρο Μακρόν είναι πολύ δυνατή».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube