Weather Icon
Ελλάδα 20 Φεβρουαρίου 2024

Βελγικό κανάλι RTBF για το δημογραφικό της Ελλάδας: «Στο όνομα της Αφροδίτης κάντε παιδιά»

Βελγικό κανάλι RTBF για το δημογραφικό της Ελλάδας: «Στο όνομα της Αφροδίτης κάντε παιδιά»

Άλλες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Ένα εύλογο ερώτημα θέτει το βελγικό κανάλι RTBF σχετικά με την μείωση των γεννήσεων στην Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η ψήφιση, στις 15 Φεβρουαρίου, από το κοινοβούλιο ενός νόμου που επιτρέπει στους ΛΟΑΤΚΙ+ να παντρεύονται αλλά και να υιοθετούν παιδιά θα αντιστρέψει την ισορροπία; Η απάντηση σε λίγα χρόνια».

Μάλιστα, το ρεπορτάζ έχει χαρακτηριστικό τίτλο «στο όνομα της Αφροδίτης, (ίσως γιατί είναι η θεά της ομορφιάς και του έρωτα) κάντε παιδιά»!

Εν συνεχεία το βελγικό κανάλι αναλύει το οξύ πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με πολύ πιο εμπεριστατωμένο τρόπο από ότι το κάνουν τα ελληνικά ΜΜΕ και εστιάζει στην τρομακτική ακρίβεια και στους χαμηλούς μισθούς των Ελλήνων.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι πως με το πρόβλημα του δημογραφικού ασχολούνται περισσότερο οι Βέλγοι παρά η ελληνική κυβέρνηση.

«Οι αριθμοί των γενήσεων στην Ελλάδα είναι τόσο χαμηλοί που το ποσοστό θνησιμότητας είναι υψηλότερο.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δρομολογεί ένα εθνικό σχέδιο προϋπολογισμού 90 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα δεν είναι νέο. Ήδη το 2020, αυτή η ίδια συντηρητική κυβέρνηση διέθεσε ένα μπόνους 2.000 ευρώ σε κάθε νέα γέννα.

Ωστόσο, μία… Βουλή αργότερα , είναι σαφές ότι το μέτρο απέχει πολύ από το να είναι επαρκές. Σύμφωνα με τη Eurostat, ωστόσο, το ποσοστό γονιμότητας αυξήθηκε στο 1,43 το 2021. 

Όμως, με μόλις 77.000 νεογνά το 2023, οι γεννήσεις είναι οι μισές από τους θανάτους (144.000).

Το ποσοστό γεννήσεων βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 90 ετών.

Για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη παιδιών, προβλέπονται διάφορα μέτρα. Καταρχήν η αύξηση του μπόνους γέννησης, από τον Απρίλιο.

Αυτή τη στιγμή αυτό το μπόνους είναι 2000 ευρώ, θα αυξηθεί στα 2400 ευρώ για το πρώτο παιδί.

Όσο περισσότερα παιδιά έχουν οι Έλληνες, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται το μπόνους, όπως επιβεβαίωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Για το δεύτερο μωρό θα ανέλθει στα 2700 ευρώ και για το τρίτο στα 3000 ευρώ.

Στο επίδομα αυτό θα προστεθεί και παράταση της άδειας μητρότητας, από τέσσερις σε εννέα μήνες για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες.

Θα αυξηθεί επίσης αφορολόγητο όριο. Αυξάνονται και τα επιδόματα θέρμανσης, από 3.000 σε 5.000 ευρώ ανά παιδί. Τέλος, θα πρέπει να ελεγχθεί η τιμή του βρεφικού γάλακτος.

Οι αυξήσεις στο επίδομα δεν καλύπτουν ούτε δύο μήνες βρεφικού γάλακτος λόγω του πληθωρισμού που καλπάζει στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με μια απογραφή του 2021, ο ελληνικός πληθυσμός υπολογίζεται σε 10.482.487 άτομα, το ¼ των οποίων είναι άνω των 65 ετών. Το πρόβλημα είναι ότι αυτός ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3,11% μέσα σε δέκα χρόνια.

Περίπου 450.000 άτομα κάτω των 40 ετών πήγαν στο εξωτερικό για να βρουν δουλειά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Η ανεργία των νέων που ήταν επίσης ένα πραγματικό πρόβλημα εκείνη την εποχή, συνέβαλε στην έξοδο μιας νέας γενιάς.

Το να κάνεις παιδιά είναι καλό. Πρέπει ακόμα να μπορείτε να τα ταΐζετε σωστά. Και αυτό είναι το φθοροποιό.

Οι Έλληνες μετά βίας αναρρώνουν από την κρίση λιτότητας που τους επέβαλε η Ευρώπη.

Στην Ελλάδα η τιμή του γάλακτος για βρέφη είναι η πιο ακριβή στην Ευρώπη.

Για σύγκριση, 800 γραμμάρια γάλακτος σε σκόνη για παιδιά κάτω των 6 μηνών από τη Nestlé πωλούνται προς 27 ευρώ σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, έναντι 14 ευρώ στη Γαλλία και 18 ευρώ στο Βέλγιο.

Δεν μένουν έξω οι πάνες και τα θήλαστρα. Αυτά τα βασικά προϊόντα για τις νεαρές μητέρες παρουσιάζουν πληθωρισμό 22%.

Ένα άλλο παράδειγμα, το ελαιόλαδο, βασικό στοιχείο της περίφημης κρητικής διατροφής.

Η τιμή του έχει εκραγεί. Υπολογίστε 15 ευρώ για το λίτρο από τώρα!

Αίσχος για τους Έλληνες. Όπως μας εξήγησε η Angélique Kourounis, ανταποκρίτρια του RTBF στην Ελλάδα, τώρα ζητάμε από τους φίλους που ζουν στο εξωτερικό να φέρουν ελαιόλαδο όταν έρχονται για διακοπές στην περιοχή.

Το επίδομα γέννησης είναι χαμηλότερο από το κόστος του τοκετού! Μερικά ζευγάρια φτάνουν στο σημείο να συνάπτουν δάνειο γέννησης και να χρεώνονται σε μια τράπεζα!

Η Ελλάδα αποτελείται από πολλά νησιά και μικρά, ερημικά χωριά στα οποία δεν υπάρχει μαιευτήριο ούτε καν γυναικολόγος. Επομένως, οι γυναίκες πρέπει να ταξιδέψουν για να βρουν γιατρό και να γεννήσουν το παιδί τους. Για άλλη μια φορά, αυτό είναι ακριβό.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα επικεντρωθεί επίσης στην αύξηση του εισοδήματος.

Αυτή τη στιγμή, ο κατώτατος μισθός αγωνίζεται να ξεπεράσει τα 780 ευρώ μεικτά.

Μόλις γεννηθεί, το παιδί και οι γονείς του θα αντιμετωπίσουν άλλα προβλήματα. Δεν υπάρχουν παιδικοί σταθμοί. Οι γονείς πρέπει να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα και αυτό φυσικά έχει κόστος.

Το σχολείο είναι ακριβό, όπως και η παραμικρή αθλητική δραστηριότητα.

Η εγγραφή των παιδιών σας στο ποδόσφαιρο, για παράδειγμα, κοστίζει 60 ευρώ το χρόνο ανά παιδί. Σε αυτό προστίθενται οι μηνιαίες εισφορές…

Οι πιο απαισιόδοξοι λοιπόν φοβούνται ότι με αυτόν τον ρυθμό ο ελληνικός πληθυσμός θα μειωθεί περαιτέρω, χάνοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους μέχρι το 2050»!

Πηγή: rtbf.be

Αναδημοσίευση από το pronews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube