Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, μιλώντας στο Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στο πλαίσιο προγράμματος του ΥΠΕΞ, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «Η στάση του Αμερικανού στρατιώτη που αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν μπορούσε να αντέξει τη συνενοχή στη σφαγή στη Γάζα είναι ένα αποκαλυπτικό σημάδι της κρίσης νομιμότητας του διεθνούς συστήματος».

Ενώ τόνισε επιπλέον ότι «Βλέπουμε ότι η Δύση δεν σιωπά πλέον για τη θηριωδία στη Γάζα».

Αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στο φόρουμ Διπλωματίας δήλωσε ότι «Το Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας έχει γίνει πλέον ένα σημαντικό σήμα και μια σημαντική πλατφόρμα ιδεών στη διπλωματία δίνοντας έμφαση στον πλουραλισμό και τα πραγματικά προβλήματα».

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διπλωματική κρίση που έχει ξεπεράσει τις διακρατικές σχέσεις»

Ο Χακάν Φιντάν για την διπλωματική κρίση που επικρατεί στις μέρες μας σχολίασε ότι «Σήμερα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με διπλωματική κρίση που έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις διακρατικές σχέσεις. Αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η ανάγκη για διπλωματία. Πολλοί τομείς έχουν γίνει το κύριο αντικείμενο της διπλωματίας. Επιλέξαμε τον τίτλο του φετινού Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας για να δώσουμε έμφαση στη διπλωματία σε περιόδους κρίσεων».

«Η σημερινή διεθνής τάξη δεν υπόσχεται δικαιοσύνη και ισότητα»

Συνέχισε λέγοντας ότι «Όπως γνωρίζουμε, η σημερινή διεθνής τάξη δεν υπόσχεται δικαιοσύνη και ισότητα. Είναι προφανές ότι το διεθνές σύστημα αποδυναμώνεται. Καμία τάξη που δεν βασίζεται στη δικαιοσύνη δεν μπορεί να είναι μόνιμη. Υπάρχουν χώρες που υψώνουν τη φωνή τους για δικαιοσύνη. Η Τουρκία συμβάλλει πάντα εποικοδομητικά στην επίλυση των προβλημάτων και επιδεικνύει στάση αρχών απέναντι στις κρίσεις.

Η εξωτερική μας πολιτική, την οποία εφαρμόζουμε εδώ και χρόνια, αντιπροσωπεύει την ειρήνη και την ευημερία», ενώ πρόσθεσε ότι «Με όλη του την ειλικρίνεια, ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την εξάλειψη της παγκόσμιας αδικίας».

Για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Λωρίδα της Γάζας δήλωσε ότι «Η παγκόσμια συνείδηση ζητάει κατάπαυση του πυρός. Όλοι όσοι υποστηρίζουν τις ανθρωπιστικές αξίες θέλουν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, αλλά οι δράστες είναι τυφλοί και κουφοί σε αυτές τις φωνές.

Ό,τι πρέπει να γίνει για να αποτραπούν περαιτέρω σφαγές στη Γάζα θα γίνει τώρα. Έχουμε ξεκινήσει τις πρωτοβουλίες μας από την πρώτη μέρα της κρίσης. Ως ομάδα επαφής για τη Γάζα, θα συζητήσουμε λύσεις στο σημερινό φόρουμ το απόγευμα».

Για την σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας

Για την σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας ο Χακάν Φιντάν επανέλαβε τη θέση του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όπως δήλωσε εχθές στηρίζει το σενάριο για διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Μια άλλη αντανάκλαση των κρίσεων στο διεθνές σύστημα είναι ο πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας, ο οποίος έχει εισέλθει στον 3ο χρόνο του. Σήμερα είμαστε έτοιμοι όπως ήμασταν και χθες να διασφαλίσουμε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία πρωτοστατεί στην επίλυση των προβλημάτων στη γεωγραφία της με στόχο την περιφερειακή ιδιοκτησία. Το διεθνές σύστημα έχει αποτύχει να επιλύσει την κρίση στη Συρία εδώ και χρόνια. Με τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, τον οποίο πρωτοστατήσαμε, δώσαμε τη δυνατότητα στα τουρκικά κράτη να συναντηθούν σε θεσμικό επίπεδο».

Τέλος, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είπε ότι «είναι ένα άλλο ζήτημα που απαιτεί περιφερειακή αλληλεγγύη. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία. Η Τουρκία προσφέρει αδιάλειπτες υπηρεσίες στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική».

Ναυτεμπορική