Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Φεβρουαρίου 2024

Βέτο Νετανιάχου σε Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους

Βέτο Νετανιάχου σε Κάιρο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις σχετικά με τους ομήρους

Ο Νετανιάxου είπε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση στη Ράφα

Το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους μέχρι η Χαμάς να αλλάξει την «παραληρηματική» της θέση. 

«Μια αλλαγή στις θέσεις της Χαμάς θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν», ανέφερε το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τη Jerusalem Post.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, το Φόρουμ Οικογενειών Ομήρων και Αγνοουμένων, που εκπροσωπεί τα μέλη των οικογενειών ομήρων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Γάζα, δήλωσε «έκπληκτο» από την απόφαση να «ματαιωθούν» οι εν εξελίξει συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «φαίνεται ότι ορισμένα από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου αποφάσισαν να θυσιάσουν τις ζωές των ομήρων χωρίς να το παραδεχτούν».

Η Αίγυπτος και το Κατάρ επιδιώκουν να ενισχύσουν την πρόσφατη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες για τους ομήρους και για μια εκεχειρία στην εμπόλεμη Γάζα και εργάζονταν για τη διεξαγωγή συναντήσεων την Πέμπτη. Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα, οι συνομιλίες αυτές θα απέφευγαν το κύριο επίμαχο σημείο : τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων ασφαλείας που θα έπρεπε να απελευθερώσει το Ισραήλ σε μια πιθανή συμφωνία.

Όπως μεταδίδει ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Walla, ο οποίος επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, οι συνομιλίες της Πέμπτης θα επικεντρωθούν στις ανθρωπιστικές πτυχές μιας συμφωνίας.

Οι επικεφαλής της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, καθώς και ο διπλωματικός σύμβουλος του Νετανιάχου, βρέθηκαν στο Κάιρο την Τρίτη για τις διαπραγματεύσεις, παρουσία και του αρχηγού της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς. Πηγή από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε στους Times of Israel ότι βρίσκονταν εκεί μόνο για να ακούσουν και «τίποτα περισσότερο», με τις συνομιλίες να λήγουν χωρίς να υπάρξει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Το ισραηλινό Kan news μετέδωσε επίσης την Τρίτη ότι ο Νετανιάχου απέρριψε ένα νέο σχέδιο πρότασης που είχαν συντάξει η Μοσάντ, η Σιν Μπετ και οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις για μια συμφωνία εκεχειρίας και απελευθέρωσης ομήρων.

Τα αιτήματα της Χαμάς φέρεται να περιλαμβάνουν κινήσεις που στοχεύουν στην επίτευξη μιας μόνιμης εκεχειρίας, την απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, την ανοικοδόμηση του θύλακα και την απελευθέρωση περίπου 1.500 Παλαιστίνιων κρατουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί καταδικασμένοι τρομοκράτες, σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ομήρους που αιχμαλωτίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ έχει δηλώσει ότι τέτοιου είδους αξιώσεις είναι καταδικασμένες σε αποτυχία.

«Στο Κάιρο, δεν δόθηκε καμία νέα πρόταση στο Ισραήλ από τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων μας», ανέφερε η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, προσθέτοντας ότι ο Νετανιάχου «επιμένει ότι το Ισραήλ δεν θα υποκύψει στις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς».

Εν μέσω της προγραμματισμένης απουσίας του Ισραήλ, μια αντιπροσωπεία της Χαμάς θα μεταβεί στο Κάιρο για να συναντηθεί με Αιγύπτιους και Καταριανούς αξιωματούχους για τις συνομιλίες της Πέμπτης.

Όπως μεταδίδει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, οι λεπτομέρειες μιας πιθανής συμφωνίας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί επίσημα, αλλά πιστεύεται ότι πρόκειται για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τρία στάδια και μια παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός. Οι διαμεσολαβητές στην Αίγυπτο λέγεται ότι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια κατάπαυση του πυρός πριν το Ισραήλ προχωρήσει στην προγραμματισμένη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, η οποία πιστεύεται ότι είναι το τελευταίο «προπύργιο» της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάxου επανέλαβε άλλωστε την Τετάρτη ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει την επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα, αφού οι πολίτες εγκαταλείψουν την περιοχή.

«Θα πολεμήσουμε μέχρι την πλήρη νίκη και αυτό περιλαμβάνει μια ισχυρή δράση και στη Ράφα, αφού επιτρέψουμε στον άμαχο πληθυσμό να εγκαταλείψει τις ζώνες μάχης», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στον λογαριασμό του στο Telegram.

liberal.gr με πληροφορίες από Times of Israel, Jerusalem Post, Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube