Το σενάριο χωριστής συμφωνίας μεταξύ ψευδοκράτους και Ηνωμένων Εθνών επαναφέρει στο προσκήνιο η τουρκική πλευρά με αφορμή το ψήφισμα 2723(2024) το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα την Τρίτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το κατοχικό καθεστώς σε πρώτη φάση και εν συνεχεία η Άγκυρα κάνουν λόγο για μέτρα που θα ληφθούν σε σχέση με τη δραστηριότητα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η τουρκική πλευρά εδώ τα τελευταία 2-3 χρόνια εφαρμόζει τακτική αμφισβήτησης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ενώ σ’ ό,τι αφορά τα κατεχόμενα προσπαθεί μέσα από σειρά ενεργειών να εμποδίσει τη δράση της ειρηνευτικής δύναμης εντός των κατεχομένων. Στόχος της τουρκική πλευράς είναι να οδηγήσει τα πράγματα σε μια χωριστή συμφωνία του ψευδοκράτους με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Κυρίως το κατοχικό καθεστώς θέλει να λειτουργεί ως host state, δηλαδή κράτος που φιλοξενεί την ειρηνευτική δύναμη. Όπως δηλαδή ενεργεί η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1964 αφού είναι με τη δική της σύμφωνη γνώμη που βρίσκεται στο νησί ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει χαρακτηριστικά: «Εφιστούμε την προσοχή για άλλη μια φορά ότι η UNFICYP μπορεί να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στην επικράτεια της ‘τδβκ’ χάρη στην καλή θέληση των αρχών της ‘τδβκ’. Υπογραμμίζουμε την ανάγκη για νομική βάση για τη συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων και τονίζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στα μέτρα που θα λάβει η ‘τδβκ’ προς αυτή την κατεύθυνση».

Από τα κατεχόμενα το λεγόμενο «υπουργείο εξωτερικών» του καθεστώτος κατηγόρησε την ειρηνευτική δύναμη ότι «δεν έχει καταφέρει να εκπληρώσει τα βασικά της καθήκοντα, όπως η ισότιμη μεταχείριση των δύο πλευρών» ενώ κατηγορεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι έχει μετατραπεί σε θεματοφύλακας του στάτους κβο. Ακόμα υποδεικνύει προς τα Ηνωμένα Έθνη ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να δραστηριοποιείται εντός των κατεχομένων «είναι η καλόπιστη συνεργασία των αρχών».

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωση του υποστηρίζει ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει κάνει τα στραβά μάτια σε πολυάριθμες παραβιάσεις της νεκρής ζώνης από την ελληνοκυπριακή πλευρά όλα αυτά τα χρόνια. Σημειώνει ότι η προσπάθειά του να αποτρέψει άδικα την κατασκευή του δρόμου της Πύλας, που είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, στις 18 Αυγούστου 2023, αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι δεν επέδειξε την αμεροληψία που αναμένεται από τις ειρηνευτικές αποστολές.

Είναι λυπηρό το γεγονός ότι, σε αυτή την τελευταία απόφαση, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 21 Αυγούστου σχετικά με το εν λόγω περιστατικό, το οποίο απέχει από την πραγματικότητα, σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ και προστίθεται ότι η ολοκλήρωση του δρόμου της Πύλας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό βήμα προς την αποκατάσταση της διαβρωμένης εμπιστοσύνης των Τουρκοκυπρίων προς την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων.

«Από την άλλη πλευρά, είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που, ενώ η απόφαση για την παράταση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρεται σε ξεπερασμένα και εξαντλημένα μοντέλα στο πλαίσιο μιας πιθανής λύσης, το όραμα των δύο κρατών που προτάθηκε από τον ‘πρόεδρο’ της ‘τδβκ’ κ. Τατάρ δεν αναφέρθηκε», σημειώνεται.

Παράλληλα, το τουρκικό ΥΠΕΞ καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να αποδεχθεί το γεγονός ότι μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με βάση τις πραγματικότητες και να αναγνωρίσει τα εγγενή δικαιώματα του τουρκοκυπριακού λαού, την κυριαρχική του ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς. «Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για αναγνώριση της ‘τδβκ’ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της διεθνούς κοινότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Φιλελεύθερος