Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 17 Φεβρουαρίου 2024

Πιθανή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν τον Μάιο – Εξέλιξη των διμερών τους σχέσεων

Πιθανή συνάντηση Πούτιν και Ερντογάν τον Μάιο – Εξέλιξη των διμερών τους σχέσεων

Χωριανόπουλος Άγγελος από Future Warfare

Σύμφωνα με την Antonia Colibasanu οι συνομιλίες πιθανότατα θα επικεντρωθούν στις διμερείς σχέσεις. Παρά τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το εμπόριο μεταξύ των δύο έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Οι ρωσικές εξαγωγές προς την Τουρκία υπερδιπλασιάστηκαν το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και παρέμειναν σταθερές το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής στατιστικής υπηρεσίας. Εν τω μεταξύ, οι τουρκικές εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση το 2022 και κατά περισσότερο από 30% σε ετήσια βάση το 2023.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του ενεργειακού εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.

1) Οι επίσημες τουρκικές στατιστικές δείχνουν ότι το εμπόριο πετρελαίου, φυσικού αερίου και άλλων αερίων υδρογονανθράκων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 725% το 2022 σε σύγκριση με το 2021 και κατά 240% το 2023 σε σύγκριση με το 2022.

2) Τον Νοέμβριο του 2023, οι αποστολές ρωσικού αργού πετρελαίου Urals προς την Τουρκία έφθασαν στο υψηλό ρεκόρ των 400.000 βαρελιών ημερησίως, αντιπροσωπεύοντας το 14% των συνολικών θαλάσσιων εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας εκείνο τον μήνα.

3) Συνολικά, η Τουρκία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης ρωσικής ενέργειας μετά την Ινδία και την Κίνα.

4) Η εκτίναξη των εισαγωγών αργού πετρελαίου – το οποίο, κυρίως, η Ρωσία πούλησε με μεγάλη έκπτωση – μείωσε το ενεργειακό κόστος της Τουρκίας και επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει πύλη εισόδου της ρωσικής ενέργειας στον κόσμο.

Όντας η μεγαλύτερη αγορά για τα ρωσικά διυλισμένα προϊόντα, η Τουρκία μπόρεσε να καλύψει την τοπική ζήτηση εξοικονομώντας 25-150 δολάρια ανά τόνο ρωσικού ντίζελ και 5-20 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου. Ταυτόχρονα, οι εξαγωγές διυλισμένης ενέργειας της Τουρκίας προς την ΕΕ αυξάνονται από τα μέσα του 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, επιτρέποντας στην Άγκυρα να έχει αξιοπρεπές κέρδος υπό το πρίσμα των διαφορών στις τιμές.

Διαβάστε την συνέχεια.

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube