Σε μία περίοδο οξυμένων γεωπολιτικών εντάσεων και εν μέσω φόβων για μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, το Ιράν αντί να αυξήσει… «μαζεύει» την πυρηνική απειλή. Την απροσδόκητη αυτή εξέλιξη ανακοίνωσαν επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙAΕΑ), της αρμόδιας ρυθμιστικής αρχής του ΟΗΕ.

Τους τελευταίους τρεις μήνες το Ιράν μείωσε το απόθεμά του σε ουράνιο υψηλού βαθμού εμπλουτισμού, δηλαδή ουράνιο που είναι σχεδόν κατάλληλο για βόμβες – μια κίνηση που  έρχεται να κάμψει ελαφρώς τις ανησυχίες για τις επιδιώξεις της Τεχεράνης.

Μείωση 5% κόντρα στις προβλέψεις

Το επίπεδο ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού (60%) του Ιράν έχει μειωθεί κατά 5% από τον Νοέμβριο, ύστερα από αύξηση κατά 5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Είναι η πρώτη φορά από το 2021, που καταγράφεται μείωση και τα στοιχεία αυτά θεωρούνται ευχάριστη – έκπληξη, χωρίς ωστόσο να επιτρέπουν εφησυχασμό.

Αλλά μπορεί αν θέλει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα

Όπως διευκρίνισε η ΙΑΕΑ η Ισλαμική Δημοκρατία εξακολουθεί να διαθέτει αρκετή τεχνική τεχνογνωσία και υλικό για να τροφοδοτήσει αρκετά πυρηνικά όπλα εντός εβδομάδων – εάν βεβαίως το επιδιώξει.

Να θυμίσουμε ότι τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον πολιτοφυλακών, που συνδέονται με την Τεχεράνη, στη Συρία και το Ιράκ ως αντίποινα για επίθεση με drone που σκότωσε τρεις Αμερικανούς στρατιώτες. Ωστόσο είναι σαφές πως ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν επιθυμούν μία άμεση σύγκρουση.

Τι ποσότητα χρειάζεται για πυρηνική βόμβα

Στην εμπιστευτική τριμηνιαία έκθεσή της, που εστάλη στα κράτη – μέλη τη Δευτέρα, η Διεθνής  Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας ανέφερε συγκεκριμένα ότι το Ιράν μείωσε τα αποθέματά του εμπλουτισμένου ουρανίου κατά 6,8 κιλά στα 121,5 κιλά σε σχέση με τα τέλη Οκτωβρίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε το Ιράν θα χρειαζόταν λιγότερο από δύο εβδομάδες για να μετατρέψει το εμπλουτισμένο σε ποσοστό 60% ουράνιο, σε ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 90%.

Ειδικοί υπολογίζουν ότι το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 42 κιλά ουρανίου εμπλουτισμένου έως 60% για να κατασκευάσει μια πυρηνική βόμβα.

Με πληροφορίες από Bloomberg, WSJ