Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν τους συμμάχους τους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα πυρηνικό όπλο ή μια ψευδή κεφαλή στο διάστημα ήδη από φέτος, όπως μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο καλά πληροφορημένες πηγές.

Η Ρωσία αναπτύσσει μια διαστημική ικανότητα για να χτυπήσει δορυφόρους χρησιμοποιώντας πυρηνικό όπλο, ανέφεραν οι πηγές, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο υπό καθεστώς ανωνυμίας. Μια πυρηνική κεφαλή σε τροχιά θα παραβίαζε τη Συνθήκη για το Διάστημα του 1967, την οποία έχει υπογράψει η Ρωσία.

Η εξέλιξη έρχεται αφότου ο πρόεδρος της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων σήμανε συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, προειδοποιώντας για μια σοβαρή αλλά απροσδιόριστη απειλή για την ασφάλεια από τη Ρωσία.

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε αργότερα ότι το Κρεμλίνο αναπτύσσει ένα αντιδορυφορικό διαστημικό όπλο που δεν αποτελεί άμεση απειλή για ανθρώπινες ζωές.

Οι εκπρόσωποι του Λευκού Οίκου αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Πούτιν: Κάνουμε στο διάστημα μόνο ό,τι και άλλες χώρες

«Ήμασταν πάντα κατηγορηματικά αντίθετοι και τώρα είμαστε εναντίον της ανάπτυξης πυρηνικών όπλων στο διάστημα», δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε τηλεοπτική συνάντηση με τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου. «Κάνουμε στο διάστημα μόνο ό,τι έχουν άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Νέα διαστημική κούρσα απειλεί τα συστήματα επικοινωνιών

Η εξέλιξη υπογραμμίζει σε κάθε περίπτωση  αυξάνει τον ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας για την ανάπτυξη δυνατοτήτων επίθεσης σε τροχιά. Η νέα διαστημική κούρσα έρχεται σε αντίθεση με τον Ψυχρό Πόλεμο, όταν οι δύο υπερδυνάμεις διαπραγματεύτηκαν μια σειρά συμφωνιών ελέγχου των όπλων που είχαν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν τον οπλισμό του διαστήματος.

Η τρέχουσα εκτίμηση είναι ότι η Ρωσία δεν σχεδιάζει να πυροδοτήσει τροχιακό όπλο. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος και μια πυρηνική έκρηξη θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει περίπου το ένα τρίτο των δορυφόρων και να προκαλέσει όλεθρο με τα συστήματα επικοινωνιών στη γη, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Ο αντίκτυπος οποιασδήποτε έκρηξης θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της κεφαλής και τα αποτελέσματα δεν θα σημαίνουν απαραίτητα την καταστροφή δορυφόρων, αλλά θα μπορούσαν να σημαίνουν διακοπές που απαιτούν διορθώσεις σφαλμάτων, σύμφωνα με ένα άτομο εξοικειωμένο με διαστημικά όπλα.

7.800 δορυφόροι σε τροχιά

Από τον περασμένο Απρίλιο, υπήρχαν σχεδόν 7.800 επιχειρησιακοί δορυφόροι στην τροχιά της Γης, σύμφωνα με το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για Υποθέσεις Εξωτερικού Διαστήματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν ανέστειλε την τήρηση της συνθήκης New START από τη χώρα του το 2023, την τελευταία συμφωνία που περιορίζει το μέγεθος των πυρηνικών οπλοστασίων στις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Παρέμβαση Κίνας και Ινδίας θέλουν οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εργάζονται για να αποτρέψουν τη Ρωσία από την ανάπτυξη της ικανότητας, ειδικά με παρέμβαση της Κίνας και της Ινδίας, οι οποίες θεωρούνται ότι έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη Μόσχα, όπως αναφέρει το Bloomberg. Οι New York Times έχουν επίσης αναφερθεί σε τέτοιου είδους προσπάθειες προσέγγισης.

Το Politico ανέφερε την Πέμπτη ότι ανώτεροι αξιωματούχοι πληροφοριών και διοίκησης προσπάθησαν να επικοινωνήσουν με τη Μόσχα για να την πείσουν να σταματήσει το project.

Πόση ζημιά θα μπορούσε να προκαλέσει μία έκρηξη

Ένας άλλος παράγοντας που θα καθόριζε πιθανές επιπτώσεις είναι το υψόμετρο στο οποίο συνέβη οποιαδήποτε έκρηξη. Οι περισσότεροι εμπορικοί δορυφόροι βρίσκονται σε τροχιά χαμηλής γης, λιγότερο από 2.000 χιλιόμετρα (1.200 μίλια) από την επιφάνεια.

Ειδικοί εξήγησαν στο Bloomberg ότι η ζημιά από ένα πυρηνικό όπλο που εκρήγνυται σε τροχιά χαμηλής γης θα μπορούσε να προκαλέσει δορυφόρους για εκατοντάδες μίλια και ότι η προκύπτουσα ακτινοβολία θα μπορούσε να προκαλέσει σωρευτική βλάβη στους δορυφόρους που διέρχονται από την πληγείσα περιοχή για μήνες. Τα ηλεκτρονικά στο διαστημόπλοιο θα κινδύνευαν επίσης να καταστραφούν ως αποτέλεσμα της έκρηξης.

Το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά όταν συναντηθούν στην Ιταλία τον Απρίλιο, ανέφερε ο λαός.

naftemporiki.gr