Αμέσως μετά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 19 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα  με τη συμμετοχή πολεμικών σκαφών από επτά χώρες μέλη, τονίζουν στην Ναυτεμπορική, διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

«Η ευρωπαϊκή αποστολή δεν προβλέπει επιθέσεις στο έδαφος της Υεμένης», σημειώνουν οι ίδιες πηγές και εξηγούν: «Η επιχείρηση Aspides έχει δύο στόχους: Πρώτον, να λειτουργήσει ως αποτρεπτικός παράγοντας στον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η εκτόξευση πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών από τους Χούθι στην Υεμένη. Από την άλλη, ωστόσο, δεν πρέπει να υποτιμάται μια δεύτερη, πιο στρατηγική και πολιτική πτυχή, η οποία αφορά τον ρόλο που μπορεί να αναλάβει η Ευρώπη σε μια περιοχή θεμελιώδους σημασίας ,όπως αυτή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Ένα θεμελιώδες στοιχείο όχι μόνο για την προστασία των εμπορικών θαλάσσιων διαύλων που αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και για να δώσει ένα σήμα παρουσίας στη διεθνή σκηνή σε μια περιοχή πολύ κοντά στα συμφέροντα της Γηραιάς Ηπείρου», τονίζουν στη «Ν» διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

Διττή δομή διοίκησης

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα καταλήξουν και τυπικά στη διοικητική δομή της ναυτικής αποστολής, η οποία θα είναι διττή: Τη θαλάσσια επιχειρησιακή ευθύνη θα έχει Γάλλος ναύαρχος , ενώ η χερσαία διοίκηση της επιχείρησης θα βρίσκεται στη Λάρισα. Η Ιταλία επίσης θα έχει έναν υποδιοικητή.

«Οι Aspides θα είναι μια αμυντική αποστολή για την προστασία των εμπορικών πλοίων που διέρχονται από τις ακτές της Υεμένης, από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, που ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της χώρας», τονίζουν στη «Ν» οι ίδιες πηγές. «Η ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή θα παράσχει στην εμπορική ναυτιλία την προστασία, που προς το παρόν δεν μπορούν να εγγυηθούν οι αμερικανο-βρετανικές επιδρομές της επιχείρησης “Ποσειδώνας Τοξότης” από τα μέσα Ιανουαρίου», σημειώνουν οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και εξηγούν :«Οι θέσεις των Χούθι είναι απλωμένες σε μια τεράστια περιοχή και οι αντάρτες μπορούν να παραμένουν αδρανείς για μήνες, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να εξαπολύσουν μία επίθεση».

Επιχείρηση “Agenor”

Η νέα ναυτική αποστολή θα πρέπει επίσης να εμπνέεται από την “Agenor” -την κοινή επιχείρηση EMASoH (Ευρωπαϊκή Ναυτιλιακή Ευαισθητοποίηση ​​στα Στενά του Ορμούζ).  Στην αποστολή αυτή μετέχουν το Βέλγιο, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία και η Πορτογαλία. Η επιχείρηση Agenor έχει την έδρα της στη γαλλική ναυτική βάση στο Άμπου Ντάμπι .Ξεκίνησε στις 20 Ιανουαρίου 2020 και ήταν πλήρως λειτουργική  έως τις 25 Φεβρουαρίου 2020.  Σήμερα, διοικείται από τον Γάλλο Αντιναύαρχο Εμμανουέλ Σλάαρς και τον Ιταλό υποναύαρχο Μάουρο Πανεμπιάνκο.  «Στη ναυτική αποστολή Aspides tα ευρωπαϊκά πολεμικά σκάφη θα εκτελούν καθήκοντα προστασίας και συνοδείας των εμπορικών πλοίων ναυτιλίας και υποστήριξης στην Επιχείρηση “Agenor”, τονίζουν οι διπλωματικές πηγές. «Τα πολεμικά σκάφη θα διαθέτουν αερομεταφερόμενες δυνατότητες έγκαιρης προειδοποίησης, κυβερνοπροστασία, δορυφορική υποστήριξη και στρατηγικές επικοινωνίες για την αντιμετώπιση του λεγόμενου Πόλεμου Πληροφοριών»

Η Ευρώπη κύριο θύμα των επιθέσεων

Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν αλλάξει τη ναυτιλιακή αγορά, τις εμπορικές σχέσεις και τις αλυσίδες μεταφορών.

Το γεγονός αυτό επηρεάζει τόσο το κόστος μεταφοράς όσο και την έλλειψη δεξαμενόπλοιων». Τουλάχιστον 100 δεξαμενόπλοια που μετέφεραν 56 εκατομμύρια βαρέλια αργού και άλλων προϊόντων πετρελαίου, έχουν εκτραπεί από την Ερυθρά Θάλασσα μετά τις πρώτες επιθέσεις των ανταρτών της Υεμένης, σύμφωνα με εκτίμηση του Bloomberg.

Η ανάγκη παράκαμψης της αφρικανικής ηπείρου μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας και επιστροφής στην Αμερική και την Ευρώπη, επεκτείνει τον χρόνο μεταφοράς από δύο εβδομάδες σε ένα μήνα ή και περισσότερο ανάλογα με τους προορισμούς.

Οι παραδόσεις  στην Ευρωπη, πετρελαίου που παράγεται στη Μέση Ανατολή έχουν μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ σύμφωνα με την εταιρεία Logistics, Kpler: Από ένα εκατομμύριο βαρέλια  την ημέρα τον Οκτώβριο, σε 570.000 βαρέλια τον Δεκέμβριο, με τις τιμές μεταφοράς να αυξάνονται κατά 80% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Οι καθυστερήσεις παράδοσης στην Ευρώπη θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε προβλήματα για τους κατασκευαστές και αύξηση των τιμών. «Είναι πιο πιθανό η διακοπή της ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα να διαρκέσει τουλάχιστον έξι μήνες, γεγονός που θα σημάνει αύξηση στο κόστος μεταφοράς, που θα μεταφερθεί στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο αντίκτυπος στον πληθωρισμό θα είναι πάντως μικρός και θα χρειαστεί χρόνος για να γίνει εμφανής», λέει ο Μπεν Μέι, αναλυτής της Oxford Economics που εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να προσθέσει 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ευρώπη, στο τέλος του χρόνου.

Ναυτεμπορική