REAL TIME |

ΗΠΑ , Ινδία 4 Φεβρουαρίου 2024

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενισχύονται οι αμυντικοί δεσμοί ΗΠΑ-Ινδίας! Συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ενισχύονται οι αμυντικοί δεσμοί ΗΠΑ-Ινδίας! Συμφωνία για μη επανδρωμένα αεροσκάφη

Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πέρυσι, σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη στην αμυντική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας την τελευταία δεκαετία.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξέφρασε αισιοδοξία για την προτεινόμενη συμφωνία για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη με την Ινδία, τονίζοντας τις «σημαντικές δυνατότητές» του για την προώθηση της στρατηγικής τεχνολογικής συνεργασίας.
Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι πέρυσι, σημειώνοντας σημαντική ανάπτυξη στην αμυντική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας την τελευταία δεκαετία.


Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, τόνισε τη σημασία της συμφωνίας για την προώθηση της στρατηγικής τεχνολογικής συνεργασίας με την Ινδία και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στα Μέσα Ενημέρωσης, ο Μίλερ είπε, “Λοιπόν θα πω ότι γενικά, η αμυντική εταιρική σχέση ΗΠΑ-Ινδίας έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία. Αυτή είναι μια προτεινόμενη πώληση που ανακοινώθηκε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Μόντι πέρυσι.”

«Πιστεύουμε ότι προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για περαιτέρω προώθηση της στρατηγικής τεχνολογικής συνεργασίας με την Ινδία και της στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Αναγνώρισε επίσης τον κρίσιμο ρόλο του Κογκρέσου στη διαδικασία μεταφοράς όπλων, δίνοντας έμφαση στις τακτικές διαβουλεύσεις με μέλη του Κογκρέσου για τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων πριν από τις επίσημες ειδοποιήσεις.

“Φυσικά, το Κογκρέσο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μεταφοράς όπλων στις ΗΠΑ. Συχνά διαβουλεύεται με μέλη του Κογκρέσου για τις επιτροπές εξωτερικών υποθέσεων πριν από την επίσημη ειδοποίησή μας, ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε ερωτήσεις που μπορεί να έχουν. Αλλά δεν έχω κανένα σχόλιο για το πότε μπορεί να γίνει αυτή η επίσημη ειδοποίηση», είπε επίσης ο Μίλερ.

Η προτεινόμενη συμφωνία για τα drone είναι μέρος των ευρύτερων προσπαθειών για την ενίσχυση των αμυντικών δεσμών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ινδίας.

Τον Ιούνιο του 2023, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μόντι χαιρέτησαν τα σχέδια της Ινδίας να προμηθεύσει drones Predator κατασκευασμένα από την General Atomics, ένα μέγα σύμφωνο που θα επιτρέψει στα πλοία του αμερικανικού ναυτικού να αναλάβουν σημαντικές επισκευές στα ινδικά ναυπηγεία.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μόντι χαιρέτησαν τα σχέδια της Ινδίας να προμηθεύσει UAV της General Atomics MQ-9B HALE. Τα MQ-9B, που συναρμολογούνται στην Ινδία, θα ενισχύσουν τις δυνατότητες ISR των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας σε όλους τους τομείς. Ως μέρος αυτού του σχεδίου, η General Atomics θα δημιουργήσει επίσης μια ολοκληρωμένη παγκόσμια εγκατάσταση MRO στην Ινδία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση ΗΠΑ-Ινδίας.

Η συμφωνία θα ενισχύσει τις δυνατότητες εθνικής ασφάλειας και επιτήρησης της Ινδίας πέρα ​​από τον Ινδικό Ωκεανό, καλύπτει τη συνοριακή περιοχή με την Κίνα.

Η Ινδία μοιράζεται τεράστια θαλάσσια και χερσαία σύνορα με δύο μεγάλους αντιπάλους – το Πακιστάν και την Κίνα – και απαιτεί συνεχή παρακολούθηση των δραστηριοτήτων τους για να προστατεύσει τα συμφέροντα της εθνικής της ασφάλειας.

Η ομάδα χωρών Quad – Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία – όλες λειτουργούν ή έχουν λειτουργήσει το MQ-9B SeaGuardian. Επί του παρόντος, η Ινδία μισθώνει MQ-9B ως μέρος μιας επιχείρησης συλλογής πληροφοριών.

Τα Predators, που ονομάζονται επίσης MQ-9 Reaper, μπορούν να πετάξουν έως και 36 ώρες σε μια έκταση και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εστιασμένη παρακολούθηση οποιουδήποτε συγκεκριμένου σημείου ή περιοχής ενδιαφέροντος.

Έως και 31 drones Predator, που θα αποκτήσει η Ινδία από τις ΗΠΑ σύντομα, θα λειτουργούν από κοινού από τις τρίτες υπηρεσίες.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν και ο Πρωθυπουργός Μόντι χαιρέτησαν επίσης την υπογραφή-ορόσημο μνημονίου συμφωνίας μεταξύ της General Electric και της Hindustan Aeronautics Limited για την κατασκευή κινητήρων αεριωθούμενων GE F-414 στην Ινδία, για το Hindustan Aeronautics Limited Light Combat Aircraft Mk 2, πρόσθεσε η δήλωση.

 

ΠΗΓΗ: NDTV

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube