Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Ουκρανός πρόεδρος, πρώτο σταθμό της ευρωπαϊκής περιοδείας του στο πλαίσιο της οποίας θα υπογράψει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας και θα επιδιώξει να εξασφαλίσει την αύξηση της στρατιωτικής βοήθειας προς την χώρα του που βρίσκεται αντιμέτωπη με την ευρείας κλίμακας επίθεση της Ρωσίας.

«Έχουμε μπροστά μας δύο σημαντικές ημέρες. Συναντήσεις με τους εταίρους μας στην Γερμανία και την Γαλλία είναι προγραμματισμένες» για να συζητήσουμε «μία νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας για την Ουκρανία», έγραψε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Telegram.

Μετά την συνάντηση με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα έχει συνάντηση το απόγευμα στο Παρίσι με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Οι διμερείς συμφωνίες ασφαλείας θα δώσουν στο Κίεβο εγγυήσεις μακροπρόθεσμης υποστήριξης μέχρι την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη χώρα που υπέγραψε τέτοια συμφωνία κατά την διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ στο Κίεβο στις 12 Ιανουαρίου.

Συνεχίζοντας την διπλωματική του περιοδεία, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα συμμετάσχει αύριο στην Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου, το ετήσιο ραντεβού της παγκόσμιας πολιτικής ελίτ στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

Εκεί θα απευθύνει ομιλία και θα έχει διμερείς συναντήσεις, με επίκεντρο το ραντεβού με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, η οποία ηγείται της αμερικανικής αντιπροσωπείας στο «Νταβός της Άμυνας».

Κρίσιμο το μέτωπο στην Αβντιίβκα

Η μάχη της Αβντιίβκα, στην ανατολική Ουκρανία, βρίσκεται σε «κρίσιμη» φάση και είναι πιο δύσκολη από εκείνη στο Μπαχμούτ, που είχε διαρκέσει μήνες μέχρι ο ρωσικός στρατός να καταλάβει αυτή την ουκρανική πόλη, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος ουκρανικής ταξιαρχίας που μάχεται στην περιοχή.

«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Ο εχθρός εξακολουθεί να πιέζει», δήλωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο ο εκπρόσωπος της τρίτης ταξιαρχίας εφόδου Ολεξάντρ Μποροντίν. «Εκεί κάτω (σ.σ. στο Μπαχμούτ) ήταν δύσκολα, τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολα» απέναντι στις καλύτερα εξοπλισμένες ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα ο Ολεκσάντρ Ταρνάφσκιι, Ουκρανός στρατηγός στις ανατολικές περιοχές, είχε δηλώσει ότι «λυσσαλέες μάχες διεξάγονται μέσα στην πόλη».

Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ