Weather Icon

Άγγελος Συρίγος: Η Ελλάδα να δει συνολικά την πολιτική της με την Αλβανία μετά την υπόθεση Μπελέρη

Άγγελος Συρίγος: Η Ελλάδα να δει συνολικά την πολιτική της με την Αλβανία μετά την υπόθεση Μπελέρη

Τί δεν πήγε καλά από πλευράς Ελλάδας στην υπόθεση Μπελέρη, ο οποίος καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκισης στην Αλβανία, ανέλυσε ο Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος είχε επισκεφτεί τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας στις φυλακές Τιράνων τον Αύγουστο του 2023 και του μετέφερε μήνυμα συμπαράστασης του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδέχτηκε, ότι η εξέλιξη ήταν άσχημη για τη χώρα μας.

«Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας τα πράγματα δεν πήγε καλά», σχολίασε αρχικά και προσπάθησε να εντοπίσει τα προβλήματα. «Ένας υποψήφιος Δήμαρχος που ανήκε σε μειονότητα σε μία περιοχή που υπάρχουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, συλλαμβάνεται πριν τις εκλογές, εκλέγεται γιατί ο λαός τον ψηφίζει και τον θέλει και τον κρατάνε στη φυλακή για το αστείο ποσό των 360 Ευρώ. Δεν καταφέραμε να κινητοποιήσουμε τους συμμάχους μας, παρότι είχαμε σθεναρή στάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν το κατάλαβαν οι σύμμαχοί μας. Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί. Ας πάρουμε το παράδειγμα του Δικαστηρίου. Το Δικαστήριο που δίκασε τον Μπελέρη συστάθηκε από ΗΠΑ και ΕΕ για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Σε αυτό το δικαστήριο βασίζονται όλες οι ελπίδες της Δύσεως για να απαλλαχθεί η Αλβανία από τη διαφθορά. Αυτό το δικαστήριο καταδικάζει τον Φρέντι Μπελέρη. Θα ήταν δύσκολο για τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους να βγούνε και να πούνε, ότι αυτό το Δικαστήριο δεν είναι σοβαρό, είναι σαν να υπονομεύουν τον εαυτό τους. Από την άλλη μεριά όμως βγαίνει, ότι η πρόεδρος του Δικαστηρίου έχει πιαστεί με πλαστογραφία. Πως ένας άνθρωπος τέτοιος είναι πρόεδρος του δικαστηρίου κατά της διαφθοράς; Ο στόχος. Ο Ράμα θέλει να παραμείνει ο Μπελέρη μέσα στη φυλακή μέχρι και την εκδίκαση του εφετείου και να κηρυχθεί έκπτωτος ως δήμαρχος. Αυτός είναι ο στόχος του Αλβανού πρωθυπουργού. Εκτιμάται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχει εκδικαστεί η υπόθεση. Ο Μπελέρη θα παραμείνει στη φυλακή μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου, διότι οι ημέρες της προφυλάκισης μετρούν επί 1,5. Από εκεί και πέρα θα ξαναγίνουν οι εκλογές», ανέφερε ο Συρίγος, ο οποίος τόνισε, ότι η Ελλάδα πρέπει να ξαναδεί την πολιτική της απέναντι στην Αλβανία.

«Το ένα είναι η ελληνική εθνική μειονότητα και τα δικαιώματά της. Στη Χειμάρρα παραβιάζονται και υπάρχουν ζητήματα με τις ελληνικές περιουσίες. Το άλλο θέμα είναι η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών που την έχει μπλοκάρει η Αλβανία από το 2010», κατέληξε για το θέμα ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Δείτε την παρέμβαση Συρίγου:

@infoxak Άγγελος Συρίγος: Τι δεν καταφέραμε να κάνουμε ως Ελλάδα στην υπόθεση Μπελέρη #albania ♬ πρωτότυπος ήχος – XAK

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube