Weather Icon
ΗΠΑ , ΝΑΤΟ , Ρωσία 11 Φεβρουαρίου 2024

Τραμπ: “Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό”

Τραμπ: “Θα ενθάρρυνα τη Ρωσία να επιτεθεί σε χώρες του ΝΑΤΟ που δεν πληρώνουν τον λογαριασμό”

REUTERS/Mike Segar

Αποκρουστικές και απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του ο Λευκός Οίκος

Βλέποντας τον Τζο Μπάιντεν αντιμέτωπο με αμφισβήτηση της υποψηφιότητάς του, λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του, και χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο στο εσωκομματικό πεδίο, ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την προεκλογική του εκστρατεία με ολόενα και πιο προκλητικές δηλώσεις.

Αυτή τη φορά στο στόχαστρο μπήκαν οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, να τονίζει ότι θα ενθάρρυνε τη Ρωσία να επιτεθεί σε μέλος της Συμμαχίας που δεν θα προχωρούσε στις προβλεπόμενες δαπάνες.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ο Τραμπ είπε ότι έκανε τα σχόλιά του για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια συνάντησης ηγετών χωρών του ΝΑΤΟ.
Αφηγήθηκε στους οπαδούς του ότι ο ηγέτης μιας «μεγάλης χώρας» είχε παρουσιάσει μια υποθετική κατάσταση στην οποία δεν είχε εκπληρώσει τις οικονομικές του υποχρεώσεις εντός του ΝΑΤΟ και είχε δεχθεί επίθεση από τη Μόσχα.

Ο Τραμπ είπε πως ο ηγέτης (την ταυτότητα του οποίου δεν αποκάλυψε) είχε ρωτήσει εάν οι ΗΠΑ θα έρχονταν να βοηθήσουν τη χώρα του σε αυτό το σενάριο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, του απάντησε: «Δεν πλήρωσες; Είσαι παραβατικός;… Όχι, δεν θα σε προστάτευα, στην πραγματικότητα θα τους παρότρυνα να κάνουν ό,τι θέλουν. Πρέπει να πληρώσεις».

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου σχολίασε ότι ο πρώην πρόεδρος «ενθαρρύνει τις εισβολές των στενότερων συμμάχων μας από δολοφονικά καθεστώτα» και χαρακτήρισε τα σχόλια «αποκρουστικά και απαράδεκτα». Πρόσθεσε ότι η δήλωση «θέτει σε κίνδυνο την αμερικανική εθνική ασφάλεια, την παγκόσμια σταθερότητα και την οικονομία μας στο εσωτερικό».

Πυρά για τη βόηθεια στην Ουκρανία

Ο Τραμπ, το απόλυτο φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις φετινές προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ασκεί επί μακρόν κριτική στο ΝΑΤΟ και αυτό που θεωρεί ως υπερβολικό οικονομικό βάρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες για να εγγυηθεί την άμυνα άλλων 30 εθνών.

Η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, μετά την αποχώρηση του Τραμπ από την εξουσία. Έκτοτε έχει επικρίνει έντονα την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει οικονομική βοήθεια ύψους 44 δισ. δολαρίων από την εισβολή του 2022. Η περαιτέρω χρηματοδότηση έχει «κολλήσει» στο Κογκρέσο.

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube