Η ΑΘΗΝΑ Μιχαηλίδου για το σκοπό της εκεί μετάβασης της ανέφερε ότι «θα ζητήσουμε να έχουν ίση μεταχείριση, όπως τα άλλα παιδιά. Να έχουν το δικαίωμα και αυτό να υλοποιείται στην πράξη, της πρόσβασης στα βιβλία τους, στους εκπαιδευτικούς τους. Το να μπορεί να επισκεφθεί, για παράδειγμα, το Ριζοκάρπασο ο Επιθεωρητής του σχολείου, κάτι που αυτή την στιγμή δεν επιτρέπεται, να μπορεί να γίνεται το μάθημα απρόσκοπτα και να μπορούν τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί εκεί να ευημερούν». Και βέβαια τα προβλήματα είναι προφανώς πολύ περισσότερα. Οι άνθρωποι, που ζουν σε συνθήκες κατοχής, υπό τη συνεχή πίεση του Αττίλα, γνωρίζουν τις δυσκολίες, που πολλές φορές είναι ανυπέρβλητες.

ΠΑΡΟΛΑ αυτά οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αντέχουν. Το σχολείο λειτουργεί με τόσες πολλές δυσκολίες και εμπόδια και αντέχει. Κι αυτό οφείλεται στις αντοχές και την αποφασιστικότητα όλων των συντελεστών.

ΓΙ αυτό συνεπώς και έχει σημασία αυτή η επίσκεψη της υπουργού Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να ενημερώσει, να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης και να ζητήσει τη συμβολή των Βρυξελλών, τη βοήθεια για να βελτιωθούν οι συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργεί το σχολείο, στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Η κ. Μιχαηλίδου προσκλήθηκε για να παρουσιάσει όλα τα προβλήματα. Προβλήματα που δεν είναι γνωστά στις Βρυξέλλες, μην πούμε πως δεν είναι ούτε ευρέως γνωστά και στην κυπριακή κοινωνία.

ΜΕΤΑ την μετάβαση τη κ. Αθηνάς Μιχαηλίδου στην Επιτροπή Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, αναμένεται ότι τα μέλη της θα επισκεφθούν το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο. Η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε ότι «έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα το κάνουν με την βοήθεια των (Κύπριων) Ευρωβουλευτών μας».

ΑΣ ελπίσουμε πως τόσο η μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες  όσο και η άλλη στην κατεχόμενη Καρπασία, θα βοηθήσουν  την προσπάθεια αυτή. Θα βοηθήσουν τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, το σχολείο, που λειτουργεί σε συνθήκες συνεχιζόμενης κατοχής. Δεν μπορεί στην εποχή μας, παιδιά να βιώνουν την κατοχή και στην εκπαίδευσή τους.