Ιράκ και Συρία καταδίκασαν με σκληρές ανακοινώσεις τα πλήγματα που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ στα εδάφη τους χτυπώντας θέσεις που σχετίζονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν και φιλοϊρανικές οργανώσεις.

Οι ζημιές από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ δεν έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά ο στρατός του εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τις επιθέσεις.

«Αυτές οι αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση της ιρακινής κυριαρχίας, υπονομεύουν τις προσπάθειες της ιρακινής κυβέρνησης και συνιστούν απειλή που θα μπορούσε να οδηγήσει το Ιράκ και την περιοχή σε οδυνηρές συνθήκες. Τα αποτελέσματα θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στο Ιράκ και τη γύρω περιοχή», δήλωσε ο Γιάχια Ρασούλ, εκπρόσωπος του ιρακινού στρατού.

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και οι σύμμαχοί τους έχουν αντιμετωπίσει αυξημένες επιθέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, δεχόμενες πυρά (με διάφορους τρόπους) περισσότερες από 165 φορές από τα μέσα Οκτωβρίου.

Η σχετική ανάρτηση της αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης για τις αεροπορικές επιθέσεις σε Ιράκ και Συρία:

«Σημαντική κλιμάκωση»

Τα αμερικανικά πλήγματα αντιπροσωπεύουν μια «σημαντική κλιμάκωση», σύμφωνα με την Άλισον ΜακΜάνους, διευθύνουσα σύμβουλο για την εθνική ασφάλεια και τη διεθνή πολιτική στο Κέντρο για την Αμερικανική Πρόοδο, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Αλλά η ίδια ήταν επιφυλακτική σχετικά με τον αντίκτυπο των επιθέσεων, προσθέτοντας: «Δεν έχουμε δει ότι παρόμοια χτυπήματα τύπου ‘tit-for-tat’ είχαν αποτρεπτικό αποτέλεσμα».

Το υπουργείο Άμυνας της Συρίας αναφέρει ότι οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ είχαν στόχο μια σειρά από τοποθεσίες και πόλεις στην ανατολική περιοχή κοντά στα σύνορα με το Ιράκ.

Άμαχοι και στρατιωτικοί σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι τραυματίστηκαν, αναφέρεται σε ανακοίνωση στη σελίδα του υπουργείου στο Facebook. Οι επιθέσεις προκάλεσαν «σημαντικές ζημιές» σε δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

«Η περιοχή που έγινε στόχος των αμερικανικών επιθέσεων στην ανατολική Συρία είναι η ίδια περιοχή όπου ο Συριακός Αραβικός Στρατός μάχεται τα υπολείμματα της τρομοκρατικής οργάνωσης ISIL [ISIS]», ανέφερε το υπουργείο.

«Αυτό επιβεβαιώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι στρατιωτικές τους δυνάμεις εμπλέκονται και συμμαχούν με αυτή την οργάνωση και εργάζονται για να την αναβιώσουν ως βραχίονα πεδίου τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ με όλα τα βρώμικα μέσα.

Η επίθεση των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων σήμερα τα ξημερώματα δεν έχει καμία άλλη δικαιολογία εκτός από την προσπάθεια αποδυνάμωσης του Συριακού Αραβικού Στρατού και των συμμάχων του στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», τονίζεται από το συριακό υπουργείο Άμυνας.

Η αμερικανική κατοχή του συριακού εδάφους «δεν μπορεί πια να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο συριακός στρατός.

Αρχηγός του Πενταγώνου: Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας

Ο επικεφαλής της αμερικανικής άμυνας, Λόιντ Όστιν δήλωσε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διέταξε πρόσθετη δράση κατά του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) και των ένοπλων οργανώσεων που συνδέονται με αυτό.

«Αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ο Όστιν.

Τα πλήγματα στόχευσαν τη Δύναμη Quds – τον ξένο κατασκοπευτικό και παραστρατιωτικό βραχίονα του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις συμμαχικές πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή, από τον Λίβανο έως το Ιράκ και από την Υεμένη έως τη Συρία.

Ωστόσο, το Πεντάγωνο λέει ότι δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν και πιστεύει ότι ούτε η Τεχεράνη θέλει πόλεμο.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση στη Μέση Ανατολή ή οπουδήποτε αλλού. Αλλά ο πρόεδρος και εγώ δεν θα ανεχθούμε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων», δήλωσε ο Όστιν.

philenews / in.gr