Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , ΗΠΑ 29 Φεβρουαρίου 2024

G7: Παραμένουν διχασμένοι οι ΥΠΟΙΚ για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

G7: Παραμένουν διχασμένοι οι ΥΠΟΙΚ για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας

Επικαλούνται νομικά ζητήματα

Βαθιά διχασμένοι παραμένουν οι αξιωματούχοι της Ομάδας των Επτά (G7) σχετικά το πώς θα χειριστούν το θέμα των “παγωμένων” περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, στο πλαίσιο των διεθνών κυρώσεων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, την ώρα που καθίσταται όλο και δυσκολότερη η οικονομική υποστήριξη προς το Κίεβο.

Την Τετάρτη ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ αμφισβήτησε δημόσια την άποψη της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι είναι νόμιμο να αξιοποιηθούν τα αξίας περίπου 300 δισ. δολαρίων ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν δεσμεύσει χώρες της Δύσης. 

Μιλώντας μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομιών της G7, ο Λεμέρ τόνισε ότι η Γαλλία είναι πεπεισμένη ότι το διεθνές δίκαιο δεν παρέχει επαρκή βάση για να προχωρήσει η κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων και ότι απαιτείται περαιτέρω διαβούλευση επί του θέματος. 

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι οποιεσδήποτε τέτοιες κινήσεις θα πρέπει να καλύπτονται πλήρως από το διεθνές δίκαιο και ότι απαιτείται η υποστήριξη όλων των μελών της Ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομικών του πλανήτη – όπου περιλαμβάνονται εκτός από τη Ρωσία, η Κίνα και άλλες χώρες που έχουν επικρίνει τις ΗΠΑ για τη στάση τους.

Οι αξιωματούχοι της G7 προσπαθούν εδώ και έναν χρόνο για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το τι θα πράξουν με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικών που έχουν δεσμευθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, με τους ηγέτες της G7 να έχουν ζητήσει πιθανές λύσεις μέχρι τον Ιούνιο.

Η συζήτηση των ΥΠΟΙΚ της G7 αυτήν την εβδομάδα, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών της G20 στο Σάο Πάολο, κατέδειξε ότι η απόσταση που τους χωρίζει παραμένει μεγάλη.

Την Τρίτη, η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι υπάρχει “ένα ισχυρό διεθνές δίκαιο, οικονομική και ηθική υπόθεση” για την αξιοποίηση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, είτε με την πλήρη κατάσχεσή τους είτε με τη χρήση τους ως εγγύηση, και πρόσθεσε ότι η “θεωρία των αντιμέτρων” δικαιολογεί μια τέτοια ενέργεια σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Γέλεν υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη δράση για να βοηθηθεί η Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει δυσκολίες στο μέτωπο του πολέμου μετά από δύο χρόνια πολέμου.

Ο Λεμέρ, ερωτηθείς συγκεκριμένα για τη θεωρία των αντιμέτρων, δήλωσε ότι διαφωνεί.

“Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η νομική βάση είναι επαρκής”, τόνισε, υπογραμμίζοντας τη σημασία του κράτους δικαίου -και της ευρείας διεθνούς συναίνεσης- για την εξεύρεση λύσης.

“Αυτή η νομική βάση πρέπει να γίνει αποδεκτή όχι μόνο από τις ευρωπαϊκές χώρες, όχι μόνο από τις χώρες της G7, αλλά από όλα τα κράτη μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, και εννοώ όλα τα κράτη μέλη της G20. Δεν πρέπει να ενισχύσουμε με οποιονδήποτε τρόπο τον διχασμό μεταξύ των χωρών της G20”, ανέφερε.

Η Ρωσία έχει απειλήσει με ισχυρά αντίποινα εάν η Δύση προχωρήσει στην κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της στο εξωτερικό.

Ο Λεμέρ υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρησιμοποιώντας τα απρόσμενα κέρδη από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία έχει κάνει ήδη ένα σημαντικό βήμα, άποψη με την οποία συνηγόρησε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο Λίντνερ είπε στους δημοσιογράφους ότι τάσσεται υπέρ της αξιοποίησης των τόκων που προέρχονται από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας στον πόλεμό της εναντίον της Μόσχας, αποκαλώντας την κίνηση αυτή ένα “ρεαλιστικό βήμα που είναι νομικά ασφαλές και μπορεί να εφαρμοστεί γρήγορα”.

Η Ουάσιγκτον έχει ταχθεί υπέρ αυτής της κίνησης, αλλά υποστηρίζει ότι δικαιολογούνται πιο σημαντικές δράσεις, δεδομένης της εξωφρενικής φύσης της εισβολής της Ρωσίας.

Ο Καναδάς από την πλευρά του συμφωνεί ότι είναι επείγουσα ανάγκη να προχωρήσει η δήμευση των παγωμένων ρωσικών κρατικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθηθεί η Ουκρανία, σύμφωνα με δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών Κρίστια Φρίλαντ την Τρίτη.

Η Φρίλαντ δήλωσε ότι είχε μια μακρά συνομιλία με τη Γέλεν το Σαββατοκύριακο για το θέμα, προσθέτοντας “Εκείνη και εγώ συμφωνούμε 100%”.

Το ζήτημα με την κατάσχεση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό στην παρούσα φάση, δεδομένου του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί όσον αφορά την πρόσθετη βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων που θέλουν να παράσχουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, η οποία έχει μπλοκαριστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικού εκτιμούν ότι θα μπορούσε να χρειαστεί ένας χρόνος ή και περισσότερο προκειμένου να αποδώσουν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία. Κι αυτό γιατί, οι περισσότερες χώρες, αν όχι όλες, που έχουν δεσμεύσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να εγκρίνουν εγχώρια νομοθεσία για να καταστούν δυνατές οι τέτοιου είδους ενέργειες.

Η Γέλεν αναγνώρισε την Τρίτη ότι υπάρχουν κίνδυνοι, αλλά υποβάθμισε τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από ορισμένους Ευρωπαίους ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα υπονόμευε τον ρόλο του δολαρίου ΗΠΑ, του ευρώ ή του ιαπωνικού γιεν ως σημαντικών παγκόσμιων αποθεματικών νομισμάτων.

capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube