Weather Icon

Ψήφισμα που καταδικάζει το Αζερμπαϊτζάν από το Ευρωκοινοβούλιο! Καλεί την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις

Ψήφισμα που καταδικάζει το Αζερμπαϊτζάν από το Ευρωκοινοβούλιο! Καλεί την ΕΕ να επιβάλλει κυρώσεις

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα που καταδικάζει τις επιθετικές πολιτικές του Αζερμπαϊτζάν, ιδιαίτερα την προσχεδιασμένη στρατιωτική του επίθεση στο Αρτσάχ. Το ψήφισμα υπογραμμίζει τις ανησυχίες για τον αποκλεισμό του διαδρόμου Berdzor/Lachin, την οργανωμένη λιμοκτονία των Αρμενίων στο Αρτσάχ και την έλλειψη δράσης από τις Ρώσους ειρηνευτικές δυνάμεις για την αποτροπή της επίθεσης. Καταδικάζει επίσης τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχεται στο Αζερμπαϊτζάν από χώρες εκτός ΕΕ και εκφράζει σοβαρή ανησυχία για τις συνέπειες για τον άμαχο πληθυσμό, παρομοιάζοντάς τες με εθνοκάθαρση.

Επιπλέον, το ψήφισμα ζητά συνέπειες για τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν, καλώντας την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στις αρχές του Αζερμπαϊτζάν που είναι υπεύθυνες για παραβιάσεις της εκεχειρίας και να αναστείλει το Μνημόνιο Συνεννόησης για την Ενέργεια. Συνιστά επίσης την αναστολή των διαπραγματεύσεων για μια νέα συμφωνία εταιρικής σχέσης με το Αζερμπαϊτζάν λόγω των πρόσφατων γεγονότων και της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Το ψήφισμα χαιρετίζει την ίδρυση της Αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αρμενία (EUMA) για την ενίσχυση της ασφάλειας σε περιοχές που έχουν πληγεί από συγκρούσεις και την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. Ζητεί αύξηση του αριθμού των εμπειρογνωμόνων που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της EUMA και επεκτείνει το χρονοδιάγραμμα και το γεωγραφικό της πεδίο εφαρμογής.

Επιπλέον, το ψήφισμα προτρέπει την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) να παράσχει τεχνική βοήθεια στην Αρμενία για να επανεξετάσει τις στρατιωτικές της συμμαχίες, ενισχύοντας την ασφάλεια και την κυριαρχία της Αρμενίας. Ζητεί να υποβληθούν εκθέσεις της EUMA για την επιτόπια κατάσταση στις Επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και στην Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Κοινοβουλίου.

Το ψήφισμα καλεί επίσης το Συμβούλιο να είναι έτοιμο να επιβάλει στοχευμένες κυρώσεις κατά των δραστών επίθεσης και να αναστείλει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν σε περίπτωση περαιτέρω στρατιωτικής επίθεσης κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube