Διεθνή
Κύπρος: Τετραγωνίζουν τον κύκλο με ισότιμη κυριαρχία μέσω ΑΟΖ και φυσικού αερίου (ΧΑΡΤΕΣ)

Ελληνικός εξοστρακισμός και στρατηγικό κενό
Γράφει ο Γιάννος Χαραλαμπίδης
Τα κίνητρα που προτείνουν οι Βρετανοί έχουν τουρκικό διχοτομικό χαρακτήρα – Έβαλαν στο τραπέζι το θέμα κοινής Επιτροπής για συνεκμετάλλευση χωρίς το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ε/κ, Τ/κ και Τουρκίας
Ανέλαβαν δράση οι Βρετανοί, και προωθούν ιδέες δικές τους και της Τουρκίας, με πρόσχημα την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού. Έχουν ήδη προχωρήσει σε επαφές με την Αθήνα και τη Λευκωσία χρησιμοποιώντας το φυσικό αέριο, που είναι συναφές με θέματα κυριαρχίας και ειδικής κυριαρχίας, ως εργαλείο για να τετραγωνίσουν τον κύκλο. Η πρακτική αυτή δημιουργεί συνθήκες για την υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αναβάθμιση του ψευδοκράτους, πριν από τη διευθέτηση του προβλήματος μέσω Κοινής Επιτροπής των δυο πλευρών, στη λογική της εν δυνάμει λύσης.
Σε συνεννόηση με την Τουρκία
Πιο συγκεκριμένα, μία από τις προτάσεις των Βρετανών, την οποία παραδέχονται ότι έχουν συζητήσει με τους Τούρκους, αφορά -μεταξύ άλλων- τα εξής: Να συσταθεί μια κοινή Επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για το φυσικό αέριο και την εκμετάλλευσή του. Χωρίς, όμως, να είναι καθορισμένο το νομικό της καθεστώς. Χωρίς, δηλαδή, να είναι κάτω από την Κυπριακή Δημοκρατία, που συνιστά το μόνο αναγνωρισμένο κράτος στον ΟΗΕ και στην ΕΕ. Εφόσον τα βρει η εν λόγω Επιτροπή σε πρώτο στάδιο, θα μπορεί εν συνεχεία να κληθεί η Τουρκία για να γίνει καθορισμός κοινών ΑΟΖ. Υπενθυμίζεται ότι, σχετικές με το θέμα δηλώσεις, δηλαδή για την κοινή Επιτροπή συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, είχαν γίνει τον Ιούλιο του 2019 από τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Είχε, μάλιστα, στείλει τις θέσεις του γραπτώς προς τα Ην. Έθνη. Τον Οκτώβριο του ’23 ο Τούρκος ΥπΕξ Χακάν Φιτάν είχε προβάλει τη θέση περί συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας για την ΑΟΖ, αλλά με τη συγκυριαρχική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τη Λευκωσία και έγινε η αντιπρόταση περί συμφωνίας με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, που παραπέμπει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και μόνο. Την ίδια περίοδο επανέλαβε ενώπιον του κατοχικού ηγέτη την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ ψευδοκράτους και Ελληνοκυπρίων, όπως είπε, για τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Ακολούθως, τη σκυτάλη πήραν από τους Τούρκους οι Βρετανοί, οι οποίοι ανέλαβαν να την προωθήσουν, μαζί με άλλες ιδέες, που έχουν να κάνουν με μια φόρμουλα συγκαλυμμένης ισότιμης κυριαρχίας, η οποία είναι συναφής με τις αποκλειστικές εξουσίες που μπορούν να έχουν οι Τουρκοκύπριοι σε περίπτωση λύσης και δη στο πλαίσιο μιας «χαλαρής ομοσπονδίας», συνομοσπονδιακού χαρακτήρα. Αυτά μάλλον θα τα πει λίαν συντόμως ο Πρόεδρος κατ’ ιδίαν με τους Βρετανούς, όταν θα μεταβεί στο Λονδίνο.
Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου και βραχυκύκλωμα
Θα πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι, από πλευράς ψευδοκράτους, είναι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Άγκυρα θα είναι ούτως ή άλλως στο παιχνίδι της συνεκμετάλλευσης, διεκδικώντας δικαιώματα εκ μέρους των Τουρκοκυπρίων, αλλά στο πλαίσιο των παράνομων συμφωνιών της με το ψευδοκράτος, που θα επιδιώξει να νομιμοποιήσει. Συνεπώς, η Άγκυρα δεν θα είναι μόνο στη διαδικασία για την ΑΟΖ, αλλά και σε εκείνη της συνεκμετάλλευσης, μια εξέλιξη που θα ήταν δυνατό να περιπλέξει την κατάσταση, διότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες εκμετάλλευσης. Τι θα συμβεί υπό αυτές τις συνθήκες; Πιστεύει κάποιος ότι η Τουρκία δεν θα αξιώσει οφέλη; Είναι πρόδηλος ο κίνδυνος να καθυστερήσει και να εγκλωβιστεί η διαδικασία της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου στις αξιώσεις της Άγκυρας και να τεθεί στην εξής βάση: Δεν πρόκειται να γίνει η εκμετάλλευση χωρίς συμφωνία. Οπότε, ή θα γίνουν δεκτοί οι όποιοι τουρκικοί όροι ή θα μείνει το φυσικό αέριο στον πάτο.
Πονηρά σκεπτόμενοι… χωρίς καθεστώς
Οι Βρετανοί, κατά τις επαφές τους, δεν αναφέρονται σε καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντάσσουν αυτήν την αντίληψη στη λογική τής εν δυνάμει λύσης. Δηλαδή, εφόσον υπάρχει δέσμευση των δύο πλευρών ότι ο βορράς θα είναι εσαεί τουρκικός και ο νότος ελληνικός, τότε θα πρέπει ν’ αφήσουμε σταδιακά πίσω την υφιστάμενη κατάσταση, δηλαδή εκείνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, και να εξετάσουμε εκείνη της διευθέτησης. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αυτή η πρόταση είναι τμήμα των όσων έχει δηλώσει ο Ύπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο περί κινήτρων προς τους Τουρκοκυπρίους, πέραν των μονομερών μέτρων, που είχε ήδη ανακοινώσει ο Πρόεδρος.
Το ακατόρθωτο
Πρόσθετα, οι Βρετανοί διπλωμάτες έχουν τονίσει ότι: Πρώτο, θα ήταν δύσκολο, αν όχι ακατόρθωτο, να πιστεύει κάποιος ότι οι Τούρκοι θα δεχτούν να συζητήσουν επί της ουσίας εάν δεν τους δοθούν κίνητρα. Πρόκειται, δηλαδή, περί μίας μορφής ευγενικού διπλωματικού εκβιασμού, στην εξής βάση: Εάν θέλετε επανέναρξη των συνομιλιών, πρέπει να βάλετε ως κίνητρο στο τραπέζι το φυσικό αέριο, αλλιώς δεν θα προωθηθεί η διαδικασία, θα αποτύχει και θα χρεωθεί το κόστος η ελληνοκυπριακή πλευρά, που την ζήτησε και δη ο Πρόεδρος. Δεύτερο, υπάρχουν ελληνοκυπριακά κόμματα, που συγκλίνουν με τις δικές τους και τις τουρκικές θέσεις.
Η Κυβέρνηση
Επί του παρόντος, η κυπριακή Κυβέρνηση κρατά εκτός των συνομιλιών το θέμα του φυσικού αερίου και αυτή είναι η στάση του Υπουργείου των Εξωτερικών ως θέση του ίδιου του Προέδρου και δη προεκλογική. Θεωρεί, δε, ότι η προώθησή του από κόμματα και πολιτικούς δυσκολεύει το έργο της. Διότι, όπως επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές, δεν είναι μόνο οι Βρετανοί, αλλά και οι Γερμανοί που επικαλούνται τα ελληνοκυπριακά κόμματα και πολιτικούς ή άλλους παράγοντες, πρώην Υπουργούς κ.λπ, με τους οποίους έχουν επαφές για να προωθήσουν τις ιδέες του φυσικού αερίου, ως κερκόπορτα για την αναβάθμιση του ψευδοκράτους πριν από τη λύση, στη λογική της πολιτικής ισότητας και της ισότιμης κυριαρχίας.
Ελληνικός εξοστρακισμός και στρατηγικό κενό
Πάντως, το ελληνικό Υπουργείο των Εξωτερικών, στο οποίο έγινε, εκτός των άλλων, η σχετική με το θέμα βολιδοσκόπηση, επιδίωξε να την εξοστρακίσει, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να καταργηθεί το καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέματα κυριαρχίας, όπως είναι αυτά της ΑΟΖ, να συζητούνται απλώς από κοινές Επιτροπές.
Αυτά είναι εκ των πραγμάτων τα κενά στρατηγικής των Αθηνών και της Λευκωσίας, που είναι συναφή με μια διαδικασία, η οποία μοιάζει με ναρκοπέδιο.
Η όποια εμπλοκή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου θα πρέπει να γίνει με την επιστροφή τους κάτω από το νομικό κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι όπως επιδιώκουν οι Βρετανοί, οι οποίοι προσδοκούν στην αποδοχή του ψευδοκράτους (νομικό καθεστώς acknowledgement) πριν από τη λύση. Είναι, δε, πρόδηλον ότι το φυσικό αέριο και η εκμετάλλευσή του είναι ζητήματα που αφορούν στην κυριαρχία των κρατών και η ΑΟΖ με τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Τέτοια δικαιώματα έχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Αίγυπτος και Γαλάζια Πατρίδα
Απ’ όσα ισχυρίζονται οι Βρετανοί, για να προχωρήσει η διαδικασία θα πρέπει να γίνουν νέες υποχωρήσεις από την κυπριακή Κυβέρνηση και δη επί των ισότιμων κυριαρχικών δικαιωμάτων, που θα προκαθορίσουν το αποτέλεσμα της τελικής διχοτομικής διευθέτησης. Μάλιστα, τη στιγμή που οι Βρετανοί, σε συνεννόηση με την Άγκυρα, προωθούν τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου χωρίς να διευκρινίζουν ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί μόνο κάτω από την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τούρκοι φλερτάρουν πλέον με την Αίγυπτο. Και αυτό που έχουν κατά νουν είναι να καθορίσουν μαζί της ΑΟΖ σε βάρος των συμφερόντων της Κύπρου και της Ελλάδος, καθώς και στην πρακτική εφαρμογή της Γαλάζιας Πατρίδας. Και τη γεωπολιτική κυριαρχία της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο με λάφυρο την Κύπρο. Ας ελπίσουμε ότι η τουρκική επεκτατικότητα θα συνεχίσει να δημιουργεί υποψίες στο Κάιρο για τις προθέσεις της Άγκυρας…

Το τουρκικό βαθύ κράτος, για να επιτύχει τους στρατηγικούς του σχεδιασμούς, προσφέρει σε γειτονικές μας χώρες, όπως ο Λίβανος, το Ισραήλ και η Αίγυπτος, τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ. Επί τη βάσει των αντιλήψεων του ναυάρχου Cihat Yayci και άλλων καθηγητών πανεπιστημίου και των όσων διδάσκονται στις Στρατιωτικές Ακαδημίες της Τουρκίας και περνούν ως θέσεις και στο Υπουργείο Εξωτερικών. (Ο χάρτης δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά στη «Σημερινή» στις 26/3/2017).
Υπάρχουν, μεταξύ άλλων, δυο σενάρια, τα οποία θα ήταν δυνατό να εξελιχθούν με βάση τα όσα οι Τούρκοι έκνομα διεκδικούν από την Κυπριακή Δημοκρατία σε επίπεδο ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.
Σενάριο Α

Η Τουρκία διεκδικεί περί το 41% της Κυπριακής ΑΟΖ για τον εαυτό της, 31% για τους Τκ, και αφήνει το 28% στην Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, εάν η συζήτηση αρχίσει στο πλαίσιο Κοινή Επιτροπής Ε/κ και Τ/κ, χωρίς να βρίσκονται νομικά και θεσμικά κάτω από το κέλυφος των κυριαρχικών δικαιωμάτων του ενιαίου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τότε θα συμβεί το εξής: Η Άγκυρα θα θέλει να πάρει το 41% της Κυπριακής ΑΟΖ και το ομόσπονδο ή συνομόσπονδο πολιτειακό σύστημα της Κύπρου το 59%. Θα γίνει δηλαδή κατανομή, κατά την οποία οι Ε/κ θα λάβουν το 28% και οι Τ/κ το 31%. Ποιο είναι το τρικ; Εφόσον είναι η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων που ενεργεί και εκμεταλλεύεται τις πηγές φυσικού αερίου και πετρελαίου του ψευδοκράτους, σημαίνει ότι η Άγκυρα προσδοκά τον έλεγχο και την εκμετάλλευση του 72% της Κυπριακής ΑΟΖ. Είτε η συμφωνία είναι πριν από τη λύση είτε είναι μετά από αυτή. Βεβαίως, υπάρχουν συμβόλαια με ξένες εταιρείες, τα οποία έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία, οπότε ενδέχεται επί τούτου και δη επί των ωφελημάτων, που θα έπρεπε να είχε η Τουρκία, να τεθεί ζήτημα διακανονισμού.
Σενάριο Β

Η Τουρκία είναι έτοιμη να δώσει τμήματα τής Κυπριακής ΑΟΖ σε Λίβανο, Ισραήλ και Αίγυπτο, προκειμένου να κερδίσει την εύνοιά τους. Επί τη βάσει αυτού του σεναρίου θα ήταν δυνατό να γίνει η εξής κατανομή της Κυπριακής ΑΟΖ σε σχέση με την Τουρκία, τα γειτονικά μας κράτη και την ομόσπονδη ή τη συνομόσπονδη Κύπρο, είτε ακόμη και σε μια διευθέτηση δύο χωριστών κρατών: Η Άγκυρα παίρνει το 41% της Κυπριακής ΑΟΖ προς τα δυτικά, προσφέρει το 25% στον Λίβανο, την Αίγυπτο και το Ισραήλ και αφήνει στην ομόσπονδη ή συνομόσπονδη Κύπρο, το 34%. Από αυτό το 34%, το 3% βρίσκεται στα βόρεια και το 31% στα νοτιοανατολικά. Μέρος των γεωτρήσεων που έγιναν σήμερα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ εμπίπτουν, σύμφωνα με τουρκικού σχεδιασμούς, στην ΑΟΖ που θα πάρει η Αίγυπτος. Ούτως ή άλλως, εάν θεωρηθεί ότι η Κοινή για παράδειγμα Επιτροπή Ε/κ και Τ/κ αποφασίζει στη βάση της συνεκμετάλλευσης, θα είναι δυνατό να συμβεί το εξής: Από τις έρευνες, στις οποίες έχει προβεί σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχουν οφέλη μεν οι Τ/κ, αλλά εφόσον η διαχείριση γίνεται από την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων, καθόλου παράξενο δεν είναι να ζητήσει η Άγκυρα μερίδιο για να δώσει την έγκρισή της υπό το πρόσχημα ότι δεν είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει πριν από τη συμφωνία Ε/κ και Τ/κ, λόγω της υφιστάμενης κατάστασης. Υπό αυτές τις συνθήκες, ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν θα εγείρει θέμα διαφυγόντων κερδών;
*Δρ των Διεθνών Σχέσεων
Πηγή: Σημερινή

Διεθνή
Συνοπτική παρουσίαση των συρράξεων στη Μέση Ανατολή
Το Έργο δεδομένων τοποθεσίας και συμβάντων ένοπλων συγκρούσεων ACLED παρουσιαζει την παρούσα πολεμική κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Επιμέλεια: Γιάννης Πεγειώτης
Το Έργο δεδομένων τοποθεσίας και συμβάντων ένοπλων συγκρούσεων (ACLED) είναι ένα έργο συλλογής, ανάλυσης και χαρτογράφησης κρίσεων αποσπασματικών δεδομένων. Το ACLED συλλέγει πληροφορίες για τις ημερομηνίες, τους πρωταγωνιστες, τις τοποθεσίες, τα θύματα και τους τύπους όλων των αναφερόμενων πολιτικών βίας και εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σε όλο τον κόσμο. Η ομάδα ACLED διεξάγει αναλύσεις για να περιγράψει, να εξερευνήσει και να δοκιμάσει σενάρια συγκρούσεων και καθιστά τόσο τα δεδομένα όσο και την ανάλυση ανοιχτά για δωρεάν χρήση από το κοινό.
Γάζα: Η κατάπαυση του πυρός καταρρέει καθώς το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς
Στις 18 Μαρτίου, το Ισραήλ επανέλαβε εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Γάζα μετά από σχεδόν δύο μήνες κατάπαυσης του πυρός, με το ACLED να καταγράφει περισσότερα από 300 αεροπορικά πλήγματα τον Μάρτιο — σχεδόν 10 φορές τα αεροπορικά πλήγματα τον Φεβρουάριο. Η κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε αφού η Χαμάς απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για παράταση της εκεχειρίας με αντάλλαγμα 15 Ισραηλινούς ομήρους, υποστηρίζοντας ότι υπονόμευε τη δεύτερη φάση της συμφωνίας που αποσκοπούσε σε μόνιμη κατάπαυση του πυρός.
Στο πλαίσιο της ανανεωμένης επίθεσης, τα ισραηλινά στρατεύματα επέκτειναν την ουδέτερη ζώνη, ανακαταλαμβάνοντας το ανατολικό τμήμα του διαδρόμου Netzarim και αποσυνδέοντας εν μέρει τη βόρεια και τη νότια Γάζα. Τα στρατεύματα προχώρησαν στο Bait Lahiya και κινήθηκαν από το διάδρομο της Φιλαδέλφειας προς το στρατόπεδο Rafah και το al-Mawasi, περικυκλώνοντας την περιοχή Tal al-Sultan δυτικά της Rafah. Η Χαμάς και άλλες ένοπλες ομάδες απέφυγαν τις άμεσες συγκρούσεις, αλλά εκτόξευσαν αρκετές ρουκέτες προς το Ισραήλ, χωρίς να προκληθούν θύματα ή υλικές ζημιές. Συνολικά, οι ισραηλινές επιχειρήσεις οδήγησαν σε περίπου 950 θανάτους μεταξύ Παλαιστινίων τον Μάρτιο, συμπεριλαμβανομένων αμάχων, μαχητών και ανώτατων αξιωματούχων και διοικητών – έξι φορές μεγαλύτεροι από τους θανάτους που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο. Συγκεκριμένα, μεταξύ των νεκρών ήταν τέσσερα μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένου του Ισμαήλ Μπαρχούμ, του επικεφαλής της πολιτικής και οικονομικής διοίκησης της Χαμάς στη Γάζα.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν «υπό πυρά» έως ότου αφοπλιστεί η Χαμάς και οι ηγέτες της αποχωρήσουν από τη Γάζα. Ενώ η Χαμάς συνεχίζει να βλέπει τον αφοπλισμό ως «κόκκινη γραμμή», έχει δείξει ευελιξία στην απελευθέρωση πέντε ζωντανών ομήρων με αντάλλαγμα μια εκτεταμένη κατάπαυση του πυρός και την αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Περιορισμένες διαδηλώσεις κατά της Χαμάς εμφανίστηκαν τον Μάρτιο στη Γάζα, οι πρώτες από τον Φεβρουάριο του 2024, εντείνοντας την πίεση στην ομάδα εν μέσω αυξανόμενης δημόσιας δυσαρέσκειας. Η έναρξη μιας νέας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης στις 2 Απριλίου πιθανότατα θα αυξήσει την πίεση στη Χαμάς αποτρέποντας περαιτέρω την ανθρωπιστική βοήθεια και στοχεύοντας νέες περιοχές.
Λίβανος-Ισραήλ: Οι νέες εντάσεις απειλούν την κατάπαυση του πυρός εν μέσω περιφερειακών αναταραχών
Ο Μάρτιος είδε τις εντάσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ να κλιμακώνονται στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη ισχύος της εκεχειρίας τον Νοέμβριο του 2024, με την ACLED να καταγράφει 100% αύξηση στις αεροπορικές επιδρομές και τις επιθέσεις με drone από τον ισραηλινό στρατό στον Λίβανο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2025 και τον υψηλότερο αριθμό αεροπορικών επιδρομών στον Λίβανο από τον Νοέμβριο του 2024.
Στις 22 και 28 Μαρτίου, εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τον Λίβανο στο Ισραήλ για πρώτη φορά μετά την εκεχειρία του Νοεμβρίου 2024. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη, υπονοώντας μια άλλη φατρία στη σφαίρα επιρροής της. Ανεξάρτητα από την ανάμειξη της Χεζμπολάχ, οι επιθέσεις έγιναν εν μέσω αυξανόμενων περιφερειακών εντάσεων, συμπεριλαμβανομένων των ανανεωμένων μαχών στη Γάζα, του εορτασμού της Ημέρας του Αλ Κουντς στις 28 Μαρτίου —μια ετήσια εκδήλωση αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή υπόθεση— και των επιθέσεων των Χούτι από την Υεμένη. Σε απάντηση, το Ισραήλ πραγματοποίησε εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών κατά της Χεζμπολάχ, θεωρώντας την κυβέρνηση του Λιβάνου υπεύθυνη για τη μη χαλάρωση της Χεζμπολάχ.
Εκτός από την έντασή τους, οι αεροπορικές επιδρομές ξεχώρισαν για τον υψηλό αριθμό αναφερόμενων θανάτων —πάνω από 30, τον υψηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2024— και το διευρυμένο γεωγραφικό τους εύρος. Συγκεκριμένα, στις 28 Μαρτίου, το Ισραήλ χτύπησε τη Βηρυτό για πρώτη φορά μετά την κατάπαυση του πυρός, σηματοδοτώντας μια αλλαγή από προηγούμενες επιθέσεις που επικεντρώθηκαν στο νότιο Λίβανο και τη Μπεκάα, όπου ο Ισραηλινός Στρατός ισχυρίζεται ότι στόχευε υποδομές και αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ. Η κατάπαυση του πυρός έχει παραμείνει μέχρι στιγμής σε ισχύ παρά τις ανανεωμένες αυτές αναζωπυρώσεις, αλλά οι περιφερειακές εντάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επανέναρξης των μαχών στη Γάζα και των επιδρομών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των Χούτι στην Υεμένη, απειλούν την εύθραυστη εκεχειρία στον Λίβανο.
Συρία: Το Ισραήλ εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές και τις εισβολές του στη νότια Συρία
Τον Μάρτιο, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στις νότιες επαρχίες της Συρίας με στόχο την αποστρατιωτικοποίηση της περιοχής και τη δημιουργία μιας νέας ζώνης ασφαλείας. Οι επιχειρήσεις επικεντρώθηκαν κυρίως στις επαρχίες al-Qunaytira, Daraa και Rural Damascus, ενισχύοντας την ανοδική τάση που παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο , με τη βία να διπλασιάζεται τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο συριακό έδαφος αυξήθηκαν κατά 140% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα και παρουσίασαν γεωγραφική επέκταση. Ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν οκτώ αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές θέσεις της Συρίας στην επαρχία Χομς – με στόχο πρώην φυλάκια του συριακού στρατού που σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από τις δυνάμεις των νέων αρχών της Συρίας – και αεροπορικές βάσεις.
Επιπλέον, οι επίγειες εισβολές αυξήθηκαν κατά 30%, με περίπου 35 να καταγράφονται τον Μάρτιο, από 25 τον Φεβρουάριο. Αυτές οι ενέργειες επέτρεψαν την επέκταση της περιοχής των επιχειρήσεων του Ισραήλ στην al-Qunaytira και τη Daraa, οδηγώντας στην καταστροφή αρκετών θέσεων του συριακού στρατού και εντατικοποιήθηκαν οι επιθέσεις σε αστική περιουσία. Αυτή η κλιμάκωση κορυφώθηκε με μια επίθεση στο χωριό Kuya στη Daraa στις 25 Μαρτίου, όπου οι κάτοικοι της περιοχής έριξαν προειδοποιητικές βολές για να αποτρέψουν τις ισραηλινές δυνάμεις να προχωρήσουν στο χωριό. Σε απάντηση, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή και βομβάρδισαν το χωριό, σκοτώνοντας τουλάχιστον έξι πολίτες.
Υεμένη: Οι ΗΠΑ ξεκινούν την πιο εντατική εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών μέχρι σήμερα
Τον Μάρτιο, οι αμερικανικές δυνάμεις επανέλαβαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων των Χούτι με πρωτοφανή ένταση, μετά τη διακοπή των επιχειρήσεων μετά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα στις 19 Ιανουαρίου. Το ACLED καταγράφει 136 αεροπορικές επιδρομές από τις 15 Μαρτίου — ο μεγαλύτερος αριθμός αεροπορικών επιδρομών των ΗΠΑ στην Υεμένη μέσα σε έναν μήνα από την έναρξη της κάλυψης το 2015. Αυτή η ανανεωμένη εκστρατεία προέκυψε από δύο σημαντικές εξελίξεις: την καταχώριση των Χούτι από τις ΗΠΑ ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση στις 4 Μαρτίου και την κατάρρευση της Χαμάς που ανακοίνωσε την απαγόρευση, την οποία απαγόρευσε. Ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα μια εβδομάδα αργότερα. Η άνευ προηγουμένου κλίμακα του οφείλεται επίσης στην επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να σπάσει με τις πολιτικές του προκατόχου της έναντι της κρίσης της Ερυθράς Θάλασσας.
Ο δηλωμένος στόχος της Ουάσιγκτον είναι να αποκαταστήσει την αποτροπή υποβαθμίζοντας τις δυνατότητες των Χούτι να εξαπολύσουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, στέλνοντας ταυτόχρονα ένα μήνυμα στο Ιράν. 17 επιδρομές των ΗΠΑ στόχευσαν στρατιωτικά στρατόπεδα Χούτι, αποθήκες, εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων και περιοχές πολιτών, με περίπου το 80% των επιθέσεων να επικεντρώνονται στην πρωτεύουσα, Σαναά, και στις δύο επαρχίες της Σαάντα και της Χουντάιντα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χτυπήματα σκότωσαν τουλάχιστον 122 άτομα, αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν σημαντικά. Ειδικότερα, η αναλογία των αξιωματικών των Χούθι προς τα θύματα αμάχων είναι ασαφής. Ωστόσο, με βάση τα μοιρολόγια των Χούτι και τις αναφορές από πηγές κατά των Χούτι, είναι εύλογο ότι μεταξύ εκείνων που στοχοποιήθηκαν ήταν ανώτερα μέλη της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων διοικητών που ήταν υπεύθυνοι για τις επιχειρήσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα και συγγενών του αρχηγού της ομάδας (
Οι Χούτι απάντησαν στα πλήγματα εξαπολύοντας τουλάχιστον 24 επιθέσεις με drone και πυραύλους εναντίον αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και εναντίον του Ισραήλ, αλλά γλίτωσαν την εμπορική ναυτιλία, επαναλαμβάνοντας ένα μοτίβο που παρατηρείται από τον Σεπτέμβριο του 2024 . Οι επιθέσεις τους απέτυχαν σταθερά να χτυπήσουν τους επιδιωκόμενους στόχους ή αναχαιτίστηκαν από τις δυνάμεις των ΗΠΑ ή του Ισραήλ. Συγκεκριμένα, η ομάδα δεν ακολούθησε την απειλή της να στοχεύσει ισραηλινά εμπορικά πλοία.
Διεθνή
Τί συνέβηκε με τον βομβαρδισμό της World Central Kitchen
Το τραγικό συμβάν αποκάλυψε και τότε την ανομοιομορφία διοίκησης της Ισραηλινής πολεμικής μηχανής στην εμπόλεμη περιοχή της Γάζας. Κατι που πιθανόν να συμβαίνει και σήμερα.

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟ ΤΗΣ World Central Kitchen
ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΜΕΤΑ…
«Κάθε διοικητής φτιάχνει τους δικούς του κανόνες»
Η εφημερίδα Haaretz και η TIMES OF ISRAEL εικονογραφησαν προ καιρού τις ποικίλες πολεμικες πρακτικες των Ισραηλινων διοικητων στην τότε εμπολεμη Γαζα
ΣΤΟΝ ΑΠΟΗΧΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΝΕΚΡΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΠΟΜΠΗΣ ΤΗΣ World Central Kitchen
Εν τω μεταξύ, το βράδυ εκείνης της Τρίτης, η εφημερίδα Haaretz μίλησε με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, οι οποίες αποκάλυψαν ότι η αιτία του πλήγματος ήταν απειθάρχητοι, διοικητές, όχι η έλλειψη συντονισμού μεταξύ του IDF και του WCK.
Πηγή του κλάδου πληροφοριών είπε στη Haaretz ότι η Νότια Διοίκηση του IDF «γνωρίζει ακριβώς ποια ήταν η αιτία της επίθεσης: στη Γάζα, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει».
Οι κανονισμοί του στρατού απαιτούν τελικές εγκρίσεις από τους διοικητές των μεραρχιών ή από αυτούς που βρίσκονται πάνω από αυτούς προτού πραγματοποιηθούν χτυπήματα σε ευαίσθητους στόχους, όπως οι νηοπομπές βοήθειας.
Αλλά στη Γάζα, «κάθε διοικητής φτιάχνει τους δικούς του κανόνες» και τη δική του ερμηνεία των κανόνων εμπλοκής, είπε τότε η πηγή στη Haaretz, η οποία είπε ότι δεν είναι σαφές εάν τα χτυπήματα στη συνοδεία έλαβαν ποτέ την τελική έγκριση.
Η πηγή πληροφοριών σημείωσε την απόφαση του IDF να δημιουργήσει έναν νέο κόμβο συντονισμού μεταξύ της COGAT – που διευκολύνει την παράδοση βοήθειας για το Ισραήλ – και της Νότιας Διοίκησης, αλλά επέμεινε ότι αυτό δεν θα έλυνε το πρόβλημα, καθώς υπάρχουν ήδη παρόμοια κέντρα.
«Δεν έχει σχέση με τον συντονισμό… Μπορείτε να δημιουργήσετε άλλες είκοσι διοικήσεις ή πολεμικές αίθουσες, αλλά αν κάποιος δεν αποφασίσει να βάλει τέλος στη συμπεριφορά ορισμένων από τα στρατεύματα μέσα στη Γάζα, θα δούμε περισσότερα περιστατικά όπως αυτό, », είπε η πηγή στη Haaretz.
Τα ανώτερω τεκμηριωνονται και από τις ποικίλες αρνησεις διοικησεων η υποδιοικησεων σε καραβανια και αποστολες Βοηθειας εκείνη την περίοδο όπως φαίνουνται πιο κάτω
” Συνολικά, από την 1η Μαρτίου, του 2024 το 48 τοις εκατό (29 από τις 60) των αποστολών βοήθειας στη βόρεια Γάζα διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, συμπεριλαμβανομένης μιας που αρχικά διευκολύνθηκε αλλά αργότερα παρεμποδίστηκε, το 30 τοις εκατό (18) αρνήθηκαν και 22 τοις εκατό (13) αναβλήθηκαν ή αποσύρθηκαν.”Οι αποστολες Βοηθειας στη Βόρεια Γαζα παραμενουν στο ελεος της Βασίλης ανορθοδοξης αρχης Κάθε διοικητής η υποδιοικητης η επικεφαλης σημειου ελεγχου στη Βόρεια Γαζα η τα ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ της φτιάχνει τους δικούς του κανόνες»
Καλύτερη ήταν η κατάσταση στα Νότια της Γαζας αλλά υπηρχαν κι εκεί οι αρνητικοί διοικητες,υποδιοικητες ισραηλινοι στρατιωτικοι καθώς και οι ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ των σημειων ελέγχου:
” Επιπλέον, από 187 αιτήματα αποστολής βοήθειας για περιοχές νότια της Γάζας που απαιτούν συντονισμό, το 80 τοις εκατό (150) διευκολύνθηκαν από τις ισραηλινές αρχές, το 10 τοις εκατό (19) απορρίφθηκαν και το 10 τοις εκατό (18) αναβλήθηκαν “
Το τραγικό συμβαν αποκαλυψε και τότε την ανομοιομορφια διοικησης της Ισραηλινης πολεμικης μηχανης στην εμπολεμης περιοχή της Γαζας.Κατι που πιθανόν να συμβαίνει και σήμερα.
Διεθνή
Ουκρανία: Πολύνεκρο ρωσικό πλήγμα στη γενέτειρα του Ζελένσκι – 19 νεκροί, 60 τραυματίες
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 60 έχουν τραυματιστεί ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές, δίνοντας νέο απολογισμό για ένα από τα πιο πολύνεκρα πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων.

Αυξάνεται ο απολογισμός από το ρωσικό πλήγμα σε συνοικία της πόλης της κεντρικής Ουκρανίας Κριβιί Ριχ, από όπου κατάγεται ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τουλάχιστον 18 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 60 έχουν τραυματιστεί ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές, δίνοντας νέο απολογισμό για ένα από τα πιο πολύνεκρα πλήγματα των τελευταίων εβδομάδων.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τον Σερχίι Λισάκ, τον περιφερειάρχη του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη Κρεβί Ρι, έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, και τουλάχιστον 61 τραυματίες, ανάμεσά τους 12 παιδιά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώθηκε επίσης επίθεση περί τις 23:00 με drones, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε την επίθεση, που απέδειξε ξανά κατά τον ίδιο ότι η Μόσχα «δεν θέλει κατάπαυση του πυρός», καθώς συνεχίζονται οι διπλωματικές επαφές υπό την πίεση των ΗΠΑ.
«Κάθε επίθεση με πυραύλους και drones αποδεικνύει πως η Ρωσία δεν θέλει παρά μόνο πόλεμο. Και μόνο η διεθνής πίεση στη Ρωσία και όλες οι δυνατές προσπάθειες για να ενισχυθεί η Ουκρανία, η αντιαεροπορική μας άμυνα και οι ένοπλες δυνάμεις μας, θα επιτρέψουν να οριστεί πότε θα τελειώσει αυτός ο πόλεμος», πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι μέσω Telegram.
Στο νυχτερινό διάγγελμά του αργότερα ανέφερε πως, σύμφωνα με τα «προκαταρκτικά στοιχεία», επρόκειτο για πλήγμα με βαλλιστικό πύραυλο.
«Ο πύραυλος έπληξε περιοχή κοντά σε κατοικίες, παιδική χαρά, δρόμους. Αυτοί που μπορούν και κάνουν τέτοια πράγματα δεν είναι άνθρωποι, είναι καθάρματα», ξέσπασε ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Στοχευμένο το πλήγμα, ισχυρίζεται η Μόσχα
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας από την πλευρά του ανακοίνωσε πως εξαπέλυσε «πλήγμα ακριβείας με πύραυλο» που είχε «εκρηκτική γόμωση» εναντίον εστιατορίου όπου «ήταν συγκεντρωμένοι διοικητές μονάδων και δυτικοί σύμβουλοι».
Φωτογραφίες που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών της Ουκρανίας εικονίζουν πολλούς νεκρούς, ανάμεσά τον έναν πεσμένο σε τραμπάλα παιδικής χαράς.
Πυροσβέστες έσβησαν πυρκαγιές και πέντε κτίρια υπέστησαν ζημιές εξαιτίας του βομβαρδισμού, ανέφερε μέσω Telegram ο Ιχόρ Κλιμένκο, ο υπουργός Εσωτερικών.
Ο πιο πρόσφατος απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από τον Σερχίι Λισάκ, τον περιφερειάρχη του Ντνιπροπετρόφσκ, όπου υπάγεται διοικητικά η πόλη Κρεβί Ρι, έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους εννιά παιδιά, και τουλάχιστον 61 τραυματίες, ανάμεσά τους 12 παιδιά.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, σημειώθηκε επίσης επίθεση περί τις 23:00 με drones, η οποία είχε αποτέλεσμα να σκοτωθεί άλλος ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν άλλοι τρεις.
Συχνά πλήγματα
Η πόλη, που απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα από το μέτωπο, γίνεται συχνά στόχος αεροπορικών επιδρομών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Προπολεμικά, ο πληθυσμός της έφτανε τους 600.000 ανθρώπους.
Ukrainian paramedics start CPR on a little boy gravely wounded in today’s Russian ballistic missile strike with cluster munitions next to playground in Kryvyi Rih.
The paramedics say he barely had a pulse. The parents can be heard pleading for his life.
26 killed, incl. 6 kids pic.twitter.com/zuColi1jFp
— Visegrád 24 (@visegrad24) April 4, 2025
Την Τετάρτη, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 14 τραυματίστηκαν όταν η πόλη χτυπήθηκε επίσης από ρωσικό πύραυλο. Στις αρχές Μαρτίου, παρόμοιο πλήγμα σε ξενοδοχείο της πόλης στοίχισε τη ζωή σε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους επτά, σύμφωνα με τις αρχές.
Ο κ. Ζελένσκι επέμεινε χθες στο ότι «η Αμερική, η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος έχουν τη δυνατότητα να αναγκάσουν τη Ρωσία να εγκαταλείψει τον τρόμο και τον πόλεμο».
«Η Ρωσία βομβαρδίζει κάθε μέρα. Κόσμος σκοτώνεται κάθε μέρα», τόνισε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
Αναλύσεις2 εβδομάδες πριν
Μάικλ Ρούμπιν στη Hellas Journal: Η σύλληψη Ιμάμογλου σηματοδοτεί ότι ο Ερντογάν θα απελευθερώσει τον Οτζαλάν μέσα σε νεκροσακούλα!
-
Άμυνα1 μήνα πριν
Ισραηλινή δημοσιογράφος: “Με τη διάλυση του NATO η Τουρκία θα βρεθεί σε μεγάλο κίνδυνο! Θα χωριστεί στα δύο”
-
Πολιτική2 μήνες πριν
Έρχεται «τσουνάμι» αποκαλύψεων και στην Ελλάδα για USAID! Οι ΜΚΟ του Soros και οι Πρέσπες του Τσίπρα
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Έλληνας από τον Δομοκό αιχμάλωτος των Ουκρανών
-
Πολιτική3 μήνες πριν
Αποκάλυψη Στρος Καν! Με έφαγαν οι ΗΠΑ όπως και τον Καραμανλή!
-
Απόψεις2 μήνες πριν
Διαβεβαιώνω τον κ. Μητσοτάκη ότι η κυβέρνησή του δεν έχει μέλλον
-
Πολιτική1 μήνα πριν
Συναγερμός από τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης! “Αθόρυβος εποικισμός – Βούλγαροι και Τούρκοι αγοράζουν σπίτια στην περιοχή”
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Ο Τραμπ δεν ξεχνά τί έκανε η Ελλάδα!