Weather Icon
Ελλάδα , Εξωτερική Πολιτική , ΗΠΑ , ΝΑΤΟ 15 Φεβρουαρίου 2024

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Ελλάδα και χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ξοδεύουν τα περισσότερα για αμυντικές δαπάνες

ΝΑΤΟ: ΗΠΑ, Ελλάδα και χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία ξοδεύουν τα περισσότερα για αμυντικές δαπάνες
Υπάρχει μια σαφής τάση στους αμυντικούς προϋπολογισμούς των χωρών μελών του ΝΑΤΟ: όσο πιο κοντά στη Ρωσία, τόσο υψηλότερες οι δαπάνες.

Σε δηλώσεις που έκανε την περασμένη εβδομάδα, το φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο προειδοποίησε ότι δεν θα προστατεύσει τις χώρες που δεν κατάφεραν να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες του 2% του ΑΕΠ, εάν δεχθούν επίθεση, απείλησε επίσης ότι θα ενθαρρύνει τη Ρωσία «να κάνει ό,τι διάολο θέλει» σε αυτές τις χώρες.

Ο Τραμπ έχει συχνά κατακεραυνώσει τα μέλη της Συμμαχίας επειδή δαπανούν πολύ λίγα και το περασμένο Σάββατο τα χαρακτήρισε «παραβάτες». Και άλλοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν καλέσει τους συμμάχους να ξοδεύουν περισσότερα για τις αμυντικές δαπάνες, χρησιμοποιώντας ωστόσο πιο διπλωματικούς όρους.

Ενώ αρκετές χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να μην επιτυγχάνουν τον στόχο του ΝΑΤΟ -κάποιες εξ αυτών θεαματικά- κάθε χώρα που συνορεύει με τη Ρωσία ή την Ουκρανία τον επιτυγχάνει, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συμμαχίας. Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ξεπερνούν επίσης αυτό το όριο του 2%.

Σύμφωνα με το Politico, μια σύγκριση των αμυντικών δαπανών των μελών του ΝΑΤΟ το 2014 -όταν η Συμμαχία έθεσε τον στόχο του 2%– με τις εκτιμώμενες δαπάνες τους το 2023 δείχνει ότι σχεδόν όλες οι χώρες διαθέτουν περισσότερα χρήματα για την άμυνα. 

Η Πολωνία, που συνορεύει τη Ρωσία, την Ουκρανία και τη σύμμαχο του Πούτιν, Λευκορωσία, κατέγραψε το μεγαλύτερο άλμα δαπανών, που εκτινάχθηκε από το 1,9% του ΑΕΠ το 2014 στο 3,9% πέρυσι. Αυτό την καθιστά την πρώτη χώρα με τις υψηλότερες δαπάνες ανά ΑΕΠ μεταξύ των 31 χωρών του ΝΑΤΟ.

Τη λίστα ακολουθούν οι ΗΠΑ με 3,5%, στα ίδια περίπου επίπεδα με τις αμυντικές δαπάνες του 2014, ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Η Ελλάδα έρχεται τρίτη με 3% από το 2,2% το 2014. Ακολουθούν Εσθονία, Λιθουανία, Φινλανδία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Λετονία, Ηνωμένο Βασίλειο και Σλοβακία. Αυτές οι χώρες είναι οι μόνες που έχουν φτάσει τον στόχο του 2%.

Πολλές από τις χώρες-μέλη που βρίσκονται κάτω από το 2%, απέχουν ακόμα πολύ από τον στόχο. Ενδεικτικά, η Ιταλία βρίσκεται στο 1,5%, ο Καναδάς στο 1,4%, η Σλοβενία στο 1,3%, η Τουρκία στο 1,3%, η Ισπανία στο 1,3%, το Βέλγιο στο 1,1% και στην τελευταία θέση το Λουξεμβούργο που διαθέτει το 0,7% του ΑΕΠ του για την άμυνα.

Πηγές: politico.com, liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube