Τον τερματισμό του πολέμου και της πολιορκίας της Γάζας, ώστε να επιτραπεί ανεμπόδιστη η παροχή βοήθειας στους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα, θέτουν ως προϋπόθεση οι Χούθι για να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά και πολεμικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον κόλπο του Άντεν.

Οι αντάρτες της Υεμένης, που συνδέονται στενά με το Ιράν, εξαπολύουν αδιάκοπα επιθέσεις από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστινίους.

Ούτε τα αντίποινα από αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να ανακόψουν τη δράση τους. Η Ε.Ε. προσπαθεί να θωρακίσει τη ναυσιπλοΐα με την επιχείρηση «Ασπίδες» στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα με τη φρεγάτα Ύδρα.

«Οι επιχειρήσεις για να βοηθηθεί ο παλαιστινιακός λαός δεν θα σταματήσουν παρά μόνο αφού λάβει τέλος η ισραηλινή επίθεση και η πολιορκία» διεμήνυσε ο εκπρόσωπος των Χούθι, που ελέγχουν σχεδόν όλη τη βόρεια Υεμένη.

Χτυπούν και υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων;

Τα υποθαλάσσια καλώδια δεδομένων στην Ερυθρά Θάλασσα φέρεται να έχουν υποστεί ζημιές, από τότε που οι Χούθι άρχισαν τις επιθέσεις τους. Τουλάχιστον 15 υποθαλάσσια καλώδια περνούν από το στενό Bab al-Mandab στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας, ένα υδάτινο σώμα πλάτους μόλις 26 χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία. Η Υεμένη είναι η βόρεια ακτή του Στενού.

Οι πρώτες αναφορές για ζημιές σε υποβρύχια καλώδια στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης άρχισαν το πρωί της Δευτέρας, με το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Globes να υποστηρίζει ότι τέσσερα καλώδια (EIG, AAE-1, Seacom και TGN-EA) υπέστησαν ζημιά. Η Seacom φέρεται να επιβεβαίωσε ζημιά σε ένα καλώδιο που λειτουργεί σε τμήμα μεταξύ Κένυας και Αιγύπτου. Οι Χούθι δεν έχουν αναλάβει την ευθύνη, αλλά στο παρελθόν είχαν προειδοποιήσει για τέτοιου είδους πλήγματα. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Πηγή: Reuters, Ναυτεμπορική