«Μερικές φορές ο ουκρανικός τομέας τροφίμων παρουσιάζεται λανθασμένα είτε ως ο εχθρός προ των πυλών – είτε ως η αλεπού στο κοτέτσι» δήλωσε ο εκτελεστικός πρόεδρος της Ουκρανικής MHP, Τζον Ριτς, στο POLITICO κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Παρίσι.

Μετά τη στοχοποίησή της από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, η μεγαλύτερη επιχείρηση πουλερικών της Ουκρανίας περνά στην αντεπίθεση.

«Σοκαρίστηκα αρκετά με το πώς η MHP θεωρείται αντίπαλος των ευρωπαίων αγροτών και κατά της ΕΕ»,ε’ιπε ο Ριτς για την εταιρεία

Η MHP βρίσκεται εδώ και εβδομάδες στο στόχαστρο Γάλλων αγροτών και πολιτικών που την κατηγορούν ότι κατακλύζει την ευρωπαϊκή αγορά με φθηνά πουλερικά, εκμεταλλευόμενη την απόφαση της ΕΕ να ανοίξει τα σύνορά της στις ουκρανικές εξαγωγές μετά την εισβολή της Ρωσίας πριν από δύο χρόνια.

«Τον κάνουμε πλούσιο εις βάρος των αγροτών»

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έδειξε με το δάχτυλο τον ιδρυτή του MHP Γιούρι Κόσιουκ, υποστηρίζοντας ότι η ΕΕ τον πλουτίζει, εις βάρος των Ευρωπαίων αγροτών.

Γι’ αυτό το λόγο το MHP είναι επίσης ενοχλημένο με τον Μακρόν που επιμένει ότι η ειδική μεταχείριση που παρέχεται στις ουκρανικές εισαγωγές ωφελεί κυρίως τον Κοσιούκ, ο οποίος είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Ουκρανίας και είναι γνωστός ως «ο βασιλιάς των κοτόπουλων».

«Δεν μας ενδιαφέρει να κερδίσει ο άνθρωπος αυτός. Δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Δεν βοηθάει την Ουκρανία», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η οποία επισκιάστηκε από τις αγροτικές αναταραχές σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Αποτέλεσμα εκστρατείας παραπληροφόρησης»

«Ρωτήστε έναν Γάλλο αγρότη που διαμαρτύρεται γιατί είναι θυμωμένος και σίγουρα θα αναφέρουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ψηλά στη λίστα των παραπόνων τους. Το γαλλικό λόμπι πουλερικών ANVOL καταγγέλλει τακτικά  “αθέμιτο ανταγωνισμό” από την Ουκρανία.

Αλλά, για την ουκρανική εταιρεία, οι ισχυρισμοί αυτοί «είναι αποτέλεσμα εκστρατείας παραπληροφόρησης που έχει ενορχηστρωθεί από τους ανταγωνιστές της και προπαγανδίζεται από Γάλλους και Ευρωπαίους πολιτικούς» δήλωσε ο Ριτς.

Η ευρωπαϊκή αντίδραση κατά της ουκρανικής εταιρείας δεν είναι καινούργια. Ακόμα και πριν από τον πόλεμο, η MHP ήταν κόκκινο πανί για τους αγρότες της ΕΕ, που κατηγορούν την εταιρεία ότι εκμεταλλεύτηκε ένα παραθυράκι στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ουκρανίας για να αυξήσει κατά πολύ τις εξαγωγές στήθους κοτόπουλου.

«Πραγματικά ήλπιζα ότι με τον πόλεμο, αυτή η φασαρία θα αποτελούσε παρελθόν, ότι θα υπήρχε περισσότερη αλληλεγγύη», δήλωσε ο Ριτς, Αυστραλός που ζει στην Κύπρο, όπου είναι εγγεγραμμένο το ΜΗΡ.

«Το πρόβλημα είναι η συμφωνία Μερκοσούρ»

«Ο Γάλλος αγρότης διαμαρτύρεται για τις ουκρανικές εισαγωγές, αλλά στην πραγματικότητα είναι εκνευρισμένος με τις εισαγωγές από όλες τις άλλες χώρες. Η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Αμερική είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο», είπε ο ίδιος, προσπαθώντας να μεταθέσει τις αντιδράσεις κατά της Ουκρανίας στους νοτιοαμερικανούς εξαγωγείς του μπλοκ Μερκοσούρ,

Η γαλλική κοινή γνώμη και η κυβέρνηση είναι οι σφοδρότεροι αντίπαλοι μιας εμπορικής συμφωνίας ΕΕ-Μερκοσούρ, η οποία προετοιμάζεται εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά προσέκρουσε σε πολιτικές αντιστάσεις στην τελική ευθεία.

Σύμφωνα με τον Ριτς, οι Ουκρανοί εξαγωγείς δεν ευθύνονται για τα δεινά των Ευρωπαίων αγροτών.

Αύξηση εισαγωγων κατά 47%

Οι εισαγωγές ουκρανικού κρέατος πουλερικών στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 47% μεταξύ 2022 και 2023, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ. Νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν κορυφώθηκαν οι διαμαρτυρίες των αγροτών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να περιοριστούν οι εισαγωγές ουκρανικής ζάχαρης, πουλερικών και αυγών.

Τα μέτρα απαλλαγής των ουκρανικών προϊόντων από δασμούς, που θεσπίστηκαν το 2022 μετά τη ρωσική εισβολή έχουν ως στόχο να βοηθήσουν την ουκρανική οικονομία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων και χάλυβα.

Ο Ριτς υποστήριξε ότι η MHP είναι ο πιο σκληρά φορολογούμενος της Ουκρανίας (περίπου 150 εκατ. ευρώ πέρυσι) και δήλωσε ότι ο ισχυρισμός του Μακρόν ότι τα ουκρανικά εμπορικά πλεονεκτήματα ωφελούν κυρίως τον Κόσιουκ “δεν είναι σωστός”.

«Έχω τεράστιο σεβασμό για τη γαλλική κυβέρνηση και τον Γάλλο πρόεδρο», είπε. «Θα τους ευχαριστώ πάντα και τον ίδιο προσωπικά για την τεράστια υποστήριξη που παρέχει στην Ουκρανία, αλλά κάπως κάτι χάθηκε στη μετάφραση».

naftemporiki.gr