Η ΣΧΕΣΗ της Αιγύπτου με την Κύπρο αλλά και με την Ελλάδα είναι διαχρονική, εδραιωμένη και δεν επηρεάζεται προφανώς από συγκυριακές εξελίξεις. Είναι, όπως σημειώνεται τόσο από την Κύπρο, όσο και από την Αίγυπτο, αυτή η σχέση στρατηγικού περιεχομένου.

ΑΥΤΑ έχουν επιβεβαιωθεί για μια ακόμη μια φορά και κατά την επίσκεψη του Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών, Σάμεχ Σούκρι στη Λευκωσία, την περασμένη Πέμπτη. Είναι προφανές πως τα ανοίγματα της κατοχικής Τουρκίας προς την Αίγυπτο δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητα. Η Κυπριακή Δημοκρατία παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και προφανώς θέτει κάποια ζητήματα προς το Κάιρο, Υπενθυμίζεται ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες, οι οποίες είχαν επαφές με την κυβέρνηση Σίσι, όταν ανέλαβε την εξουσία. Και είναι η χώρα, που μαζί με την Ελλάδα, αποτελούν γέφυρα για την Αίγυπτο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΗΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ότι ο Ερντογάν φέρεται ότι θα μεταβεί στην Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα αλλά η  αιγυπτιακή πλευρά να είναι καθησυχαστική. Είναι προφανές πως η κυβέρνηση του Καίρου δεν έχει εμπιστοσύνη στον Ερντογάν, είναι καχύποπτη με τα ανοίγματα της Άγκυρας. Θεωρείται δε ότι δεν πρόκειται να παρασυρθεί από τους τακτικισμού της κατοχικής πλευράς.

ΟΙ συνομιλίες του κ. Σούκρι στη Λευκωσία επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή συνεργασία. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τις δυο χώρες αλλά και την περιοχή. Ο Κωνσταντίνος Κόμπος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η μεταφορά φυσικού αερίου από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αίγυπτο για υγροποίηση παραμένει η κυρίαρχη αναπτυξιακή επιλογή για τις εμπλεκόμενες εταιρείες.  Άλλωστε, όπως συναφώς αναφέρθηκε, η Κυπριακή Δημοκρατία αναγνωρίζει πλήρως τον μοναδικό ρόλο της Αιγύπτου στον ενεργειακό τομέα στην περιοχή αλλά και πέραν αυτής, με τη συνεχιζόμενη συνεργασία μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου στο πλαίσιο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (EMGF) να αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ενεργειακής τους σχέσης.

ΕΙΝΑΙ προφανές πως υπάρχουν κοινά συμφέροντα και διά της στενής και συνεχής συνεργασίας, διαμορφώνονται προοπτικές για την περιοχή. Με την Αίγυπτο υπάρχουν έκπαλαι κοινοί βηματισμοί, πολιτικοί και ιστορικοί. Η Κυπριακή Δημοκρατία, όπως είναι γνωστό,  έχει σχέσεις και με άλλες χώρες της περιοχής και είμαστε ένα κράτος, που προσφέρει γέφυρες συνεργασίας μεταξύ των χωρών αυτών αλλά όλων τους με την Ευρωπαϊκή Ένωση.