Weather Icon

Τι μαθαίνουμε από το ναυάγιο της Σαμίμα

Τι μαθαίνουμε από το ναυάγιο της Σαμίμα

Η Σαμίμα Μπεγκούμ (Shamima Begum), γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1999 από γονείς Μπαγκλαντεσιανούς. Ο πατέρας της, Ahmed Ali, μετανάστευσε στην Αγγλία το 1975. Με την πρώτη του σύζυγο, Asma Begum, εγκαταστάθηκαν στο ανατολικό Λονδίνο και απέκτησαν τέσσερις κόρες. Η Shamima ήταν η μικρότερη. 

Πήγε σε βρετανικό σχολείο, το οποίο, όμως, δεν κατάφερε να της ενσταλάξει την ευρωπαϊκή κουλτούρα. Εξελίχθηκε σε φανατική ισλαμίστρια.

Στα 15 της, βλέποντας τους στρατιώτες του ISIS να αποκεφαλίζουν on camera σκέφθηκε: έναν τέτοιον άντρα θέλω! Την ίδια επιθυμία είχαν και άλλες συμμαθήτριές της στην Bethnal Green Academy στα Tower Hamlets του Λονδίνου. Πρώτη, τον Δεκέμβριο του 2014, πήγε στη Συρία η Sharmeena Begum (απλή συνεπωνυμία).

Και δύο μήνες μετά, η Shamima Begum, η Kadiza Sultana και η Amira Abase, που ονομάστηκαν από τα ΜΜΕ “Bethnal Green trio”, εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και, αξιοποιώντας τις διασυνδέσεις τους με τζιχαντιστικά κυκλώματα σε Ευρώπη και Καναδά, βρέθηκαν στην επικράτεια του ISIS. 

Η Shamima Begum

Η ενέργειά τους κινητοποίησε τις Αρχές, οι οποίες αρχικώς προσπάθησαν να τις καλοπιάσουν. Καταθέτοντας σε μια Ειδική Επιτροπή Εσωτερικών Υποθέσεων το 2015, ο τότε Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας Bernard Hogan-Howe δήλωσε ότι δεν θα αντιμετώπιζαν ποινικές κατηγορίες εάν επέστρεφαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η Scotland Yard ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των κοριτσιών διότι δεν τους ενημέρωσε για τη Sharmeena Begum, το πρώτο κρούσμα τζιχαντίστριας στο σχολείο τους, ώστε να έχουν τον νου τους στα δικά τους παιδιά. Τον Μάρτιο του 2015, επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση σε άλλα πέντε κορίτσια από την Bethnal Green Academy, λόγω ανησυχιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες ότι ετοιμάζονται κι αυτά να φύγουν για τη Συρία. 

Οι τρεις φίλες, μόλις έφτασαν στην περιοχή του ISIS, δόθηκαν ως “νύφες” σε τζιχαντιστές. Πριν “παντρευτεί”, η Σαμίμα είχε 10 λεπτά στη διάθεσή της για να γνωρίσει τον μέλλοντά σύζυγό της. Ήταν ο Ολλανδός Yago Riedijk. 

Ο Riedijk δεν είχε “μεταναστευτικό υπόβαθρο”. Αντιθέτως, ήταν παιδί “καλής οικογενείας” μεσοαστών Ολλανδών. Ζούσε σε ένα ακριβό προάστιο του Άρνεμ, με την οικογένειά του. Ο πατέρας του είναι μηχανικός στον σιδηρόδρομο και η αδερφή του σπούδασε φυσική. 

Ο Riedijk ασπάστηκε το Ισλάμ στα τέλη της εφηβείας του. Προσηλυτίστηκε από τον φανατικό Ολλανδό ιεροκήρυκα Abdul-Jabbar Van de Ven, ο οποίος έσπρωξε πολλούς νέους Ολλανδούς στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. O Van de Ven, που μεγάλωσε σε ρωμαιοκαθολικό περιβάλλον, ασπάστηκε το Ισλάμ όταν ήταν 14 ετών. Κατηχητής του ήταν ένας Αλγερινός ιμάμης, που δρούσε στην Ολλανδία. Άλλαξε το μικρό του όνομα από Jilles σε Abdul-Jabbar, που σημαίνει “υπηρέτης του Αλλάχ”, και εξελίχθηκε σε δραστήριο προπαγανδιστή του Ισλάμ και διοργανωτή τρομοκρατικών δικτύων. Σε ένα από αυτά εντάχθηκε και ο Yago Riedijk. Ο Abdul-Jabbar Van de Ven θεωρείται ο εμπνευστής της δολοφονίας του Theo van Gogh, ενώ έχει απειλήσει εμμέσως και τον Geert Wilders, λέγοντας σε συνέντευξή του ότι δεν θα θρηνήσει για τον θάνατό του. Το 2018, η αστυνομία διείσδυσε στο δίκτυο του Yago Riedijk που σχεδίαζε μια επιχείρηση τύπου Μπατακλάν: θα σκόρπιζαν τον θάνατο σε φεστιβάλ ροκ, με χειροβομβίδες και Καλάσνικοφ, και θα ολοκλήρωναν το λουτρό αίματος, ανατινάζοντας ένα αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά. Ευτυχώς, τους συνέλαβαν πριν το πραγματοποιήσουν. 

Ο Abdul-Jabbar Van de Ven

Για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube