Ανώτεροι αξιωματούχοι από 35 χώρες και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών συναντώνται σήμερα στη Λάρνακα προκειμένου να συζητήσουν και να αναζητήσουν τρόπους επίλυσης της επισιτιστικής κρίσης που πλήττει τη Λωρίδα της Γάζας, ένεκα των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στον παλαιστινιακό θύλακα.  Οι 150 εκπρόσωποι χωρών και οργανισμών που θα λάβουν μέρος είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά θα συζητήσουν θέματα συντονισμού και διαχείρισης της βοήθειας που θα φεύγει δια θαλάσσης από την Κύπρο προς τη Γάζα. Στην ατζέντα και το θέμα της οικονομικής στήριξης του σχεδίου «Αμάλθεια».

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως «η Κύπρος από την έναρξη της παρούσας κρίσης στη Μέση Ανατολή εργάστηκε εντατικά και μεθοδικά για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας για δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου, μιας κατεύθυνσης, για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Μία πρωτοβουλία, η οποία εδράζεται στη γεωγραφική εγγύτητα, στο εξαίρετο επίπεδο σχέσεων με όλα τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη, καθώς και στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Η ενεργοποίηση του Σχεδίου «Αμάλθεια» οδήγησε στην πρώτη θαλάσσια αποστολή μέσω του πλοίου Οpen Arms και τη συνδρομή του World Central Kitchen, ενώ ακολουθεί δεύτερη αποστολή στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο καθορισμού των επόμενων βημάτων, η Κύπρος φιλοξενεί σήμερα στο Συντονιστικό Κέντρο «Ζήνων» στη Λάρνακα, Συνάντηση Ανώτερων Αξιωματούχων, στην οποία θα συμμετάσχει ο πυρήνας των άμεσα εμπλεκόμενων εταίρων, καθώς και άλλων ενδιαφερομένων μερών. Συνολικά, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν 35 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Θα εκπροσωπηθούν επίσης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) μέσω της Ειδικής Συντονίστριας για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Ανοικοδόμηση της Γάζας, καθώς και το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (OCHA), o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων (WFP), η UNICEF και η UNOPS. Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) μέσω του Γενικού Διευθυντή της DG ECHO της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι της USAID, καθώς και εκπρόσωποι των World Central Kitchen και FOGBOW.

Στόχος της συνάντησης είναι ο συντονισμός για θέματα που αφορούν τεχνικές πτυχές του Σχεδίου «Αμάλθεια» προς ενίσχυση της βιωσιμότητάς του, όπως η εγκαθίδρυση Κοινού Ταμείου και άλλων υλικοτεχνικών υποστηρικτικών πτυχών. Ενόψει της σημερινής συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, είχε σειρά επαφών με άτομα κλειδιά στο όλο εγχείρημα. Η πρώτη συνάντηση του ΥΠΕΞ ήταν με τον Κέρτις Ριντ, προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ενώ ακολούθησαν οι συναντήσεις με την Ρέεμ Εμπραχίμ Αλ Χασίμι, υφυπουργό Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και με την Σίγκριντ Κάαγκ Ειδική Συντονίστρια Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Ανασυγκρότησης του ΟΗΕ για τη Γάζα.

Στην ατζέντα των συναντήσεων του ΥΠΕΞ ήταν διάφορα ζητήματα που προκύπτουν με την υλοποίηση του σχεδίου Αμάλθεια, όπως είναι η επιχειρησιακή προσαρμογή και ο σχεδιασμός τόσο για το σημείο αναχώρησης, τη μεταφορά και παράδοση της βοήθειας αλλά και για την αποτελεσματικότητα της ενσωμάτωσης κρατών και οντοτήτων που προστίθενται στο εγχείρημα.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Κνέσετ, Γιούλι Γιόελ Έντελσταϊν εξέφρασε ευχαριστίες για τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς το Ισραήλ και την άμεση καταδίκη της τρομοκρατικής επίθεσης της Χαμάς, αλλά και για την πρωτοβουλία της χώρας με στόχο την διάνοιξη θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. ‘Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της βουλής, ο Πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χάρης Γεωργιάδης πραγματοποίησε την Τετάρτη διαδικτυακή συνάντηση με τον κ. Έντελσταϊν.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε εκατέρωθεν η σημασία περαιτέρω εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων Κύπρου και Ισραήλ, σε διμερές και τριμερές επίπεδο, ειδικότερα υπό το φως της παρούσας περιόδου κρίσης για την περιφερειακή ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα. Οι  κ. Γεωργιάδης και Edelstein εξέφρασαν από κοινού ετοιμότητα για ταχεία επανέναρξη των ανταλλαγών μεταξύ των επιτροπών των οποίων προεδρεύουν, περιλαμβανομένου στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ.

Οι συμμετοχές

Συνολικά 35 χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, τέσσερις οργανισμοί και δύο ΜΚΟ έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής τη συμμετοχή τους στη διεθνή σύνοδο για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Γάζα.

Συγκεκριμένα οι 35 χώρες είναι: Ηνωμένες Πολιτείες, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ελβετία, Πορτογαλία, Πολωνία, Βραζιλία, Δανία, Τσεχία, Ισραήλ, Αυστραλία, Γερμανία, Βουλγαρία, Σιγκαπούρη, Ολλανδία, Σλοβενία, Ιαπωνία, Καναδάς, Μάλτα, Κατάρ, Ουγγαρία, Βέλγιο, Λετονία, Λουξεμβούργο, Αυστρία, Ιρλανδία, Σουηδία, Φινλανδία, Σλοβακία, Νότια Κορέα και η Κύπρος.

Οι τέσσερις διεθνείς οργανισμοί που θα είναι αύριο παρόντες είναι: Ευρωπαϊκή Ένωση, Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, USAID (Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας των ΗΠΑ), WHO (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). Θα συμμετέχουν επίσης η Μη Κυβερνητική Οργάνωση WCK και η εταιρεία FOGBOW.

«Ευχαριστώ» Τζο Μπάιντεν προς Νίκο Χριστοδουλίδη για «Αμάλθεια»

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη τον ευχαριστεί για την εφαρμογή του ανθρωπιστικού διαδρόμου για μεταφορά βοήθειας προς τη Γάζα.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε το βράδυ συνάντηση με τον προσωπάρχη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέρτις Ριντ, ο οποίος και του παρέδωσε επιστολή του Προέδρου Μπάιντεν.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ηγετικό ρόλο, στο όραμα και στην αποφασιστικότητα του Προέδρου Χριστοδουλίδη για την εφαρμογή του εξαιρετικά σημαντικού θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα από την Κύπρο.

Αναφέρεται επίσης στις στενές σχέσεις της Κύπρου με τις χώρες τις περιοχής, οι οποίες ήταν καταλυτικές στο να υλοποιηθεί η εν λόγω πρωτοβουλία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, εκφράζει την ετοιμότητα της χώρας του να στηρίξει ενεργά την Κύπρο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», αναφερόμενος και στην απόφαση να προχωρήσουν στην κατασκευή μιας προσωρινής λιμενικής αποβάθρας στις ακτές της Γάζας προς διευκόλυνση και ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα.

Φιλελεύθερος