ΕΙΝΑΙ γνωστός ο ρόλος των εκάστοτε εγκάθετων της Τουρκίας στα κατεχόμενα. Ακολουθούν κατά γράμμα τις εντολές της κατοχικής δύναμης. Δεν εκφράζουν τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, της Κύπρου αλλά εκείνα της Τουρκίας. Κι αυτό φαίνεται και στην πράξη διαχρονικά. Οι σημερινοί εγκάθετοι της Άγκυρας, ωστόσο, το λένε και δημόσια. Δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Ευθέως δηλώνουν ότι εξυπηρετούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στο νησί και στην περιοχή.

Ο ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, σε πρόσφατη διάλεξή του σε τουρκικό Πανεπιστήμιο (Sütçü İmam στο Kahramanmaraş) έκανε λόγο για τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους και επισήμανε τη σημασία της Κύπρου για την ασφάλεια της Τουρκίας! Στη συνέχεια είπε ότι η «τ.δ.β.κ.» συνεχίζει να αναπτύσσεται ως ένα τουρκικό «κράτος» στην Ανατολική Μεσόγειο και ότι διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται ένα «κράτος» για να υπάρχει.

ΑΠΟ τη δική του πλευρά, ο άλλος εγκάθετος, ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του κατοχικού καθεστώτος, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφου στο περιθώριο συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Έρευνας Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) στην Άγκυρα, κάλεσε την Τουρκία   «να αποφασίσει τι θα γίνει» για το Κυπριακό. «Όλο το παιχνίδι που παίζεται στη διεθνή σκηνή είναι να αποσπάσουν τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα και να τον αφήσουν υπό ελληνοκυπριακή κυριαρχία», είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα κάνει κανένα «βήμα που θα βλάψει τα συμφέροντα της μητέρας πατρίδας Τουρκίας».

ΑΥΤΟΙ, όπως και όσοι υπηρετούν το κατοχικό καθεστώς, εκφράζουν τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή. Όσοι υπηρετούν το κατοχικό καθεστώς αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων, που βιώνουν και την κατοχή και την απομόνωση. Η απομόνωση είναι αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής εδαφών της πατρίδας από την Τουρκία.

ΕΙΝΑΙ διαχρονικά γνωστό, μέσα από την ιστορία, ότι οι κατοχικές δυνάμεις επιλέγουν τους εγκάθετους τους για να τους υπηρετούν επί του εδάφους. Και η ναζιστική Γερμανία είχε εγκαθιδρύσει κατοχικές κυβερνήσεις. Το ίδιο πράττει και ο Ερντογάν και οι προκάτοχοί του. Δημιουργούν ένα μηχανισμό, που υποτίθεται είναι κράτος και λειτουργεί εκπροσωπώντας την κατοχική δύναμη. Αυτό το ρόλο έχουν οι Τατάρ, Ερτογρούλογλου, όπως και οι υπόλοιποι αξιωματούχοι της αποσχιστικής οντότητας και οι προκάτοχοί τους.

ΑΥΤΟ θα πρέπει να το αντιληφθούν οι Τουρκοκύπριοι, να το συνειδητοποιήσουν και να αντιδράσουν. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να δουν κατάματα το μέλλον τους, το μέλλον της χώρας μας.