Weather Icon

Οι ξεχασμένες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Οι ξεχασμένες κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Η Τουρκία έχει… χρωστούμενα

Γράφει ο Γιαννάκης Ομήρου

Τον Σεπτέμβριο του 2005 το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι, για να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος Ε.Ε. – Τουρκίας, η τελευταία θα πρέπει να υλοποιήσει τα εξής:
  1. Να αναγνωρίσει ανεπιφύλακτα την Κυπριακή Δημοκρατία.
  2. Να εφαρμόσει τις πρόνοιες της Ένωσης σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία ανοίγοντας λιμάνια και αεροδρόμια σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.
  3. Η Τουρκία να συνεργαστεί για λύση του Κυπριακού στη βάση των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και των αρχών και αξιών επί των οποίων εδράζεται η Ε.Ε.

Πέραν όμως της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπήρξε και η γνωστή ως «αντιδήλωση της Ε.Ε.» του Σεπτεμβρίου του 2005», στην οποία επαναλαμβάνονται οι ίδιες υποχρεώσεις για την Τουρκία, προκειμένου να προχωρήσει ο ενταξιακός διάλογος με την Ε.Ε.

Παρ’ όλα αυτά, χώρες μέλη της Ε.Ε., που είναι και μέλη του ΝΑΤΟ, ενεργούν σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας κατά τρόπο που προκαλούν έκπληξη, απορίες και ερωτηματικά.

Η Σουηδία, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση Ερντογάν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δεσμεύτηκε να ενεργήσει εντός Ε.Ε. «για προώθηση του ενταξιακού διαλόγου» της Τουρκίας. Περαιτέρω, στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ αξιωματούχων της Ε.Ε. και του Ταγίπ Ερτογάν, δίδονται διαβεβαιώσεις ότι η Ε.Ε. θα ενεργήσει για τη θετική εξέλιξη και το «ξεπάγωμα» των ευρωτουρκικών σχέσεων, περιλαμβανομένων της απελευθέρωσης της βίζας προς τις χώρες της Ευρώπης για τους Τούρκους πολίτες και της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης.

Τουλάχιστον από το 2005 και εντεύθεν, υπό το φως της τότε απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της αντιδήλωσης της 21ης Σεπτεμβρίου, Λευκωσία και Αθήνα διακήρυτταν ότι η όποια αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων θα πρέπει να περάσει μέσα από την αλλαγή στάσης της Τουρκίας στο Κυπριακό και της συναφούς εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που της έχουν ανατεθεί από πλευράς Ε.Ε. Ωστόσο, αυτή η διασύνδεση τείνει να ανατραπεί. Στον βωμό της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ η Κύπρος παραμερίζεται. Πρόκειται για εξέλιξη άκρως αρνητική, η οποία κατακρημνίζει μια θεμελιώδη παράμετρο της στρατηγικής μας. Και από το αίτημα προς την Ε.Ε. για κυρώσεις προς την Τουρκία για τη συνεχιζόμενη κατοχή στην Κύπρο, την αδιαλλαξία της και τις συνεχείς προκλήσεις, όπως συμβαίνει με τον αρξάμενο εποικισμό στα Βαρώσια, περνούμε στις ακυρώσεις. Ακυρώσεις ρητών δεσμεύσεων της Ε.Ε. για διασύνδεση της όποιας αναβάθμισης των ευρωτουρκικών σχέσεων με το Κυπριακό. Σε μια μάλιστα στιγμή που επιδιώκεται από την κυπριακή Κυβέρνηση η πιο ενεργός συνδρομή τής Ε.Ε. στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, με διορισμό Ευρωπαίου ειδικού απεσταλμένου.

Κύπρος και Ελλάδα επωμίζονται βαρύτατες ευθύνες για την ανακοπή αυτής της κατολίσθησης. Ως μέλη της Ε.Ε. οφείλουν να δράσουν. Άμεσα και αποφασιστικά.

Η Ε.Ε. οφείλει να τιμήσει τις αποφάσεις της, τις λεγόμενες κυπρογενείς. Και αυτό πρώτοι εμείς θα πρέπει να το απαιτήσουμε.

*Πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube