Η Ευρώπη έχει δύο προβλήματα: το πόσο θα μπορεί να στηρίζει την Ουκρανία και το τι θα κάνει σε μια -πιθανή- επανεκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τα δικά του προβλήματα στο εσωτερικό με τον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, επισκέπτεται την Ουάσινγκτον αυτήν την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο, κατ’ εντολή Τραμπ, εμποδίζουν την στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, και να θυμίσουμε ότι μπλόκαραν για καιρό το οικονομικό πακέτο Μπάιντεν για την Ουκρανία, αν και τώρα διαφαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα.

Οι δε Ουκρανοί, διαμαρτύρονται για ελλείψεις πυρομαχικών και ζητούν οβίδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν τα ερείπια της πόλης Αβντίιβκα.

«Αν ρωτήσετε έναν στρατιώτη στο μέτωπο τι χρειάζεται περισσότερο τώρα, η απάντηση θα είναι οβίδες», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, την Τετάρτη κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Μπορέλ στο Κίεβο.

Ποιο είναι τώρα το πρόβλημα των Γερμανών; Μπορεί να αποτελέσουν αυτοί τον βασικό προμηθευτή στρατιωτικού υλικού των Ουκρανών, έναν ρόλο που το Βερολίνο δεν ήθελε ποτέ, προτιμώντας το μέρος του βοηθού της Ουάσιγκτον.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία πριν από σχεδόν δύο χρόνια, οι ΗΠΑ ήταν ο μεγαλύτερος πάροχος στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο με μεγάλη διαφορά.

Η υποστήριξη αυτή τώρα όχι απλά είναι σε παύση, αλλά συνδυάζεται και με τη φειδωλή πλέον αμερικανική υποστήριξη στο Κίεβο.

Βέβαια, το Politico εκτιμά πως είναι πιθανό ο Σολτς να αξιοποιήσει αυτήν την κατάσταση για να πείσει τον Μπάιντεν να του πει πόσο πιθανό είναι το Κογκρέσο να εγκρίνει τελικά δισεκατομμύρια νέα βοήθεια στην Ουκρανία.

Αλλά ίσως η απάντηση να είναι αρνητική.

17 δισ. ευρώ από τη Γερμανία στην Ουκρανία

Οι Γερμανοί, όταν άρχισε ο πόλεμος δεν ήθελαν να προμηθεύσουν με βαριά όπλα την Ουκρανία, προκειμένου να μην εμπλακούν περαιτέρω στη σύγκρουση με τη Ρωσία. Και μάλιστα, αρνείται ο Σολτς να παράσχει στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Taurus, φοβούμενοι ότι οι Ουκρανοί θα μπορούσαν να τους χρησιμοποιήσουν για να επιτεθούν σε στόχους στη Ρωσία. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, εν τω μεταξύ, έχουν ήδη στείλει τέτοιους πυραύλους.

Τώρα το βάρος βαραίνει ολοένα και περισσότερο τον Σολτς να αναλάβει το προβάδισμα. Η Γερμανία είναι η δεύτερη μόνο μετά τις ΗΠΑ όσον αφορά την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, έχοντας δώσει 17,1 δισ ευρώ σε βοήθεια μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους. Το Ηνωμένο Βασίλειο, αντίθετα, έχει χορηγήσει 6,57 δισ. ευρώ, ενώ η Γαλλία έχει συνεισφέρει μόλις 0,54 δισ. ευρώ.

Υπό το φως αυτών των αριθμών, ο Σολτς πίεσε τα ευρωπαϊκά έθνη να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στην Ουκρανία.

Το ερώτημα είναι αν οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν αυτόν τον στόχο, ειδικά καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

Οι Αμερικανοί, ένθερμοι υποστηρικτές του Κιέβου στην αρχή, τώρα εκφράζουν αμφιβολίες για το αν αυτός ο πακτωλός βοήθειας προς το Κίεβο πρέπει να συνεχιστεί. Ομοίως και οι Γερμανοί, και πιθανόν, όλοι οι Ευρωπαίοι.

Εν τω μεταξύ, ακόμη και αν η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν απότομα τις δαπάνες τους στην Ουκρανία, η Ευρώπη δεν έχει πλέον την ικανότητα να παράγει τα πυρομαχικά που χρειάζεται η χώρα.

Η ΕΕ αυξάνει την παραγωγή πυρομαχικών της και έχει δεσμευτεί να στείλει 1,1 εκατομμύρια οβίδες στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Βρυξέλλες και ο Τραμπ

Ωστόσο, η Ευρώπη έχει λόγους να υποστηρίζει πολύ περισσότεροι την Ουκρανία, από ό,τι οι ΗΠΑ, ενώ ορισμένοι κύκλοι εκφράζουν φόβους ότι και άλλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν στόχο της Ρωσίας.

Εδώ όμως έρχεται το νέο πρόβλημα. Πόσο θα μπορούν οι Βρυξέλλες να υποστηρίζουν το Κίεβο, όταν αλλάξει – αν αλλάξει- η ηγεσία στην Ουάσινγκτον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εξαιρετικές σχέσεις με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Αμερικανοί διπλωμάτες και ειδικοί, μεταξύ των οποίων η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, εκφράζουν την ανησυχία τους για τις συνέπειες μιας επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Το πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη -όπου η Κλίντον διδάσκει πλέον διεθνείς σχέσεις- πραγματοποίησε την Τετάρτη ένα συμπόσιο για «το μέλλον της Ουκρανίας» έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά και για τη Δύση και για το ΝΑΤΟ», προειδοποίησε η πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας (2009-2013).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο Τucker Carlson, πρώην παρουσιαστής του Fox News (που είναι φίλα προσκείμενο στον Τραμπ), και υποστηρικτής του πρώην προέδρου, ανακοίνωσε πως βρίσκεται στην Μόσχα για να πάρει συνέντευξη από τον Βλαντίμιρ Πούτιν:« οι Αμερικανοί έχουν το δικαίωμα να μάθουν ό,τι μπορούν για έναν πόλεμο στον οποίο εμπλέκονται», είπε.

Ναυτεμπορική