Weather Icon
Ισραήλ , Παλαιστίνη 19 Φεβρουαρίου 2024

Μοχάμεντ Στάγιεχ, πρωθυπουργός Παλαιστινιακής Αρχής: H ισραηλινή κατοχή πυρήνας του προβλήματος

Μοχάμεντ Στάγιεχ, πρωθυπουργός Παλαιστινιακής Αρχής: H ισραηλινή κατοχή πυρήνας του προβλήματος

Άφησε ανοιχτή την πόρτα για συνεργασία με τη Χαμάς

Αγωνιώδης έκκληση από τον πρωθυπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμεντ Στάγιεχ από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου. “Δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή χωρίς την αναγνώριση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων” είπε.

“Πρέπει να μεταβάλουμε την οπτική γωνία μέσα από την οποία βλέπουμε το πρόβλημα, που δεν ξεκίνησε με τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, αλλά δεκαετίες πριν” υπενθύμισε.

“Με την πολιτική του το Ισραήλ δεν έχει καταφέρει τίποτα μέχρι τώρα. Στη Δυτική Όχθη οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό καθεστώς κατοχής, Ισραηλινοί αστυνομικοί μπαίνουν ένοπλοι σε παλαιστινιακές πόλεις, συλλαμβάνουν και σκοτώνουν πολίτες, οι ισραηλινές αρχές κρατούν χρήματα που προορίζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή, το πρόβλημα είναι η κατοχή και η μόνη λύση η δημιουργία δύο ανεξάρτητων χωρών, δεν έχουμε εταίρο για να τείνουμε χέρι”.

Συνεργασία με Χαμάς υπό προϋποθέσεις

Η παρουσία του Μοχάμεντ Στάγιεφ στο Μόναχο έδωσε και ειδήσεις. Όπως είπε η Ρωσία προσκάλεσε τις παλαιστινιακές παρατάξεις στη Μόσχα στις 26 Φεβρουαρίου για διάλογο, προσθέτοντας ότι η Παλαιστινιακή Αρχή είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Χαμάς.

“Θα δούμε αν η Χαμάς είναι έτοιμη να έρθει μαζί μας” υπογράμμισε αναφέροντας και τις προϋποθέσεις για να γίνει αυτό. “Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ενότητα”. Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αιμάν αλ Σαφάντι υπογράμμισε την αναγκαιότητα τερματισμού του πολέμου. “Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει αυτό που γίνεται με τους Παλαιστίνιους στη Γάζα, ούτε ηθικά, ούτε σε επίπεδο διεθνούς δικαίου” είπε. “Ο πυρήνας του προβλήματος είναι η ισραηλινή κατοχή, η μη αναγνώριση των Παλαιστίνιων να έχουν δικό τους κράτος” πρόσθεσε κάνοντας λόγο για “τρομοκρατία των εποίκων”. Από την πλευρά της η πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι, πολιτικός αντίπαλος του πρωθυπουργού Νετανιάχου, υπενθύμισε ότι είναι η Χαμάς εκείνη που δεν αναγνωρίζει στο Ισραήλ το δικαίωμα ύπαρξης. “Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, έχουμε υποστεί τραύμα”. Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπαρές Μπουένα, ο οποίος σημείωσε την έλλειψη κάθε πολιτικής προοπτικής πίσω από τον πόλεμο και η Καναδή ομόλογός του Μέλανι Τζολί, η οποία περιέγραψε το κλίμα αντισημιτισμού αλλά και ισλαμοβοφίας στη χώρα της. “Δεν θα υπάρξει ασφάλεια στον αραβικό κόσμο χωρίς επίλυση του Παλαιστινιακού” επεσήμανε.

“Δυσκολίες” στο ανθρωπιστικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων

Οι προοπτικές είναι ζοφερές. Η παρουσία χθες το απόγευμα σε ένα από τα πάνελ της Διάσκεψης του πρωθυπουργού του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, η χώρα του οποίου συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης των ομήρων, δεν άφησε πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Αποκάλυψε ότι δύο είναι τα βασικά στοιχεία των διαπραγματεύσεων, η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και o αριθμός των Παλαιστίνιων που θα απελευθερωθούν σε ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων. “Συνεχίζουμε να βλέπουμε δυσκολίες στο ανθρωπιστικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων” είπε σημειώνοντας ότι “ο τρόπος που έγιναν οι συζητήσεις τις προηγούμενες ημέρες δεν αφήνει ελπίδες, αλλά παραμένουμε αισιόδοξοι”.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι, που βρέθηκε στο ίδιο πάνελ, είπε ότι θα πρέπει να αποφευχθεί διωγμός των Παλαιστίνιων γιατί θα έθετε την ασφάλεια της χώρας του σε κίνδυνο και θα προκαλούσε νέες αναταραχές. “Δεν έχουμε κανένα σχέδιο για να δεχθούμε κι άλλους Παλαιστίνιους”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Φαϊζαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ υπογράμμισε ότι ο μόνος δρόμος για περισσότερη ασφάλεια είναι ένα Παλαιστινιακό κράτος. Θέση που εξέφρασε νωρίτερα και ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι.

Οι διοργανωτές της Διάσκεψης είχαν επισημάνει ότι δεν θα συμμετείχαν στα ίδια πάνελ εκπρόσωποι Αραβικών χωρών με αυτούς από το Ισραήλ. Αλλά αυτό δεν ίσχυσε για συναντήσεις στο περιθώριο της Διάσκεψης. Ο πρόεδρος της χώρας Ισαάκ Χέρτσογκ, για παράδειγμα, χαρακτήρισε καλές τις συζητήσεις που είχε με τον καταρανό πρωθυπουργό, ενώ στο πάνελ, που συμμετείχε, επέμενε ότι η απελευθέρωση ομήρων αποτελεί προϋπόθεση για εκεχειρία.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube