Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία 24 Φεβρουαρίου 2024

Reuters: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου

Reuters: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Κίεβο δεσμεύονται να στηρίξουν την Ουκρανία δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου

Καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τρίτο του χρόνο, οι αποτυχίες στα ανατολικά έχουν κάνει τον στρατό της Ουκρανίας να φαίνεται ευάλωτος.

Γράφουν οι Olena Harmash και Angelo Amante

Κίεβο, 24 Φεβρουαρίου (Reuters) – Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεσμεύτηκε ότι η Ευρώπη θα στηρίξει την Ουκρανία έως ότου «επιτέλους απελευθερωθεί», καθώς αυτή και τρεις άλλοι δυτικοί ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο για να δείξουν αλληλεγγύη στη δεύτερη επέτειο της πλήρους κλίμακας της Ρωσίας. εισβολή.

Η επίσκεψη της Φον ντερ Λάιεν και των πρωθυπουργών της Ιταλίας, του Καναδά και του Βελγίου – Τζόρτζια Μελόνι, Τζαστίν Τριντώ και Αλεξάντερ Ντε Κροο – ήταν μια ένδειξη υποστήριξης καθώς η Ουκρανία υποφέρει από ελλείψεις στρατιωτικών προμηθειών που την βλάπτουν στο πεδίο της μάχης καθώς η Μόσχα σβήνει. εδαφικά κέρδη.

“Περισσότερο από ποτέ, στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Οικονομικά, οικονομικά, στρατιωτικά, ηθικά. Μέχρι να απελευθερωθεί επιτέλους η χώρα”, έγραψε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ η Φον ντερ Λάιεν  οποίος ήρθε μαζί με τους άλλους σε ένα τρένο από τη γειτονική Πολωνία. 
Οι ηγέτες επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο Γοστομέλ, τόπο άγριας μάχης στην αρχή της εισβολής, καθώς η Ρωσία προσπαθούσε να πετάξει με αλεξιπτωτιστές για να καταλάβει την πρωτεύουσα Κίεβο λίγα χιλιόμετρα μακριά.
«Είμαστε εδώ σήμερα για να ευχαριστήσουμε αυτούς τους άνδρες και τις γυναίκες που στις 24 Φεβρουαρίου πριν από δύο χρόνια δεν έφυγαν και πολέμησαν», είπε η Μελόνι. «Αυτό το μέρος είναι σύμβολο των αποτυχιών της Μόσχας, σύμβολο της ουκρανικής υπερηφάνειας».
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκιαγκάλιασε τους δυτικούς ηγέτες και εκφώνησε μια τηλεοπτική ομιλία με φόντο τα κατεστραμμένα αεροσκάφη.
«Πριν από δύο χρόνια συναντήσαμε εχθρικούς στρατιώτες εδώ με πυρά, και δύο χρόνια αργότερα, συναντάμε τους φίλους μας, τους εταίρους μας, εδώ», είπε.
“Οποιοσδήποτε φυσιολογικός άνθρωπος θέλει να τελειώσει ο πόλεμος. Αλλά κανείς από εμάς δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία μας να τελειώσει”, πρόσθεσε. «Η λέξη «ανεξάρτητη» θα βρίσκεται πάντα δίπλα στη λέξη «Ουκρανία» στη μελλοντική ιστορία».
Έξω από το Κίεβο, ο πόλεμος συνεχίστηκε αμείωτος.
Ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτέθηκαν στο λιμάνι της Οδησσού για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, χτυπώντας ένα κτίριο κατοικιών, σκοτώνοντας ένα άτομο, δήλωσε ο περιφερειάρχης. Στη Ντνίπρο, ρωσικό drone χτύπησε πολυκατοικία και μια επιχείρηση διάσωσης αποκάλυψε δύο νεκρούς.
Εν τω μεταξύ, μια πηγή στο Κίεβο είπε ότι τα ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη προκάλεσαν πυρκαγιά σε ένα ρωσικό εργοστάσιο χάλυβα , το οποίο ένας Ρώσος αξιωματούχος προσδιόρισε ως ένα στο Lipetsk, περίπου 400 χιλιόμετρα (250 μίλια) από την Ουκρανία, που ευθύνεται για περίπου το 18% της ρωσικής παραγωγής.
Η Μελόνι και ο Τριντό αναμενόταν να υπογράψουν συμφωνίες ασφαλείας με τον Ζελένσκι κατά τη σύντομη παραμονή τους, σύμφωνα με συμφωνίες που συμφωνήθηκαν πρόσφατα με τη Γαλλία και τη Γερμανία αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η βοήθεια των ΗΠΑ

Ωστόσο, η βοήθεια 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υποσχέθηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντενεμποδίζεται από τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, ρίχνοντας μια μεγάλη σκιά στις ελπίδες του Κιέβου να απωθήσει τον πολύ μεγαλύτερο, καλύτερα εφοδιασμένο ρωσικό στρατό.
Ο Μπάιντεν επρόκειτο να συμμετάσχει σε τηλεδιάσκεψη συναδέλφων ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) μεγάλων δημοκρατιών το Σάββατο, με τον Ζελένσκι να προσκληθεί να συμμετάσχει.
Η Δύση βλέπει την εισβολή ως μια αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια που πρέπει να αποκρουστεί και η Ιταλία, η σημερινή πρόεδρος της G7, είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να αμφισβητηθούν οι αντιλήψεις ότι έχει κουραστεί από τη σύγκρουση και ότι η Ρωσία κερδίζει.
Όταν ρωσικά άρματα μάχης και πεζικό πέρασαν τα σύνορα πριν από την αυγή στις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι 40 εκατομμύρια άνθρωποι της Ουκρανίας αψήφησαν τις προσδοκίες επιβραδύνοντας και σταματώντας την προέλασή τους.
Αλλά καθώς ο πόλεμος μπαίνει στον τρίτο του χρόνο, οι αποτυχίες στα ανατολικά έχουν κάνει τον στρατό της Ουκρανίας να φαίνεται ευάλωτος.
Επιδιώκοντας να διατηρήσει την εστίαση της Δύσης στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να μην σταματήσει στα σύνορα της Ουκρανίας εάν βγει νικητής.
Ο Πούτιν απορρίπτει τέτοιους ισχυρισμούς και θεωρεί τον πόλεμο ως ευρύτερο αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες, όπως λέει, στοχεύουν να διαλύσουν τη Ρωσία.
Επετειακές εκδηλώσεις είχαν προγραμματιστεί σε όλη την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας λειτουργίας για τον εορτασμό των νεκρών στη Μπούχα, βόρεια του Κιέβου – σκηνή μερικών από τα χειρότερα υποτιθέμενα εγκλήματα πολέμου της σύγκρουσης.
Η Ουκρανία ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ξεκίνησε έρευνες για περισσότερα από 122.000 ύποπτα εγκλήματα πολέμου τα τελευταία δύο χρόνια, τα οποία η Ρωσία αρνείται ότι διεξήγαγε.
Το αρχικό σοκ της εισβολής έχει σταδιακά ξεθωριάσει σε εξοικείωση και στη συνέχεια σε κούραση, καθώς ο κόσμος παρακολούθησε τα αρχικά ρωσικά κέρδη και μια εκπληκτική ουκρανική αντεπίθεση στα τέλη του 2022, αργά σε σκληρό πόλεμο χαρακωμάτων.
Σε σκηνές που θυμίζουν τα πεδία των μαχών του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στρατιώτες κάτω από βαριά πυρά πυροβολικού πεθαίνουν κατά χιλιάδες, μερικές φορές για λίγα χιλιόμετρα γης.
Και οι δύο πλευρές έχουν αναπτύξει τεράστιους και εξελιγμένους στόλους αεροσκαφών και θαλάσσιων drones για επιτήρηση και επίθεση.
Η Ρωσία, με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό για να αναπληρώσει τις τάξεις του στρατού και μεγαλύτερο στρατιωτικό προϋπολογισμό, μπορεί να ευνοήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο, αν και το κόστος του ήταν τεράστιο καθώς επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις και την αυξανόμενη εξάρτηση από την Κίνα.
Το αρχικό σοκ της εισβολής έχει σταδιακά ξεθωριάσει σε εξοικείωση και στη συνέχεια σε κούραση, καθώς ο κόσμος παρακολούθησε τα αρχικά ρωσικά κέρδη και μια εκπληκτική ουκρανική αντεπίθεση στα τέλη του 2022, αργά σε σκληρό πόλεμο χαρακωμάτων.

Επισφαλής η θέση της Ουκρανίας

Η θέση της Ουκρανίας είναι πιο επισφαλής. Χωριά, κωμοπόλεις και πόλεις έχουν ισοπεδωθεί, τα στρατεύματα έχουν εξαντληθεί και οι ρωσικοί πύραυλοι και οι επιδρομές με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πέφτουν βροχή σχεδόν καθημερινά.
Η Ρωσία σημείωσε αυτόν τον μήνα τη μεγαλύτερη νίκη της σε εννέα μήνες, καταλαμβάνοντας την ανατολική πόλη Avdiivka και τερματίζοντας μήνες φονικών αστικών μαχών.
Ωστόσο, ο Ζελένσκι παρέμεινε προκλητικός.
«Είμαι πεπεισμένος ότι η νίκη μας περιμένει», είπε σε διπλωμάτες στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα σε μια συναισθηματική ομιλία. «Ιδιαίτερα, χάρη στην ενότητα και την υποστήριξή σας».
Μια πρόσφατη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας ανέφερε ότι η ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια. Δύο εκατομμύρια κατοικίες έχουν καταστραφεί ή καταστραφεί και σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν στο εξωτερικό μετά την φυγή από την εισβολή.
Η ανοικοδόμηση της οικονομίας της Ουκρανίας θα μπορούσε να κοστίσει σχεδόν 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
Εκτός από την αναζήτηση χρημάτων και όπλων, ο Ζελένσκι προωθεί νομοθεσία που επιτρέπει στην Ουκρανία να κινητοποιήσει έως και μισό εκατομμύριο επιπλέον στρατεύματα – ένας στόχος που ορισμένοι οικονομολόγοι λένε ότι θα μπορούσε να παραλύσει την οικονομία.
Τα οικονομικά της Ρωσίας έχουν αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτικά σε κυρώσεις χωρίς προηγούμενο. Ενώ οι εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει, οι πωλήσεις πετρελαίου παρέμειναν, χάρη σε μεγάλο βαθμό στις αγορές από την Ινδία και την Κίνα, και η οικονομία ενισχύθηκε από τις τεράστιες αμυντικές δαπάνες.
Η Ρωσία έχει επίσης τιμωρήσει ανελέητα τη διαφωνία σχετικά με τον πόλεμο. Στις 16 Φεβρουαρίου, ο πιο τρομερός εγχώριος αντίπαλος του Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι , πέθανε ξαφνικά από ανεξήγητα αίτια σε μια ποινική αποικία της Αρκτικής όπου εξέτιε φυλάκιση συνολικής διάρκειας άνω των 30 ετών.
ΠΗΓΗ: Reuters

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube