Weather Icon
ΗΠΑ 19 Μαρτίου 2024

Associated Press: Αξιωματούχοι του Ισραήλ θα μεταβούν στις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Associated Press: Αξιωματούχοι του Ισραήλ θα μεταβούν στις ΗΠΑ για την επιχείρηση στη Ράφα

Η επιχείρηση στη Ράφα στο προσκήνιο

Το ενδεχόμενο επιχείρησης στη Ράφα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σε συνάντηση ανάμεσα σε ομάδα Ισραηλινών αξιωματούχων και αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, καθώς, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συμφώνησε τη Δευτέρα (18/3) να στείλει μια τέτοια ομάδα την Ουάσιγκτον.

Αυτό, καθώς κάθε πλευρά επιδιώκει να καταστήσει «σαφή στην άλλη την οπτική της», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, διευκρινίζοντας ότι οι συνομιλίες θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και αναμένεται να συμμετάσχουν στρατιωτικοί, ειδικοί των μυστικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικοί εμπειρογνώμονες.

Όπως αναφέρει το AP, η συμφωνία για συνομιλίες σχετικά με τη Ράφα ήρθε μετά την τηλεφωνική συνομιλία, τη Δευτέρα (18/3), ανάμεσα σε Μπάιντεν και  Νετανιάχου. Επρόκειτο δε, για την πρώτη αλληλεπίδραση εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, ανάμεσα στους δύο ηγέτες.

Ο Λευκός Οίκος αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό το σχέδιο του Νετανιάχου να πραγματοποιήσει επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα, όπου βρίσκονται περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, ενώ το Ισραήλ επιδιώκει να εξαλείψει τη Χαμάς μετά τη φονική επίθεση της μαχητικής οργάνωσης στις 7 Οκτωβρίου.

Μπάιντεν σε Νετανιάχου: Μην κάνετε επιχείρηση στη Ράφα

Να μην πραγματοποιήσει το Ισραήλ επιχείριση στη Ράφα, προέτρεψε το Νετανιάχου ο Μπάιντεν, σημειώνει ο Σάλιβαν. Όπως κάνει γνωστό, στις προσεχείς συνομιλίες, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν «μια εναλλακτική προσέγγιση που θα στοχεύει βασικά στοιχεία της Χαμάς στη Ράφα και θα διασφαλίζει τα σύνορα Αιγύπτου-Γάζας χωρίς μια μεγάλη χερσαία εισβολή».

Ωστόσο, «η θέση μας είναι ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Χαμάς να έχει ασφαλές καταφύγιο στη Ράφα ή οπουδήποτε αλλού, αλλά μια μεγάλη χερσαία επιχείρηση εκεί θα ήταν λάθος. Θα οδηγούσε σε περισσότερους θανάτους αμάχων, θα επιδείνωνε την ήδη δεινή ανθρωπιστική κρίση, θα βάθαινε την αναρχία στη Γάζα και θα απομόνωνε περαιτέρω το Ισραήλ διεθνώς», υπογραμμίζει ο Σάλιβαν.

Η έκκληση αυτή έρχεται μετά από τη σφοδρή οργή που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι στην Ουάσινγκτον και οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, αφού ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τσακ Σούμερ επέκρινε έντονα τους χειρισμούς του Νετανιάχου στον πόλεμο στη Γάζα και κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει νέες εκλογές. Κατηγόρησαν τον ηγέτη των Δημοκρατικών ότι παραβίασε τον άγραφο κανόνα να μην παρεμβαίνει κανείς στην εκλογική πολιτική ενός στενού συμμάχου.

Ο Μπάιντεν δεν υποστήριξε την έκκληση του Σούμερ για εκλογές, αλλά δήλωσε ότι πιστεύει ότι έδωσε μια «καλή ομιλία» που αντανακλά τις ανησυχίες πολλών Αμερικανών. Ο Νετανιάχου εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τις εκκλήσεις του Σούμερ για νέες εκλογές, δήλωσε ο Σάλιβαν.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα υποστηρίξουν μια επιχείρηση στη Ράφα χωρίς οι Ισραηλινοί να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των πολιτών στην περιοχή. Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, το Ισραήλ δεν έχει ακόμη παρουσιάσει ένα τέτοιο σχέδιο.

Νετανιάχου: Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσης του Ισραήλ να επιτύχει όλους τους στόχους του πολέμου: Εξάλειψη της Χαμάς, απελευθέρωση όλων των ομήρων μας και διασφάλιση ότι η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ (ξανά) απειλή για το Ισραήλ – ενώ θα παράσχει την απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια που θα βοηθήσει στην επίτευξη αυτών των στόχων», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube