Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 17 Μαρτίου 2024

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Χιλιάδες μίνι drones εναντίον Ρώσων στρατιωτών- Το πλεονέκτημα των Ουκρανών

Από τον Αύγουστο οι Ουκρανοί έχουν επιτεθεί με τουλάχιστον 8.273 drones

Του David Axe

Παρά τις τεράστιες απώλειες στον πόλεμο στην Ουκρανία – που διανύει τον τρίτο του χρόνο – η Ρωσία εξακολουθεί να διαθέτει περισσότερα τανκ, περισσότερο πυροβολικό και περισσότερα στρατεύματα από ό,τι η Ουκρανία. Αυτό που η Ρωσία δεν διαθέτει σε μεγαλύτερο αριθμό, είναι τα drones.

Μια προσεκτική καταμέτρηση των δημοσιευμένων χτυπημάτων από φορτωμένα με εκρηκτικά drones με κάμερες “πρώτου προσώπου” δείχνει ότι η Ουκρανία κατέχει σταθερό προβάδισμα 300 drones ανά μήνα σε επιβεβαιωμένα χτυπήματα.

Από τον Αύγουστο, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν επιτεθεί κατά των ρωσικών στρατευμάτων με τουλάχιστον 8.273 drones, το καθένα από τα οποία ζυγίζει δύο κιλά και μεταφέρει ένα κιλό σε εκρηκτικά σε απόσταση έως και δύο μιλίων. Οι Ρώσοι από τη μεριά τους έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 6.059 drones.

Είναι πιθανό να υπάρχουν πολλά ακόμη χτυπήματα με drones που δεν έχουν αναφερθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια διαφορά στους αριθμούς που εξηγεί πώς τα ουκρανικά στρατεύματα μπόρεσαν να σταματήσουν τη ρωσική χειμερινή επίθεση δυτικά των ερειπίων της Αβντίιβκα στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ρώσοι βομβάρδισαν με αεροπορικώς την υπεράριθμη και στερημένη από πυροβολικό ουκρανικά άμυνα στην Αβντίιβκα – την 110η μηχανοκίνητη ταξιαρχία συν κάποιες προσαρτημένες μονάδες – και επιτέθηκαν με το ένα κύμα πεζικού μετά το άλλο, αναγκάζοντας τελικά την ουκρανική άμυνα να υποχωρήσει προς τα δυτικά υπό την κάλυψη τριών ταξιαρχιών.

Οι Ουκρανοί εγκατέλειψαν την πρώτη γραμμή των χωριών λίγα χιλιόμετρα δυτικά της Αβντίιβκα και έχτισαν εκ νέου τις άμυνές τους στα εξής χωριά: Berdychi, Orlivka και Tonen’ke.

Σε ευνοϊκό έδαφος με νερό πίσω τους, οι 47η, 3η και 53η Ταξιαρχίες αντεπιτέθηκαν με τανκ, πυροβολικό και όλμους και, κυρίως, με drones. Με πολλά drones. “Ο αριθμός των drones που διαθέτουν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις στον τομέα της Αβντίιβκα έχει ξεπεράσει κάθε όριο”, παραπονέθηκε ένας Ρώσος στρατιωτικός μπλόγκερ.

Ο ίδιος μπλόγκερ εκτίμησε ότι οι ουκρανικές ταξιαρχίες δυτικά της Αβντίιβκα έχουν τόσα drones όσα η Μόσχα στρταιώτες στην περιοχή. Αν ισχύει αυτή η εκτίμηση, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι Ουκρανοί έχουν δεκάδες χιλιάδες drones μόνο σε αυτό το μέτωπο.

Τα μαθηματικά υποστηρίζουν αυτήν την εκτίμηση. Συνεργαζόμενος με ένα αυξανόμενο δίκτυο εργαστηρίων, ο ουκρανικός στρατός αύξησε γρήγορα την παραγωγή των drones πέρυσι. Σήμερα προσθέτει τουλάχιστον 50.000 drones τον μήνα με κόστος μόλις μερικές εκατοντάδες δολάρια ανά drone. Στόχος του Κιέβου είναι να αναπτύξει ένα εκατομμύριο drones φέτος.

Οι Ρώσοι προπαγανδιστές ισχυρίζονται ότι η ρωσική βιομηχανία κατασκευάζει ακόμη περισσότερα drones. Κάνουν λόγο για απίστευτους αριθμούς: 100.000 ή ακόμη και 300.000 νέα drones τον μήνα.

Μην πιστεύετε όμως αυτά τα ψέματα. Ναι, πράγματι, σύμφωνα με την ουκρανική ομάδα ανάλυσης Frontelligence Insight, η μεγαλύτερη βιομηχανία drones της Ρωσίας “αποτελεί ένα πολύπλοκο πρόβλημα χωρίς απλή λύση” για την Ουκρανία.

Αλλά δεν είναι σαφές ότι η μεγαλύτερη βιομηχανία της Ρωσίας έχει ουσιώδες αποτέλεσμα: Δηλαδή να φέρνει ετοιμοπόλεμα drones στην πρώτη γραμμή όταν και όπου χρειάζονται. Επομένως, οι Ουκρανοί εξαπολύουν περισσότερα drones.

Μέρος του προβλήματος είναι ότι πολλά ρωσικά drones είναι κακοφτιαγμένα και συνεπώς αναξιόπιστα. Ένας Ρώσος στρατιωτικός δημοσιογράφος επεσήμανε ότι τα καλύτερα ρωσικά drones – όπως τα μοντέλα “Piranha” και “Ghoul” – κατασκευάζονται από ενθουσιώδεις χρήστες που αντλούν χρήματα από ιδιωτικά κεφάλαια. Τα Piranhas και Ghouls ενδέχεται να έχουν πλήξει και ακινητοποιήσει ένα ζεύγος αμερικανικής κατασκευής τανκ M-1 Abrams της Ουκρανίας.

Αλλά τα drones που πληρώνονται με κυβερνητικά κονδύλια και κατασκευάζονται από στρατιωτικούς εργολάβους είναι “κακής ποιότητας” και είναι ευάλωτα σε ουκρανικές παρεμβολές στο σήμα. Ο δημοσιογράφος κατηγόρησε τον “νεποτισμό και το λόμπι” για τη διαφθορά των μεγάλων επιχειρήσεων κατασκευής drones.

Δεν έχει σημασία αν η Ρωσία παράγει περισσότερα drones από την Ουκρανία, αν αυτά δεν λειτουργούν. Αν και μέχρι το Κρεμλίνο να μεταρρυθμίσει τις κυβερνητικές επιχειρήσεις των drones, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ενδέχεται να συνεχίσουν να αναπτύσσουν στο μέτωπο περισσότερα και ποιοτικότερα drones.

Και ενώ τα drones που μπορούν να προκαλέσουν χτύπημα σε απόσταση δύο μιλίων δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως τα βλήματα πυροβολικού που μπορούν να πλήξουν σε απόσταση 15 μιλίων, αποτελούν ωστόσο ένα αποτελεσματικό εργαλείο όταν τα αποθέματα πυροβολικού είναι χαμηλά.

Και πρέπει να θυμόμαστε ότι οι φιλικοί προς τη Ρωσία Ρεπουμπλικάνοι στο αμερικανικό Κογκρέσο μπλόκαραν την περαιτέρω βοήθεια προς τον Ουκρανία από τον Οκτώβριο.

Σημειώνεται όμως ότι η κρίση του πυροβολικού της Ουκρανία φτάνει στο τέλος της. Η Τσεχία μεσολάβησε για την αγορά, από μια κυρίως ευρωπαϊκή κοινοπραξία, ενός εκατ. βλημάτων για την Ουκρανία, τα πρώτα από τα οποία εκτιμάται ότι βρίσκονται καθ’ οδόν.

Και υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι Ρεπουμπλικάνοι να υποχωρήσουν και να εγκρίνουν την  περαιτέρω αμερικανική χρηματοδότηση, η οποία θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει επιπλέον ένα εκατ. βλήματα.

Αυτό που είναι συναρπαστικό, για τους υποστηρικτές μιας ελεύθερης Ουκρανίας, είναι ότι το πυροβολικό θα λειτουργεί ως επιπλέον πολεμική μονάδα. Οι Ουκρανοί αύξησαν την παραγωγή των drones, αποκτώντας ένα διαρκές πλεονέκτημα έναντι των Ρώσων, για να μετριάσουν την έλλειψη βλημάτων.

Αλλά ακόμη και όταν η έλλειψη βλημάτων τελειώσει, τα ουκρανικά εργαστήρια θα εξακολουθούν να κατασκευάζουν δεκάδες χιλιάδες αξιόπιστα drones σε μηνιαία βάση. Με αυτόν τον τρόπο, τα ουκρανικά drones μπορούν να αποτελέσουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στο πεδίο των μαχών.

Πηγή: Forbes

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube