© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ διεκδικεί την θέση προέδρου των ΗΠΑ στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, φαίνεται να «ταράζει» τα νερά εντός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ προειδοποιώντας τα κράτη-μέλη για ενδεχόμενο πόλεμο με την Ρωσία.

Συγκεκριμένα σε συγκέντρωση στην Νότια Καρολίνα το Σάββατο, προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ ότι δεν θα λάβουν τη βοήθεια της Αμερικής σε περίπτωση επίθεσης από τη Ρωσία εφόσον δεν επιτυγχάνουν τον συμφωνημένο στόχο της συμμαχίας για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ τους.

Σε απάντησή του ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, «κατακεραύνωσε» τον Ρεπουμπλικάνο πρώην πρόεδρο λέγοντας ότι «κάθε υπόνοια ότι οι σύμμαχοι δεν θα υπερασπίζονται ο ένας τον άλλον υπονομεύει την ασφάλεια όλων μας, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των ΗΠΑ, και θέτει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους στρατιώτες σε αυξημένο κίνδυνο».

Οι 19 χώρες που «απειλούνται» από τον Τραμπ

Τουλάχιστον 19 από τα 30 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ δαπανούν λιγότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΝΑΤΟ για το 2023.

Ωστόσο, οι περισσότερες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ή την Ουκρανία, υπερβαίνουν αυτή την κατευθυντήρια γραμμή, με την Πολωνία ειδικότερα να δαπανά το 3,9% του ετήσιου ΑΕΠ της για την άμυνα.

Συγκεκριμένα, κάθε κράτος-μέλος της συμμαχίας έχει δεσμευτεί να δαπανά τουλάχιστον το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) του για την άμυνα – κάτι που δεν έχει επιτευχθεί ακόμη από μόλις 19 από τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τις πρόσφατα δημοσιευμένες εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ από τον Ιούλιο του 2023.

Η λίστα των 19 περιλαμβάνει: την Γαλλία που δαπανά μόλις το 1,9%, το Μαυροβούνιο με (1,87%), την Βόρεια Μακεδονία με 1,87%, την Βουλγαρία με 1,84%, την Κροατία με 1,79%, την Αλβανία με 1,76%, την Ολλανδία με 1,7%, την Νορβηγία με 1,67%, την Δανία με 1,65% και την Γερμανία με 1,57%.

Ακολουθούν η Τσεχική Δημοκρατία (1,5%), η Πορτογαλία (1,48%), η Ιταλία (1,46%), ο Καναδάς (1,38%), η Σλοβενία (1,35%), η Τουρκία (1,31%), η Ισπανία (1,26%), το Βέλγιο (1,13%) και το Λουξεμβούργο (0,72%).

Οι χώρες που πετυχαίνουν τον στόχο

Οι τρεις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ήταν επίσης οι μόνες που ξεπέρασαν το 3%:

Πολωνία (3,90%), ΗΠΑ (3,49%) και Ελλάδα (3,01%).

Οι άλλες χώρες που εκτιμάται ότι πληρούσαν το όριο του 2% ήταν η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και το Η.Β. Εκτός από το Η.Β., οι ευρωπαϊκές χώρες που ξεπέρασαν το όριο αυτό έτειναν να βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά στη Ρωσία από ό,τι οι χώρες που δεν το ξεπέρασαν.

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις αμυντικές δαπάνες

Μεταξύ των τριών πρώτων χωρών μελών του ΝΑΤΟ που ξεπερνούν το όριο του 2% βρίσκεται η Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, δαπανά το 3,01%.

Όπως είχε δημοσιευθεί στην γερμανική Tagesschau, «η Ελλάδα είναι ο ηγέτης στις αμυντικές δαπάνες, ξοδεύοντας το (τότε) 3,5% του ΑΕΠ για την ασφάλεια της χώρας», εξηγώντας ότι «ο λόγος είναι οι ανησυχίες για στρατιωτικές επιθέσεις από τη γειτονική Τουρκία».

Τέλος, οι δαπάνες για εξοπλισμό αντιπροσωπεύουν το 45,3% των αμυντικών δαπανών της Ελλάδας, που είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό μετά την Ουγγαρία με ποσοστό 48%.

Στόλτενμπεργκ για Αμυντικές δαπάνες

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα από τις Βευξέλλες, δήλωσε ότι «φέτος αναμένω ότι 18 χώρες σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα δαπανήσουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα».

«Είναι ένα ρεκόρ» και μια «σημαντική αύξηση» πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι το 2014 μόνο τρεις χώρες πληρούσαν το στόχο του 2% του ΑΕΠ σε αμυντικές δαπάνες. Τόνισε, επίσης, ότι το 2024 οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα επενδύσουν συνολικά σε άμυνα 380 δισεκατομμύρια δολάρια.

«Είναι μια πραγματική πρόοδος αυτή που δείχνει ότι οι ευρωπαίοι σύμμαχοι δαπανούν περισσότερα» συνέχισε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ωστόσο ότι κάποιες χώρες απέχουν από το στόχο του 2% που είναι το ελάχιστο όριο.

Ναυτεμπορική