Weather Icon
Αζερμπαϊτζάν 10 Φεβρουαρίου 2024

Τί λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν;

Τί λένε τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν;

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν τις προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν

Σύμφωνα με το France 24, ο Αλί Καριμλί, ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πλούσιας σε πετρέλαιο χώρας, του Λαϊκού Μετώπου, μποϊκόταρε την ψηφοφορία, την οποία χαρακτήρισε «απομίμηση της δημοκρατίας».

Οι άλλοι έξι υποψήφιοι που συμμετείχαν στις εκλογές ήταν άγνωστοι που επαίνεσαν τον Αλίεφ ως μεγάλο πολιτικό και αρχιστράτηγο.

Ο ανεξάρτητος αναλυτής Γκία Νόντια από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών του Καυκάσου είπε ότι η νίκη του Αλίεφ ήταν ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα.

Σε αυτές τις εκλογές «δεν υπήρχε το παραμικρό σημάδι ανταγωνισμού ή ίντριγκας».

Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν έχουν αυξήσει την πίεση στα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης τους τελευταίους μήνες και συνέλαβαν αρκετούς επικριτικούς δημοσιογράφους που αποκάλυψαν τη διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Σύμφωνα με το ABC News, τα δύο κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης του Αζερμπαϊτζάν, το Musavat και το Λαϊκό Μέτωπο του Αζερμπαϊτζάν, δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία και ορισμένα μέλη της αντιπολίτευσης είπαν ότι η ψηφοφορία της Τετάρτης ενδέχεται να ήταν νοθευμένη.

Ο αρχηγός της Musavat Arif Hajili είπε στο Associated Press ότι το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές επειδή είναι αντιδημοκρατικό.

Ο αρχηγός του Λαϊκού Μετώπου Αλί Καριμλί είπε ότι η πρόσκληση για πρόωρες εκλογές, που έγινε χωρίς δημόσια συζήτηση, έδειξε ότι οι αρχές φοβούνται τον πολιτικό ανταγωνισμό.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ των λιγότερο ελεύθερων χωρών στον κόσμο και “οι εκλογές δεν θεωρούνται αξιόπιστες ή ανταγωνιστικές από τους διεθνείς παρατηρητές από τις αρχές της δεκαετίας του 1990”, σημείωσε το Politico, επικαλούμενο το Freedom House.

Τουλάχιστον 13 ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν πριν από την ψηφοφορία και τα κύματα συλλήψεων οδήγησαν στη φυλάκιση των αρχηγών της αντιπολίτευσης και επικριτές ακαδημαϊκών.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε για μια “εκτεταμένη και συντονισμένη επίθεση κατά της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους δικαίου” στο Αζερμπαϊτζάν.

Ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στη χώρα δημοσίευσαν βίντεο χωρίς επαλήθευση που έδειχναν συγκρούσεις μεταξύ των εργαζομένων σε εκλογικά τμήματα και παρατηρητών εκλογών, καθώς και συμπλοκές μεταξύ ανθρώπων που φέρονται να είχαν ψηφίσει πολλές φορές.

“Δεν υπάρχουν όρια στον αριθμό των θητειών στις οποίες μπορεί να εκλεγεί ο Αλίεφ και δεν υπήρξε πραγματική αντιπολίτευση από τους άλλους έξι υποψηφίους, ορισμένοι από τους οποίους τον έχουν επαινέσει δημοσίως στο παρελθόν”, αναφέρει το Associated Press.

“Η θητεία του Αλίγιεφ στην εξουσία χαρακτηρίστηκε από τη θέσπιση όλο και πιο αυστηρών νόμων που περιορίζουν τον πολιτικό λόγο, καθώς και από συλλήψεις στελεχών της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων δημοσιογράφων ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές”, γράφει.

“Οι προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν οδήγησαν σε ένα απολύτως προβλέψιμο αποτέλεσμα – μια ηχηρή νίκη του νυν προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ επί μιας ομάδας φανταστικών αντιπάλων”, αναφέρει το Eurasianet.org.

Όπως αναμενόταν, υπήρχαν ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες παλιές μέθοδοι σε δεκάδες εκλογικά τμήματα.

Μία από αυτές τις μεθόδους είναι η ψηφοφορία καρουζέλ.

Οι ίδιοι ψηφοφόροι επιτρέπεται να ψηφίζουν σε περισσότερα από ένα εκλογικά τμήματα.

Στις σημερινές εικόνες, οι ίδιοι άνθρωποι φαίνονται να ψηφίζουν σε διαφορετικές κάλπες στην πρωτεύουσα Μπακού.

Μια άλλη μέθοδος – το γέμισμα των ψηφοδελτίων στην κάλπη που καταγράφηκε από κάμερες παρακολούθησης.

Σε δύο καρέ είδαμε πως τα μέλη της περιφερειακής εκλογικής επιτροπής να ρίχνουν πολλά ψηφοδέλτια μέσα στα εκλογικά κέντρα.

Οι κάμερες που εγκαταστάθηκαν στα εκλογικά τμήματα είχαν ως στόχο να επιτρέψουν στο κοινό να παρακολουθήσει τις εκλογές μέσω της ιστοσελίδας της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC).

Ωστόσο, οι κάμερες αυτές είχαν εγκατασταθεί μόνο σε 1.000 από τα 6.300 εκλογικά τμήματα της χώρας.

Οι δημοσιογράφοι επί τόπου ανέφεραν επίσης προβλήματα με την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσα και γύρω από τα εκλογικά τμήματα.

Τί λέει ο ΟΑΣΕ για τη διαδικασία

Οι έκτακτες προεδρικές εκλογές στο Αζερμπαϊτζάν που διεξήχθησαν στις 7 Φεβρουαρίου διεξήχθησαν σε συνθήκες έλλειψης πολιτικής εναλλακτικής λύσης και στην πολιτική ζωή της χώρας έμειναν λίγες γυναίκες. Οι εκπρόσωποι της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ κατέληξαν σε τέτοια συμπεράσματα, και ότι η αζέρικη πλευρά δεν έλαβε υπόψη τις συστάσεις που έλαβε νωρίτερα.

“Οι εκλογές διεξήχθησαν σε συνθήκες περιορισμών και παρά το γεγονός ότι ήταν καλά οργανωμένες, δεν είχαν μια πολιτική εναλλακτική λύση”, δήλωσε ο ειδικός συντονιστής της αποστολής, Αρτούρ Γκερασίμοφ, σε ενημέρωση.

Πρόσθεσε ότι η αζέρικη πλευρά “δυστυχώς δεν έλαβε υπόψη τις συστάσεις που έλαβε νωρίτερα για να φέρει την εθνική νομοθεσία πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα για δημοκρατικές εκλογές”.

Στην έκθεση της αποστολής που κυκλοφόρησε υποστηρίζεται επίσης ότι οι παρατηρητές στα εκλογικά τμήματα παρατήρησαν “ενδείξεις για τη δυνατότητα “ρίψης” ψηφοδελτίων”, γεγονός που, κατά τη γνώμη τους, “εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ορθότητα της καταμέτρησης”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube