Μια εβδομάδα αφότου η Ιταλία, η οποία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα, απέτρεψαν επίθεση από τους αντάρτες προσκείμενους στο Ιράν, Χούθι, εξαπολύουν απειλές βάζοντας στο στόχαστρο στα πλοία της.

Υπογραμμίζεται ότι η Ιταλία συμμετέχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ασπίδες» με το αντιτορπιλικό Caio Duilio, έχοντας την εν πλω διοίκηση της επιχείρησης, ενώ η Ελλάδα με τη φρεγάτα «ΥΔΡΑ» του ΠΝ έχει υπό διαχείριση την διοίκηση από ξηράς.

Όπως είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ιταλικό υπουργείου Άμυνας, περιγράφεται η ενέργεια (κατάρριψης) ως αυτοάμυνα του αντιτορπιλικού Duilio, το οποίο συμβάλλει στην προστασία των εμπορικών δρόμων από τις επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από τους Χούθι της Υεμένης.

«Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος, με παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνα που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις, βρισκόταν σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων (3,73 μίλια) από το ιταλικό πλοίο, πετώντας προς αυτό», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Δεν έπρεπε να είχε συμβεί, τα πλοία της Ιταλίας θα κινδυνεύσουν»

Ως απάντηση οι Χούθι, επανέρχονται στην απειλή της Ιταλίας, μετά τα γεγονότα με το αντιτορπιλικό Caio Duilio και το «ναι» του Κοινοβουλίου στην αποστολή «Ασπίδες».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του adnkronos, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Αρχής Μέσων Ενημέρωσης της Ανσάρ Αλλάχ (Χούθι) και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του πρακτορείου ειδήσεων Saba, Nasr al-Din Amer, έδειξε με το δάχτυλο την επιχείρηση που διεξήγαγε το πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο κατέρριψε ένα drone στα στενά του Bab al-Mandab.

«Δεν αποφασίσαμε να στοχεύσουμε τα πλοία της Ιταλίας, αλλά το γεγονός ότι σταμάτησε την επιχείρησή μας είναι απαράδεκτο», εξηγεί ο άνδρας που είναι ένα από τα «μιντιακά πρόσωπα» των Χούθι σύμφωνα με τον οποίο «η αποστολή να προστατεύσει ισραηλινά και αμερικανικά πλοία» εκθέτει την Ιταλία σε κινδύνους και, ειδικότερα, «απειλεί την ασφάλεια των πλοίων της στο μέλλον». Ο Αμέρ επιμένει ότι οι Χούτι δεν έχουν επιτεθεί σε ιταλικά πλοία, καλώντας τους να «αποφεύγουν ύποπτες και ανακριβείς πληροφορίες».

«Στόχος είναι τα πλοία των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Ισραήλ»

«Δεν θέλουμε να στοχεύσουμε την Ιταλία ή άλλες χώρες. Στόχος μας είναι τα αμερικανικά, βρετανικά και ισραηλινά πλοία και εκείνα που κατευθύνονται προς τη σιωνιστική οντότητα», τόνισε ο Αμέρ την ημέρα που οι πολιτοφύλακες της Υεμένης -μέσω του στρατιωτικού τους εκπροσώπου Γιαχία Σαρέα- υποστήριξαν την εκτόξευση 37 μη επανδρωμένων αεροσκαφών εναντίον ενός αριθμού αμερικανικών αντιτορπιλικών στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν.

Το «βλέποντας και κάνοντας» για επίθεση σε ιταλικά πλοία

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε όμως η Ιταλία να γίνει στόχος των στρατιωτικών επιχειρήσεων των Χούθι, ο εκπρόσωπος της Ansar Allah, απάντησε «Ας δούμε τις εξελίξεις και μετά θα αποφασίσουμε».

«Αν η Ιταλία σταματήσει ξανά μια από τις επιθέσεις μας, αυτό θα σήμαινε μεγαλύτερη εμπλοκή της στον πόλεμο εναντίον μας», επισημαίνει, τονίζοντας ότι η Ερυθρά Θάλασσα παραμένει ασφαλής εμπορική οδός για όλα τα πλοία, με εξαίρεση τα πλοία που κατευθύνονται προς την Αμερική, τη Βρετανία και το Ισραήλ.

«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος (για την εμπορική κίνηση, σ.σ.) στην Ερυθρά Θάλασσα, εκτός από το ότι έχει στρατιωτικοποιηθεί από την Αμερική και τη Βρετανία», κατέληξε.

Ναυτεμπορική