Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράκ , Ιράν , Ισραήλ , Παλαιστίνη , Συρία 2 Φεβρουαρίου 2024

Wall Street Journal: Έτοιμες οι ΗΠΑ για επίθεση κατά φιλοϊρανικών στόχων το Σαββατοκύριακο

Wall Street Journal: Έτοιμες οι ΗΠΑ για επίθεση κατά φιλοϊρανικών στόχων το Σαββατοκύριακο

 Ιράν: Θα απαντήσουμε με πυγμή

Με τις ΗΠΑ να ετοιμάζονται ήδη από αυτό το Σαββατοκύριακο για επιθέσεις σε φιλο-ιρανικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε Συρία, Ιράκ και Ιορδανία στο πλαίσιο των αντιποίνων που έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος, Joe Biden μετά την φονική επίθεση στην αεροπορική βάση Tower 22 στην Ιορδανία όπου σκοτώθηκαν τρεις Αμερικάνοι στρατιώτες, το Ιράν σπεύδει να προειδοποιήσει τους Αμερικάνους πως εάν προκληθεί, θα απαντήσει… με πυγμή.

Πληροφορίες της Wall Street Journal αναφέρουν πως οι επιθέσεις των Αμερικάνων, οι οποίες αναμένονταν σε «αρκετές ημέρες» επισπεύδονται και είναι πιθανό να πραγματοποιηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο 3 με 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, η Μέση Ανατολή βράζει, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως επεκτείνει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις μέχρι τη Rafah, τη νοτιότερη πόλη της Λωρίδας της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο, και τελευταίο… προπύργιο ασφάλειας για τους εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ενώ ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε πως απέκρουσε πυραυλική επίθεση των Ισραηλινών στα νότια της Δαμασκού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, οι ΗΠΑ αναμένεται να αρχίσουν τις επιθέσεις τους κατά φιλο-ιρανικών στόχων σε Ιράκ, Συρία και Ιορδανία, πιθανότατα ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο (3-4 Φεβρουαρίου).

Προηγούμενες πληροφορίες – από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS – τοποθετούσαν την επιχείρηση σε διάστημα… αρκετών ημερών.

«Η απάντηση αναμένεται να αρχίσει αυτό το Σαββατοκύριακο» υποστηρίζει η Wall Street Journal, τονίζοντας πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα είναι πολυεπίπεδες, καθώς θα συνδυάζουν στρατιωτική δράση και άλλα βήματα που θα στέλνουν το μήνυμα πως η Ουάσινγκτον δεν επιδιώκει περισσότερη κλιμάκωση. Το είχε δηλώσει άλλωστε και ο ίδιος ο Biden, αναφέροντας πως οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

ΜΜΕ, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές των ΗΠΑ, μετέδωσαν πως το drone που χρησιμοποιήθηκε κατά της αμερικανικής βάσης Tower 22 στην Ιορδανία την περασμένη Κυριακή, είχε παραχθεί στο Ιράν.

Μήνυμα από Ιράν

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν, Ebrahim Raisi έσπευσε να στείλει μήνυμα στις ΗΠΑ πως το Ιράν δεν θέλει να αρχίσει κανέναν πόλεμο.
«Δεν θα αρχίσουμε κανέναν πόλεμο. Αλλά θα απαντήσουμε σκληρά σε όποιον επιχειρήσει να μας προκαλέσει» ανέφερε ο Ιρανός πρόεδρος.

Lloyd Austin (ΥΠΑΜ ΗΠΑ): Θα δοθεί «πολυεπίπεδη» στρατιωτική απάντηση

Σε δηλώσεις του ο Lloyd Austin, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, διεμήνυσε ότι ούτε ο πρόεδρος Joe Biden ούτε ο ίδιος πρόκειται να «ανεχθούν» τις επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων, οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 160 από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα.
«Οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν όταν ένα drone μονής κατεύθυνσης χτύπησε τους χώρους διαμονής τους. Συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για αυτή τη θανατηφόρα επίθεση», σημείωσε ο Austin τονίζοντας, ότι «οι σύντροφοί μας σκοτώθηκαν από ριζοσπαστικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν εντός της Συρίας και του Ιράκ».

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΑΜ εξέφρασε το φόβο ότι οι στιγμές στη Μέση Ανατολή είναι «επικίνδυνες», ωστόσο έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως η Ουάσινγκτον «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα».

Προσέθεσε πως «μετά την επίθεση της Hamas στο Ισραήλ, τρομοκρατικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν και χρηματοδοτούνται από το Ιράν προσπάθησαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερη αναταραχή, συμπεριλαμβανομένων των Houthis».

Κληθείς να εξηγήσει τη φύση της αμερικανικής απάντησης απέναντι στους συμμάχους του Ιράν, ο Austin απάντησε πως θα υπάρξει «πολυεπίπεδη απάντηση».

«Έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε αρκετές φορές ανάλογα με την κατάσταση» τόνισε αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ θα εξαπολύσουν επιθέσεις σε διάφορες φάσεις και επίπεδα.

H διαταγή … Biden

Οι Αμερικάνοι αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει ότι μόλις ο πρόεδρος Biden δώσει το πράσινο φως, τα αντίποινα θα εκδηλωθούν μέσα σε διάστημα 48 ωρών και κατά κύματα εναντίον μιας σειράς στόχων.

Σύμφωνα με το Politico, έως τώρα ο πρόεδρος Biden έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα προσεκτική στάση, καθώς στις περισσότερες από 160 επιθέσεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, οι Αμερικάνοι έχουν απαντήσει μόλις στο 10% αυτών των επιθέσεων – κυρίως κατά των πυραυλικών επιθέσεων των Houthis – ενώ καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να μπει ένα τέλος στον πόλεμο Ισραήλ – Hamas.

Μέχρι … τη Rafah οι Ισραηλινοί

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν πως έχουν επιτύχει σε μεγάλο βαθμό τους στόχους τους στην Khan Yunis και πλέον βάζουν στο στόχαστρο τους τη Rafah, την τελευταία πόλη της Γάζας στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Yoav Gallant είπε πως «επιτυγχάνουμε στην αποστολή μας στην Khan Yunis και θα φτάσουμε στη Rafah προκειμένου να εξαλείψουμε τα τρομοκρατικά στοιχεία που μας απειλούν».

«Αυτός ο πόλεμος απαιτεί εθνική ανθεκτικότητα και αποφασιστικότητα και θα επιμείνουμε ως την ολοκλήρωση των αποστολών μας» ανέφερε ο Gallant.

Βαρύ το πλήγμα στη Hamas

Σύμφωνα με τον Gallant, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για την Hamas, η οποία όπως είπε, έχει υποστεί βαριές απώλειες.
«10.000 τρομοκράτες νεκροί και άλλους 10.000 τραυματίες που έχουν τεθεί εκτός μάχης. Έχει καταφερθεί σκληρό χτύπημα στη δυναμικότητά της» υπογράμμισε ο Gallant.

Καμία συμφωνία για εκεχειρία

Και ενώ οι μάχες συνεχίζονται με απίστευτη αγριότητα, οι συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με την κατάπαυση πυρός και την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων… δεν έχουν καταλήξει πουθενά.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Hamas έδωσε μια πρώτη θετική επιβεβαίωση στην πρόταση του σχεδίου που προβλέπει εκεχειρία διάρκειας 6 εβδομάδων, αν και κατόπιν αποσαφηνίστηκε από την Hamas πως δεν υπάρχει ακόμα συναίνεση για την πρόταση.

«Αυτή η πρόταση έχει εγκριθεί από την ισραηλινή πλευρά και τώρα έχουμε μια αρχική θετική επιβεβαίωση από την πλευρά της Hamas», είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, επισημαίνοντας πάντως πως υπάρχει ακόμα πολύ δύσκολος μπροστά για την επίτευξη συμφωνίας.

«Ελπίζουμε πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε καλά νέα» ανέφερε ο al-Ansari.

Επίθεση Ισραηλινών στη Δαμασκό, απάντηση Συρίας

Επίθεση με πολλαπλά πλήγματα νότια της Δαμασκού, της πρωτεύουσας της Συρίας, εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός νωρίτερα σήμερα τα ξημερώματα, με τον στρατό της Συρίας να υποστηρίζει πως απώθησε μεγάλο μέρος των ισραηλινών πυραύλων.

Όπως μετέδωσε το συριακό τηλεοπτικό κανάλι Al-Ikhbariya, στις «04.20 τα ξημερώματα ο ισραηλινός εχθρός άρχισε αεροπορική επίθεση από το Gollan χτυπώντας διάφορα σημεία στα νότια της Δαμασκού. Τα συστήματα αεράμυνας απάντησαν στην πυραυλική επίθεση και κατέρριψαν αρκετούς από αυτούς».

Σύμφωνα με τα συριακά ΜΜΕ, οι απώλειες περιορίστηκαν σε υλικές ζημιές.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube