Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Ελβετία , Εξοπλισμοί 8 Φεβρουαρίου 2024

Στο εδώλιο ο Παπαντωνίου για το σκάνδαλο Thales για τις φρεγάτες

Στο εδώλιο ο Παπαντωνίου για το σκάνδαλο Thales για τις φρεγάτες

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων συνεχίστηκε η δίκη για την υπόθεση του «εκσυγχρονισμού» των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού το 2003, με κατηγορούμενους τον πρώην υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Γιάννο Παπαντωνίου, τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου και ακόμη επτά πρόσωπα.

Η κατηγορία αφορά ποσό 2,8 εκατ. ελβετικών φράγκων που, σύμφωνα με τη δικογραφία, δόθηκαν στον Γιάννο Παπαντωνίου για την επιλογή του αναδόχου και του υποκατασκευαστή του έργου της αναβάθμισης των έξι φρεγατών.

Η επίμαχη σύμβαση είναι η 010Β/03 που υπογράφηκε στις 6.2.2003 για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού, με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., ως κύριο ανάδοχο, με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDER LAND BV, και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Κατά το κατηγορητήριο, ο Γιάννος Παπαντωνίου έλαβε τα χρηματικά ποσά ως δώρο για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του υποκατασκευαστή του έργου.

Η δίκη έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο, ωστόσο σήμερα κατέθεσε ενώπιον των δικαστών ο πρώτος μάρτυρας, ο Λουκάς Ρωμάνος, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν εκπρόσωπος της Thales International Ελλάδος. Την εξέταση του είχε ζητήσει με αίτημα προς το δικαστήριο ο δικηγόρος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης των Παπαντωνίου και Κουράκου.

«Δεν ξέρω πολλά πράγματα για την υπόθεση, εκλήθην από τις αρχές και με ρώτησαν αν γνωρίζω κάτι. Είχα πει ότι δεν γνωρίζω, όπως και τώρα», υποστήριξε. «Δεν είχα καμία ανάμιξη», ανέφερε και ισχυρίστηκε πως ο ρόλος του ήταν να συνοδεύει τους Γάλλους αξιωματούχους σε κρίσιμα ραντεβού» με τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών του υπουργείου Αμύνης, όμως δεν είχε καμία εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα δήλωσε άγνοια για τη συγκεκριμένη σύμβαση και αρνήθηκε ότι στις επαφές του με τον πρώην υπουργό υπήρχαν έκνομες ενέργειες:  

Δημητρακόπουλος: Ο κ. Παπαντωνίου σας ζήτησε χρήματα; Για αυτό κατηγορείται, για δωροδοκία.
Μάρτυρας: Όχι, ποτέ.
[…]
Δημητρακόπουλος: Είχατε ανάγκη εσείς χρήματα από κάποιον υπουργό για να κάνετε αυτή τη δουλειά […];
Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ποτέ.
[…]
Δημητρακόπουλος: Κάποιος άλλος;
Μάρτυρας: Όχι
[…]
Δημητρακόπουλος: Είπε ο κ. Παπαντωνίου «πάρτε εσείς την δουλειά»;
Μάρτυρας: Οχι.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται πέρα από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ και τη σύζυγό του, ακόμη επτά άτομα, κυρίως απόστρατοι αξιωματικοί. Μεταξύ των 9 κατηγορουμένων βρίσκεται και ένας επιχειρηματίας και στενός φίλος του ζευγαριού, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως εξυπηρέτησε τον πρώην υπουργό διακινώντας, το επίμαχο διάστημα, συνολικά 2,5 εκατ. ευρώ εκτός Ελλάδας. 

ΠΗΓΗ: ΑΥΓΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube