Σε μποϊκοτάζ της έκτακτης κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, προχώρησε το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας. Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση αυτή προγραμματίστηκε μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή έγινε παρά την παρουσία πρεσβευτών από χώρες του ΝΑΤΟ στα θεωρεία του κοινοβουλίου – ελπίζοντας να καλοπιάσουν το κόμμα Fidesz του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν να τηρήσει την υπόσχεσή του ότι η σουηδική αίτηση θα εγκριθεί “με την πρώτη δυνατή ευκαιρία”.

REUTERS/Bernadett Szabo

Αυτό αφήνει την Ουγγαρία ως την τελευταία χώρα του ΝΑΤΟ που χρειάζεται για να εγκρίνει την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία.

Αντ’ αυτού, η Ουγγαρία απαίτησε σήμερα να επισκεφθεί πρώτα τη Βουδαπέστη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον προτού το κοινοβούλιο της αποφασίσει σχετικά με την αίτηση της Στοκχόλμης.

Ο Κρίστερσον δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα ήταν “φυσικό” να επισκεφθεί την ουγγρική πρωτεύουσα μόνο μετά από μια κοινοβουλευτική επιβεβαίωση από την Ουγγαρία, καθώς δεν υπάρχει ανάγκη διμερών διαπραγματεύσεων.

Ο Máté Kocsis, ο οποίος ηγείται της κοινοβουλευτικής ομάδας του Fidesz, δήλωσε ότι η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να γίνει στην αρχή της τακτικής κοινοβουλευτικής περιόδου, που επί του παρόντος έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου, “υπό την προϋπόθεση της συνάντησης μεταξύ του Ούγγρου και του Σουηδού πρωθυπουργού στη Βουδαπέστη”.

Το μήνυμα αυτό επανέλαβε ο Zoltán Kovács, ο διεθνής εκπρόσωπος του Όρμπαν.

“Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας τόνισε ότι η δέσμευση της σουηδικής κυβέρνησης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να προκαλέσει μια επίσκεψη στην Ουγγαρία, παρόμοια με την προσέγγισή της με την Τουρκία, υπονοώντας ότι η επικύρωση εξαρτάται από τη σημασία που δίνει η Σουηδία σε αυτή την ένταξη και την προθυμία της να συμμετάσχει σε άμεσες συζητήσεις στη Βουδαπέστη”, δήλωσε ο Kovács.

Απογοήτευση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν την απογοήτευσή τους που το κυβερνών κόμμα της Ουγγαρίας εμπόδισε μια ευκαιρία για τη διεξαγωγή ψηφοφορίας σχετικά με το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βεντάντ Πατέλ στους δημοσιογράφους.

Ναυτεμπορική με πληροφορίες από Politico