Εν μέσω της καταρρέουσας υποστήριξης των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, τα ευρωπαϊκά έθνη και το ΝΑΤΟ φέρεται να καταστρώνουν σχέδια για να τα «βάλουν» με τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ, καθώς αυξάνονται ολοένα και περισσότερο οι ανησυχίες μεταξύ ευρωπαϊκών εθνών ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να εισβάλει σε νατοϊκό έδαφος μέσα στην επόμενη δεκαετία – όσο και εάν ο ίδιος το απορρίπτει, ξεκινά ένα σύνολο στρατιωτικών ασκήσεων.

Nordic Response 2024

Η μεγάλη στρατιωτική άσκηση του φετινού χειμώνα στον Βορρά, η Nordic Response, θα πραγματοποιηθεί από τις 3 έως τις 15 Μαρτίου.

Πάνω από 20.000 στρατιώτες από 13 έθνη, εκ των οποίων περίπου 8.000 από τη Νορβηγία, 4.100 από τη Φινλανδία και 4.500 από τη Σουηδία, θα ασκήσουν στα βόρεια τμήματα της Νορβηγίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, δηλαδή στο Καπάκι του Βορρά.

Η άσκηση αυτή θα διεξαχθεί σε στενή συνεργασία με τη συνολική άσκηση του ΝΑΤΟ, Steadfast Defender 2024, η οποία ξεκίνησε τον προηγούμενο μήνα καθώς και με την υπό βρετανική ηγεσία θαλάσσια άσκηση Joint Warrior.

Το κοινό πλαίσιο για τις ασκήσεις είναι ένα σενάριο του άρθρου 5 που πυροδοτείται από μια φανταστική επίθεση κατά της συμμαχίας που εξαπολύεται από έναν «σχεδόν ομόλογο» αντίπαλο.

Κατά τη διάρκεια της Nordic Response, το επίκεντρο είναι η υποδοχή των συμμάχων και οι κοινές επιχειρήσεις απέναντι σε μια φανταστική εισβολή στο Finnmark της Βόρειας Νορβηγίας.

Η συμμετοχή

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, τα άλλα συμμετέχοντα έθνη είναι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία, η Δανία, η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Στην άσκηση θα συμμετέχουν πάνω από 50 πολεμικά πλοία: υποβρύχια, αντιτορπιλικά, φρεγάτες, αεροπλανοφόρα, αποβατικά πλοία και κορβέτες.

Επίσης πάνω από 100 αεροσκάφη: μαχητικά αεροσκάφη, αεροσκάφη θαλάσσιας επιτήρησης, ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης, η Βόρεια Νορβηγία θα ενισχυθεί επίσης από τα ανατολικά από τις φινλανδικές και σουηδικές στρατιωτικές και αεροπορικές δυνάμεις.

Αποτρεπτικό αποτέλεσμα

Η σημαντική εκπαιδευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, στην ξηρά και στον αέρα έχει επίσης ως στόχο να συμβάλει στην αποτροπή στον Υψηλό Βορρά.

«Ένας πιθανός αντίπαλος θα πρέπει να γνωρίζει ότι μια επίθεση στη Νορβηγία είναι μια επίθεση στο ΝΑΤΟ – και θα καεί. Θα επιδείξουμε την ικανότητά μας να υποδεχόμαστε και να επιχειρούμε μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις για την υπεράσπιση της Νορβηγίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διοικητής Senior Grade Gjesdal.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το μέρος της ναυτικής άσκησης είναι ουσιαστικό: Η υποδοχή συμμαχικών ενισχύσεων στον Βορρά απαιτεί την εγκαθίδρυση της διοίκησης της θάλασσας στη Βόρεια Θάλασσα και τη Νορβηγική Θάλασσα και την άρνηση της θάλασσας στη Θάλασσα Μπάρεντς. Ταυτόχρονα, θα λάβουμε ενισχύσεις στην ξηρά και στον αέρα από τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Θα το εξασκήσουμε αυτό πριν από μια μεγαλύτερη προγραμματισμένη μάχη που θα λάβει χώρα στο κεντρικό Φιννμάρκ», κατέληξε.

Ναυτεμπορική