Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Φινλανδία 28 Φεβρουαρίου 2024

Γιώργος Σιδέρης στη Hellas Journal: Εντυπωσιασμένος ο Δένδιας με το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας

Γιώργος Σιδέρης στη Hellas Journal: Εντυπωσιασμένος ο Δένδιας με το φινλανδικό μοντέλο εφεδρείας

Πρώτη γεύση από το φινλανδικό μοντέλο στράτευσης και εφεδρείας για τον Νίκο Δένδια

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL – Ελσίνκι

Μία πρώτη γεύση από το φινλανδικό μοντέλο στρατού, πήρε ο Νίκος Δένδιας.

Ο Υπουργός Αμυνας επισκέπτεται την Φινλανδία, το μοντέλο στρατιωτικής εφεδρείας της οποίας η Ελλάδα σκέπτεται να προσαρμόσει στις ανάγκες της.

Ο κ. Δένδιας παρευρέθη στο κέντρο αριστείας και αντιμετώπισης υβριδικών απειλών όπου μάλιστα υπηρετούν και δύο Έλληνες αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολούθως, επισκέφθηκε στρατόπεδο έξω από το Ελσίνκι. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο εκπαιδεύει νέους οπλίτες με επιχειρησιακό σκοπό την άμυνα και υπεράσπιση της πρωτεύουσας.

Η εκπαίδευσή τους δίδει έμφαση στις μάχες εντός «αστικού περιβάλλοντος».

Στο εν λόγω στρατόπεδο τού έγινε αναλυτική παρουσίαση του φινλανδικού μοντέλου. Η παρουσίαση διήρκεσε πάνω από μια ώρα ενώ ο ίδιος ο κ. Δένδιας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εκπαιδευόμενους. [Και επειδή των… Ελλήνων οι κοινότητες απαντώνται παντού, ανάμεσα τους βρέθηκε και ένας ελληνοφινλανδός!]

  • Σε δήλωσή του στην ΕΡΤ, ο κ. Δένδιας ανέφερε: »Κατ’ αρχήν, βέβαια, θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη, εκτεταμένη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας στρατιωτικός. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα.
    Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στο στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή. Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών.
    Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

 

Το φινλανδικό μοντέλο

Σύμφωνα με το Σύνταγμα της Φινλανδίας, κάθε Φινλανδός πολίτης είναι υποχρεωμένος να συμμετέχει στην εθνική άμυνα. Κάθε άνδρας Φινλανδός πολίτης ηλικίας 18-60 ετών είναι υπόχρεος στρατιωτικής θητείας, οι δε γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για στρατιωτική θητεία σε εθελοντική βάση. Ένας υπόχρεος για στρατιωτική θητεία πρέπει να εκπληρώσει είτε ένοπλη ή άοπλη στρατιωτική θητεία είτε μη στρατιωτική (δηλαδή πολιτική) θητεία.

Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, οι στρατεύσιμοι λαμβάνουν στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Μετά την ολοκλήρωσή της συγκαταλέγονται στην εφεδρεία των Φινλανδικών Αμυντικών Δυνάμεων.

Στις πρώτες κλήσεις, καλείται η πλειοψηφία των Φινλανδών νέων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν θα κάνουν στρατιωτική θητεία για κάποιο λόγο. Οι κλήσεις στον στρατό, αναφέρει ο επίσιμηος ιστότοπος της φινλανδικού υπουργείου Αμύνης, θεωρούνται κοινωνικά σημαντικές εκδηλώσεις επειδή «μας επιτρέπουν να προσεγγίσουμε τους νέους και να βοηθήσουμε στην πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού».

Όλοι οι άνδρες που συμπληρώνου τα 18 τους έτη λαμβάνουν κλήση την ίδια χρονιά.

Κατά την κλήση ελέγχεται η καταλληλότητα των στρατευσίμων για υπηρεσία.

Ερωτώνται για τις επιθυμίες τους σχετικά με την υπηρεσία τους, και βάσει αυτών, τούς δίνεται η ημερομηνία έναρξης και η τοποθεσία της υπηρεσίας τους.

Εάν ένας στρατεύσιμος δεν κριθεί ικανός για υπηρεσία, απαλλάσσεται από τη στρατιωτική θητεία εν καιρώ ειρήνης. Ένας στρατεύσιμος μπορεί να ζητήσει αναβολή της ένταξής του στην υπηρεσία για δικαιολογημένο λόγο.

Οι γυναίκες μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εθελοντική στρατιωτική θητεία αποστέλλοντας αίτηση και ακολουθείται ξεχωριστή διαδικασία επιλογής.

Κλιμακωτή διάρκεια

Ανάλογα με την εκπαίδευση, η στρατιωτική θητεία διαρκεί 165, 255 ή 347 ημέρες. Οι απλοί στρατεύσιμοι, ας πούμε όσοι εκπαιδεύονται χωρίς στόχο απόκτησης αξιωματικής βαθμίδας, υπηρετούν για 165 ημέρες. Απλοί στρατεύσιμοι επίσης που εκπαιδεύονται για καθήκοντα που απαιτούν ειδικές δεξιότητες και όσοι ολοκληρώνουν άοπλη υπηρεσία υπηρετούν για 255 ημέρες. Οι στρατεύσιμοι που εκπαιδεύονται για να γίνουν αξιωματικοί, υπαξιωματικοί ή για τα πιο απαιτητικά ειδικά καθήκοντα στην ιεραρχία υπηρετούν για 347 ημέρες. Τέλος η μη στρατιωτική (πολιτική) θητεία διαρκεί 347 ημέρες.

«Η στρατιωτική θητεία παρέχει στους στρατεύσιμους στρατιωτική εκπαίδευση υψηλής ποιότητας. Στη στρατιωτική θητεία, οι στρατεύσιμοι μπορούν επίσης να μάθουν χρήσιμες καθημερινές δεξιότητες και ηγετικές δεξιότητες, καθώς και να αποκτήσουν τεχνογνωσία και για την επαγγελματική ζωή. Υπάρχει ο στόχος να επιτρέπεται στους στρατεύσιμους να αξιοποιήσουν προηγούμενες δεξιότητές τους στα υπηρεσιακά τους καθήκοντα».

ΠΗΓΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ: Φινλανδικό Υπουργείο Αμύνης

Μετά το πέρας της στρατιωτικής θητείας, οι αποστρατευθέντες καθίστανται έφεδροι.

ΠΗΓΗ ΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ: Φινλανδικό Υπουργείο Αμύνης

Οι απλοί στρατιώτες παραμένουν στην εφεδρεία έως ότου γίνουν 50 ετών και υπόκεινται σε επανεκπαίδευση διάρκειας 80 ή 150 ημερών επανεκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην εφεδρεία.

Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί παραμένουν στην εφεδρεία μέχρις ότου συμπληρώσουν τα 60 τους χρόνια, διάστημα κατά το οποίο θα πρέπει να λάβουν -το μέγιστο- 200 ημέρες επαναληπτικής εκπαίδευσης.

Στην επικουρική εφεδρεία ανήκει κάθε άνδρας ηλικίας 18 έως 60 ετών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube