ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε νέο ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ένα ακόμη χρόνο. Η διαδικασία πέρασε από διάφορες φάσεις καθώς υπήρξαν μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας διαφορετικές προσεγγίσεις σε σειρά θεμάτων.  Η ουσία, ωστόσο, έγκειται στο γεγονός ότι η θητεία ανανεώθηκε καθώς το συλλογικό αυτό όργανο των κρατών-μελών του Διεθνούς Οργανισμού, αντιλαμβάνεται πως η παρούσα κατάσταση στο νησί, η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών από την Τουρκία, καθιστά αναγκαία την παρουσία Ειρηνευτικών Δυνάμεων.

ΣΤΟ ψήφισμα υπάρχουν θετικές αναφορές, όπως αυτή για τις τουρκικές παραβιάσεις στην περίκλειστη περιοχή της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη θέση του για το καθεστώς της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων και επαναλαμβάνει «την έκκλησή του για άμεση ανάκληση όλων των ενεργειών οι οποίες δεν συνάδουν με τα εν λόγω ψηφίσματα, ενώ επαναλαμβάνει επίσης την έκκλησή του προς τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το καθεστώς στην περιοχή των Στροβιλιών ως ήταν πριν τον Ιούνιο του 2000».

ΕΙΝΑΙ σαφές πως στο κείμενο του ψηφίσματος διαπιστώνεται και μια προσπάθεια, όπως κάθε φορά δηλαδή, τήρησης ίσων αποστάσεων μεταξύ θύματος και θύτη. Τούτο γίνεται με την επίκληση ότι ξεκινά μια νέα προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό, διά της νέας απεσταλμένης του Γ.Γ. του ΟΗΕ.

ΤΗΝ ίδια ώρα, η κατοχική πλευρά αξιοποίησε την ευκαιρία της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για να επαναλάβει τις γνωστές ανεδαφικές, παράνομες και παράλογες αξιώσεις της. Προφανώς και δεν έχουν κουραστεί οι εγκάθετοι της Άγκυρας στην κατεχόμενη περιοχή και συνεχίζουν να επιμένουν στη σύναψη χωριστής συμφωνίας του ψευδοκράτους με τα Ηνωμένα Έθνη ώστε να μπορεί, όπως υποστηρίζουν, «να λειτουργεί απερίσπαστα» η Ειρηνευτική Δύναμη. Δηλαδή, να υπάρξει χωριστή συμφωνία ΟΗΕ– αποσχιστικής οντότητας για να μπορεί η ΟΥΝΦΙΚΥΠ να διακινείται στα κατεχόμενα. Ούτε νομικά ούτε πολιτικά τούτο είναι εφικτό.

Η ΚΑΤΟΧΙΚΗ πλευρά βρήκε την ευκαιρία να επαναλάβει πως «η μόνη ρεαλιστική λύση στο νησί σήμερα είναι τα δυο υφιστάμενα κράτη να αναπτύξουν σχέσεις καλής γειτονίας». Βρήκε την ευκαιρία να τορπιλίσει την όποια προοπτική συνεννόησης. Τα επαναλαμβάνουν οι Τούρκοι όλα αυτά παρόλο που ξεκίνησε μια νέα προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού στο Κυπριακό.

ΤΕΛΙΚΑ η τήρηση ίσων αποστάσεων, η προσπάθεια να καταλογιστούν ευθύνες και στις δυο πλευρές, όχι μόνο δεν αποδίδει αλλά αποθρασύνει την κατοχική πλευρά.