Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 20 Φεβρουαρίου 2024

Τα 7 μεγαθήρια που «κυβερνούν» τις παγκόσμιες αγορές

Τα 7 μεγαθήρια που «κυβερνούν» τις παγκόσμιες αγορές

Η αθροιστική κεφαλαιοποίηση επτά μόλις αμερικανικών κολοσσών αγγίζει τα 13 τρισ. δολάρια

Πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πλούτου και «χρηματιστηριακής εξουσίας» που έχει καταγραφεί ποτέ στις παγκόσμιες αγορές. Νέες ισορροπίες διαμορφώνονται στην εποχή της τεχνολογικής επανάστασης και της απόλυτης διασυνδεσιμότητας.

Επτά γίγαντες κρατούν στα χέρια τους σχεδόν τα πάντα. Με… ένα κουμπί μπορούν να διαμορφώσουν καταστάσεις και συνθήκες προς όφελός τους ή να προκαλέσουν καταστροφή. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο, μέχρι τα ηλεκτρικά οχήματα και τις πιο προηγμένες εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όλα συγκεντρώνονται σε αυτές τις εταιρείες.

Η αθροιστική κεφαλαιοποίηση επτά μόλις αμερικανικών κολοσσών αγγίζει τα 13 τρισ. δολάρια, που συνεπάγεται ότι σε αξία, οι «magnificent 7» ξεπερνούν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου και «αποφασίζουν» για την πορεία της Wall Street. Η χρηματιστηριακή τους αξία, την ίδια ώρα, ισούται περίπου με το άθροισμα του ΑΕΠ της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Ινδίας και της Μ. Βρετανίας.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι απίστευτες επιδόσεις των Microsoft, Apple, Nvidia, Amazon, Google, Meta και Tesla, τον τελευταίο χρόνο, έχουν διαμορφώσει μία συνθήκη που προκαλεί τρόμο. Σε επίπεδο κερδοφορίας, τα αθροιστικά κέρδη των επτά εταιρειών ξεπερνούν τα αντίστοιχα κέρδη όλων των εισηγμένων κάθε χώρας του πλανήτη, εκτός της Κίνας και οριακά της Ιαπωνίας.

Επομένως, οι «magnificent 7» θα μπορούσαν να φτιάξουν μόνες τους το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στον κόσμο σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης και το τέταρτο μεγαλύτερο σε επίπεδο κερδών. Τα τεχνολογικά μεγαθήρια των ΗΠΑ κυριαρχούν σε όλα τα επίπεδα. Η εντυπωσιακή χρηματιστηριακή τους άνοδος οφείλεται στην καινοτομία τους, στην έρευνα και στην ανάπτυξη νέων εφαρμογών, στη μεγάλη αξία που έχουν αποκτήσει ως brands, καθώς και στις παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες.

Οι μετοχές των Magnificent 7 αντιστοιχούν στο 11% των συνολικών πωλήσεων των εταιρειών του S&P 500 για το 2023 και στο 18% των κερδών. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς αναμένουν ότι οι 7 αυτές μετοχές θα αυξήσουν τα κέρδη ανά μετοχή κατά 20% το 2024.

Την περασμένη Παρασκευή, η Goldman Sachs έδωσε νέα τιμή-στόχο για τον S&P 500 στις 5.200 μονάδες, που ουσιαστικά συνεπάγεται περιθώριο ανόδου 3,9% στο υπόλοιπο του έτους. Αυτό που είχε μεγαλύτερη αξία από τις νέες προβλέψεις της αμερικανικής τράπεζας ήταν η αναφορά στις Magnificent 7.

Η Goldman Sachs πιστεύει ότι η πορεία της Wall Street θα εξαρτηθεί από τα αυξημένα κέρδη που εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν τα 5 μέλη του κλαμπ των magnificent 7. Σύμφωνα με την Goldman, η ισχύς των magnificent 7 αναγκάζει τους αναλυτές να αναβαθμίσουν τις προβλέψεις για το 2024.

Μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των επτά γιγάντων έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 7% και τα περιθώρια κέρδους κατά 86 μονάδες βάσης. Συγκριτικά, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των υπόλοιπων 493 μετοχών του S&P 500 έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά κατά 3% στο ίδιο διάστημα και οι εκτιμήσεις για τα περιθώρια επίσης πτωτικά κατά 30 μονάδες βάσης.

Όπως σημειώνει η Goldman, ο κλάδος IT and Communication Services θα σημειώνει τη μεγαλύτερη αύξηση κερδών το 2024, με ώθηση από την αυξημένη ζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη. Αύριο Τετάρτη 21/2 η Nvidia ανακοινώνει τα πολυαναμενόμενα οικονομικά της αποτελέσματα. Είναι, βλέπετε, η superstar μετοχή των παγκόσμιων χρηματιστηρίων.

Η μετοχή που έχει εκτιναχθεί άνω του 200% τον τελευταίο χρόνο και που οι αναλυτές των μεγαλύτερων επενδυτικών οίκων θεωρούν ότι θα σηκώσει το βάρος του τεχνολογικού ράλι και το 2024, αποτελώντας στο τέλος του έτους τη μετοχή με την καλύτερη επίδοση.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube