Οι επιθέσεις του Ιράν επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες κατά του Πακιστάν! Υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στο έδαφός του

Οι επιθέσεις του Ιράν επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες κατά του Πακιστάν! Υποστηρίζει τρομοκρατικές ομάδες στο έδαφός του

Του Kadeem Baloch*

Στις 16 Ιανουαρίου 2024, το Ιράν εξαπέλυσε μια σειρά από στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές σε πακιστανικό έδαφος, με στόχο ειδικά την εξάρθρωση της υποδομής της σουνιτικής μαχητικής ομάδας Jaish al-Adl. Αυτή η οργάνωση ήταν ένα σημαντικό αγκάθι στο πλευρό των ιρανικών δυνάμεων ασφαλείας, διεξάγοντας επιχειρήσεις που στόχευαν άμεσα τα συμφέροντα και τους πολίτες του Ιράν. Τα πλήγματα που πραγματοποιεί το Ιράν εντός των κυρίαρχων συνόρων του Πακιστάν σηματοδοτούν τη συνέχιση των στρατιωτικών του δεσμεύσεων, οι οποίες έχουν επεκταθεί επίσης στο Ιράκ και τη Συρία. Αυτές οι ενέργειες θεωρούνται από το Ιράν ως απαραίτητα αντίποινα για την τρομοκρατική επίθεση στο Κερμάν, ένα καταστροφικό περιστατικό όπου χάθηκαν περισσότερες από 80 αθώες ζωές και περίπου 300 άτομα τραυματίστηκαν. Αν και το Ισλαμικό Κράτος γνωστό ως ISIS ανέλαβε αρχικά την ευθύνη για την επίθεση στο Κερμάν, οι ιρανικές αρχές υποπτεύονται την εμπλοκή της Jaish al-Adl, επικαλούμενη το ιστορικό βίαιων δραστηριοτήτων τους στην περιοχή.

Η Jaish al-Adl, γνωστή και ως Στρατός της Δικαιοσύνης, ιδρύθηκε το 2012 και λειτουργεί ως σουνιτική μαχητική οργάνωση με βαθιές ρίζες στο Πακιστάν. Η ομάδα ισχυρίζεται ότι οι ενέργειές της καθοδηγούνται από την επιθυμία να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις που γίνονται αντιληπτές κατά των σουνιτών μουσουλμάνων και των εθνικών ατόμων Μπαλούχ στην επαρχία Σιστάν και Βελουχιστάν του Ιράν. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle (DW), η Jaish al-Adl είναι μόνο μια φατρία ανάμεσα σε πολλές σουνιτικές μαχητικές αυτονομιστικές ομάδες που υποστηρίζουν μεγαλύτερη αυτονομία ή ανεξαρτησία για την περιοχή.

Ο Salahuddin Farooqui, ο ιδρυτής της Jaish al-Adl, κέρδισε σημαντική προσοχή για την έντονη αντίθεσή του στην υποστήριξη του Ιράν στον Πρόεδρο Bashar al-Assad κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου. Η στάση του ενάντια στην ιρανική επιρροή στην περιοχή προσέλκυσε συμπαθούντες και μαχητές, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των τάξεων της Jaish al-Adl. Η ανάδειξη της ομάδας ως σημαντικός παράγοντας στην περιοχή ήρθε μετά την εκτέλεση του Abdolmalek Rigi, του ιδρυτή της Jundullah, μιας άλλης ιρανικής μαχητικής ομάδας, το 2010. Η Jundullah, γνωστή και ως “Στρατιώτες του Θεού”, ήταν υπεύθυνη για πολλές επιθέσεις στο Ιράν, με με στόχο να επιστήσει την προσοχή στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο λαός των Μπαλόχ, που είναι κατά κύριο λόγο σουνίτες μουσουλμάνοι.

Jaish al-Adl: Μια γεωπολιτική απειλή

Το Ιράν αντιλαμβάνεται την Jaish al-Adl ως τον φυσικό διάδοχο της Jundullah, με ισχυρισμούς υποστήριξης από διάφορους περιφερειακούς και διεθνείς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ). Παρά αυτούς τους ισχυρισμούς και τις εντάσεις μεταξύ του Ιράν και των περιφερειακών αντιπάλων του, υπήρξαν ενδεικτικές ενδείξεις χαλάρωσης των εχθροπραξιών τον τελευταίο καιρό.

Ο χαρακτηρισμός της Jaish al-Adl ως τρομοκρατικής οργάνωσης από το Ιράν, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία υπογραμμίζει τη σοβαρότητα των ενεργειών της. Η ομάδα έχει κατηγορηθεί από τις ΗΠΑ ότι κατά τις επιχειρήσεις της στοχεύει κατά κύριο λόγο ιρανικό προσωπικό ασφαλείας, κυβερνητικούς αξιωματούχους και πολίτες.

Η μακροχρόνια σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Πακιστάν για το ζήτημα των μαχητών που δρουν εντός των συνόρων του Πακιστάν αποτελεί πηγή τριβών μεταξύ των δύο εθνών εδώ και χρόνια. Το Ιράν κατηγόρησε επανειλημμένα το Πακιστάν, μια χώρα με πλειοψηφία σουνιτών, ότι παρέχει καταφύγιο και υποστήριξη σε αντάρτικες ομάδες όπως η Jaish al-Adl. Το 2019, οι εντάσεις ξέσπασαν όταν το Ιράν κατηγόρησε το Πακιστάν ότι φιλοξενεί μαχητές της Jaish al-Adl που είναι υπεύθυνοι για μια επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε 27 μέλη του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) στο Σιστάν-Βελουχιστάν.

Οι ισχυρισμοί τρομοκρατίας του Πακιστάν και η περιφερειακή δυναμική 

Κατά τη διάρκεια μιας συγκέντρωσης για το πένθος για τις απώλειες ζωών, ο πρώην διοικητής του IRGC, Mohammad Ali Jafari, ενέπλεξε άμεσα τον στρατό του Πακιστάν και την Υπηρεσία Πληροφοριών Διυπηρεσιακών Πληροφοριών (ISI) στη στέγαση και τη διευκόλυνση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, το Πακιστάν αρνείται επανειλημμένα αυτούς τους ισχυρισμούς, υποστηρίζοντας ότι δεν επιτρέπει τη χρήση της επικράτειάς του από τρομοκρατικές οργανώσεις που στοχεύουν γειτονικές χώρες.που χρημα

Η αναλυτής της Δυτικής Ασίας Sharmine Narwani τόνισε το 2019 ότι πολλοί ηγέτες και μέλη της Jaish al-Adl έλαβαν εκπαίδευση σε σχολεία που χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία στο Πακιστάν. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με την προθυμία ή την ικανότητα του Ισλαμαμπάντ να ελέγξει την Jaish al-Adl και άλλες μαχητικές ομάδες που δραστηριοποιούνται εντός των συνόρων της.

Σε αντίποινα για τα χτυπήματα του Ιράν, το Πακιστάν εξαπέλυσε επίσης πυραυλικές επιθέσεις εντός του Ιράν με το πρόσχημα ότι στόχευε κρησφύγετα του Απελευθερωτικού Στρατού των Μπαλούχ, μιας αυτονομιστικής οργάνωσης που δρα στο Βελουχιστάν. Αν και και οι δύο χώρες έχουν τώρα υποχωρήσει και έχουν αποκαταστήσει τις κανονικές σχέσεις, τα χτυπήματα του Ιράν ενίσχυσαν τις αξιώσεις του Αφγανιστάν.

Τα τελευταία χρόνια, το Πακιστάν έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το Αφγανιστάν και τους Αφγανούς πρόσφυγες για την έκρηξη των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Πακιστάν. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αρνηθεί κατηγορηματικά από τις αρχές των Ταλιμπάν. Με τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές του Ιράν εντός του πακιστανικού εδάφους, ο ισχυρισμός του Αφγανιστάν ότι το Πακιστάν χρησιμεύει ως βάση για πολλαπλές τρομοκρατικές οργανώσεις αποκτά έλξη. Ελπίζουμε ο πακιστανικός στρατός να σταματήσει να κατηγορεί άλλες χώρες της περιοχής για τα χρέη τους και να λάβει σθεναρή δράση κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν στην περιοχή τους.

*Ο Kadeem Baloch  είναι ένας ανεξάρτητος δημοσιογράφος με έδρα το Πακιστάν. 

ΠΗΓΗ: Afghan Diaspora

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube