Weather Icon

Το μάδημα της μαργαρίτας…

Το μάδημα της μαργαρίτας…

Ήρθε στην Κύπρο, είδε και απήλθε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κυπριακό

Ήρθε στην Κύπρο, είδε και απήλθε η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κυπριακό. Μετά την Αθήνα, η κ. Ολγκίν Κουεγιάρ πέταξε για την Άγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν την άφησε να μαδά τη μαργαρίτα και να διερωτάται εάν θα την δεχθεί για συνάντηση ή όχι. Σιγά μην την δεχόταν ο Σουλτάνος…

Η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό πήρε μια πρώτη γεύση περί του τι εστί Τουρκία και Ερντογάν. Υπάρχουν και χειρότερα. Η κ. Ολγκίν απλώς μαδούσε μαργαρίτα. Κατά το παρελθόν, ο Τούρκος Πρόεδρος ούτε καν καρέκλα πρόσφερε στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν, για να καθίσει. Την άφησε στήλη άλατος. Δεν έδωσε και δεν δίνει σημασία ούτε στη μια ούτε στην άλλη. Βλέπει αφ’ υψηλού και τα Ην. Έθνη και την ΕΕ. Ειδικώς την κ. Ολγκίν, χατιρικώς και μόνο την παρέπεμψε στον Υπουργό των Εξωτερικών του, Χακάν Φιντάν, για να της επιβεβαιώσει ό,τι της είχε αναφέρει ο Ερσίν Τατάρ. Ότι, δηλαδή, το Κυπριακό θα λυθεί στη βάση των δύο κρατών.

Οι Τούρκοι είναι μεν «γκρίζοι λύκοι», αλλά και «διπλωματικές γάτες». Αφού εξασφάλισαν στο Κραν Μοντανά τη διχοτομική φόρμουλα των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών με πολιτική ισότητα, τώρα προχωρούν ένα ακόμη βήμα πριν από την τουρκοποίηση. Και επειδή οι Τούρκοι υποστηρίζουν τα δύο κράτη, οι ημέτεροι «αγιοποιούν» την προηγούμενη θέση της Άγκυρας περί ομοσπονδίας. Και την κάνουν σημαία τους.

Με άλλα λόγια: Η Άγκυρα έχει στήσει ένα σκηνικό, που για την ίδια είναι win – win situation και για μας lose – lose situation. Διότι, στο τραπέζι βρίσκονται δύο τουρκικές λύσεις! Και ο ΓΓ του ΟΗΕ επιδιώκει να τετραγωνίσει τον κύκλο με τη συνδρομή των Βρετανών, που μελετούν σενάρια για την ισότιμη κυριαρχία, τα οποία προσδοκούν να προωθήσει δίκην «διπλωματικής σερβιτόρας» η κ. Ολγκίν με τον μανδύα των Ην. Εθνών.

Εφόσον ο Πρόεδρος δεν έχει σχέδιο Β, κινδυνεύει να αρχίσει και αυτός το μάδημα της μαργαρίτας, για να εξετάσει ποια διχοτομική μορφή λύσης τελικά θα του επιβληθεί: Αυτή των δύο χωριστών κρατών ή εκείνη της ομοσπονδίας, συνομοσπονδιακού χαρακτήρα των δύο ισότιμων συνιστώντων κρατών; Βεβαίως, μπορεί να προκύψει και η τρίτη οδός, του τετραγωνισμού του κύκλου, καθώς και η τέταρτη, του αδιεξόδου. Και αυτές, όμως, οι επιλογές δεν οδηγούν πουθενά αλλού, παρά μόνο στη διχοτόμηση. Υπάρχει, λοιπόν, εξήγηση γιατί δεν αγχώνεται ο Ερντογάν και αφήνει τους υπόλοιπους να βρουν άκρη μαδώντας μαργαρίτες…

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube