Weather Icon

Αντάρτες του ΡΚΚ: Καταρρίψαμε 15 τουρκικά Bayraktar στο Νότιο Κουρδιστάν – Β. Ιράκ

Αντάρτες του ΡΚΚ: Καταρρίψαμε 15 τουρκικά Bayraktar στο Νότιο Κουρδιστάν – Β. Ιράκ

Ξαφνικά οι Κούρδοι καταρρίπτουν το ένα μετά το άλλο τα drones Bayraktar που έχει η Τουρκία στο Ιράκ – Από πού πήραν το μυστηριώδες όπλο

Από πού προμηθεύονται οι Κούρδοι μαχητές τους πυραύλους με τους οποίους καταρρίπτουν τα τουρκικά drones  
Οι Λαϊκές Δυνάμεις Άμυνας (HPG), η στρατιωτική πτέρυγα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), ανακοίνωσαν στις 20 Μαρτίου 2024 ότι κατέρριψαν 15 τουρκικά drones πάνω από την αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ χρησιμοποιώντας αντιαεροπορικούς πυραύλους.
Η ανακοίνωση-έκπληξη ήρθε καθώς οι Κούρδοι γιόρταζαν το Newrοz, που σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το περσικό νέο έτος.
Μάλιστα η κουρδική αντάρτικη οργάνωση κατέγραψε τα drones που καταρρίφθηκαν από τις 13 Φεβρουαρίου.
Η πιο πρόσφατη κατάρριψη σημειώθηκε πάνω από την πόλη Ciya Resh στην περιοχή Zap την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν χρησιμοποιώντας ένα σύστημα πυραύλων, ανακοίνωσαν οι HPG, σημειώνοντας ότι μπόρεσαν να αποκτήσουν το σύστημα και να το παράσχουν στους Κούρδους μαχητές «παρά όλες τις προσπάθειες του εχθρού (της Τουρκίας) να απομονώσει τον λαό μας στη διεθνή σκηνή».
Τα έξι από τα 15 drones που καταρρίφθηκαν ήταν Bayraktar TB2, πέντε Anka, δύο Akıncı και δύο Aksungur. Τα TB2 και Akıncı παράγονται και τα δύο από την Baykar της Τουρκίας, ενώ τα Anka και Aksungur κατασκευάζονται από την Turkish Aerospace Industries.
Οι HPG πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ότι όλες οι επιθέσεις σε τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταγράφηκαν, εκτός από μερικές.

Τα …«καλά νέα»

Αργότερα, video που κυκλοφόρησε από το Gerîla TV του PKK έδειξαν τουλάχιστον τέσσερα drones να καταρρίπτονται καθώς και τα συντρίμματά τους στο έδαφος.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του PKK Murat Karayilan , είπε σε συνέντευξή του ότι θα ανακοινώσουν «καλά νέα» την παραμονή του Nowruz.
Δεν είναι σαφές τι είδους πυραυλικά συστήματα έχει χρησιμοποιήσει η οργάνωση για να στοχεύσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Τα φορητά συστήματα αεράμυνας, τα οποία είχαν εντοπιστεί σε Κούρδους μαχητές στο Κουρδιστάν στο παρελθόν, δεν μπορούν να φτάσουν τέτοια drones που επιχειρούν συνήθως σε υψόμετρα τεσσάρων έως πέντε χιλιομέτρων.
Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση την Τουρκία.

Η μαύρη αγορά της Ουκρανίας

Οι Κούρδοι βρίσκονται σε πόλεμο με το τουρκικό καθεστώς εδώ και τέσσερις δεκαετίες.
Τα τελευταία χρόνια, ο τουρκικός στρατός χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του PKK στο Κουρδιστάν και των οργανώσεών του στη βόρεια και ανατολική Συρία, κυρίως κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) υπό την ηγεσία των Κούρδων. Τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη σκότωσαν εκατοντάδες μαχητές στις δύο χώρες.
Ενώ το PKK καταβάλλει προφανώς προσπάθειες για να αντιμετωπίσει τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, οι SDF συνεχίζουν να πολεμούν απεγνωσμένα μπροστά σε αυτήν την απειλή.
Δεν είναι ακόμη σαφές ποια πλευρά μπορεί να βοηθά το PKK να καταρρίψει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Πιθανολογείται ότι η οργάνωση μπορεί να έχει αποκτήσει προηγμένους αντιαεροπορικούς πυραύλους από τη μαύρη αγορά της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube