Weather Icon

Hurriyet: «Βλέπει» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες παρόμοια με της Λιβύης

Hurriyet: «Βλέπει» συμφωνία Τουρκίας – Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες παρόμοια με της Λιβύης

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει σημαντική θέση στη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι

«Καζάν-καζάν», δηλαδή win-win, χαρακτηρίζει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο, μετά από δώδεκα χρόνια, και τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αναφέροντας ότι οι δυο χώρες θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες, «παρόμοια» με αυτή που έχει συνάψει με τη Λιβύη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μέση Ανατολή, με προηγούμενο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο Τούρκος πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει στο Κάιρο τον Σίσι και να συζητήσουν, εκτός από τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Γάζα, αλλά και θέματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «ιστορική» επίσκεψη, η οποία πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι εντάσεις αυξάνονται στην περιοχή. Η Hurriyet αναφέρει ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας, οι οποίες είχαν εισέλθει σε περίοδο στασιμότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, «θεωρούνται σημαντικές για τη σταθερότητα και το μέλλον της περιοχής».

Ανατολική Μεσόγειος

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει σημαντική θέση στη συνάντηση Ερντογάν – Σίσι, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι η συνεργασία στην περιοχή αναμένεται να βρεθεί στην ατζέντα των συνομιλιών στο Κάιρο.

Για το ενδεχόμενο συμφωνίας Τουρκίας-Αιγύπτου γράφει: «Με τη Συμφωνία για την Οριοθέτηση των Ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης, οι δύο χώρες έχουν κερδίσει χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής και εκτιμάται ότι παρόμοια συμφωνία μπορεί να συναφθεί και με την Αίγυπτο. Αναφέρεται ότι αν γίνει αυτή η συμφωνία, θα κερδίσουν και οι δύο χώρες».

Γάζα και Λιβύη επί τάπητος

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το Παλαιστινιακό είναι ένα από τα σημαντικότερα θέματα στα οποία η Τουρκία και η Αίγυπτος συμφωνούν στην εξωτερική τους πολιτική. «Η ατζέντα των Ερντογάν και Σίσι περιλαμβάνει τις ισραηλινές επιθέσεις στην Παλαιστίνη, μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανταλλαγή κρατουμένων και ανθρωπιστική βοήθεια», αναφέρει, ενώ προσθέτει πως από τις 7 Οκτωβρίου, η Τουρκία συντονίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την απομάκρυνση ατόμων από τη Γάζα, μέσω της Αιγύπτου, σε συντονισμό με το Κάιρο.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι η πρόσφατη κατάσταση στη Λιβύη θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν διαφορετικές θέσεις όσον αφορά τη Λιβύη, σημειώνει. «Ενώ η Τουρκία συνεργάζεται με την αναγνωρισμένη από τα Ηνωμένα Έθνη Μεταβατική Κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη, η Αίγυπτος υποστηρίζει το Εθνικό Κοινοβούλιο της Λιβύης και τις δυνάμεις του Χάφταρ που ελέγχουν τα ανατολικά της χώρας. Ένας αυξημένος πολιτικός διάλογος μεταξύ της Άγκυρας και της Αιγύπτου αναμένεται να μειώσει τις διαφορές τους σχετικά με τη Λιβύη».

liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube