Την ίδια συμφωνία αναμένεται να υπογράψει και με την Γαλλία, ενώ θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ομάδας των Επτά (G7).

«Ιστορικό βήμα»

Για «ιστορικό βήμα» έκανε λόγο ο καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τη Γερμανία για τη «ζωτικής σημασίας» υποστήριξή της.

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η συμφωνία με τη Γερμανία προβλέπει παροχή βοήθειας ύψους 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την παράδοση 36 αντιαρματικών οβίδων και τροχοφόρων οβιδοβόλων από τα αποθέματα της αμυντικής βιομηχανίας, 120.000 φυσιγγίων πυροβολικού, δύο επιπλέον συστημάτων αεράμυνας και πυραύλων Iris-T.

«Η συμφωνία δείχνει ότι η Γερμανία θα στηρίξει την Ουκρανία για όσο χρειαστεί», δήλωσε ο Σολτς και επανέλαβε την έκκλησή του προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ για έγκριση περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο το συντομότερο δυνατόν.

«Ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μας που μάχονται στο μέτωπο»

«Εκτιμώ πραγματικά το γεγονός ότι στέκεστε στο πλευρό μας, όπως και ολόκληρη η Γερμανία. Το χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή. Αυτά είναι όπλα που χρειάζεται απεγνωσμένα αυτή τη στιγμή η χώρα μου», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και, αναφερόμενος στη μείωση παραδόσεων όπλων από άλλους συμμάχους, τόνισε ότι η γερμανική βοήθεια είναι «ζωτικής σημασίας για τους ανθρώπους μας που μάχονται στο μέτωπο» και την περιέγραψε ως «την πιο πολύτιμη και ισχυρότερη μέχρι σήμερα», ως «ένα κείμενο άνευ προηγουμένου», το οποίο «αντικατοπτρίζει όχι μόνο το επίπεδο των διμερών σχέσεων, αλλά και τον θεμελιώδη ρόλο της Γερμανίας στη διατήρηση της ομαλότητας στην Ευρώπη και στον κόσμο».

Ο Ουκρανός πρόεδρος συναντήθηκε ακολούθως με τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αύριο αναμένεται στο Μόναχο, όπου θα μιλήσει στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και θα έχει συνάντηση μεταξύ άλλων με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις.

Ναυτεμπορική